Samsung Galaxy Mini

Jag har (äntligen) skaffat mig en ny mobiltelefon.
Jag är ju ingen fan av de där nya sakerna, typ iPhone. Inte för att dom inte är bra utan för att dom är så vansinnigt stora!!!!! Jag vill ha en telefon som går ner i fickan på mina tajta jeans! Och det funkar dåligt med dom där stora tegelstenarna som kommer ut på markanden nu för tiden. De är kanske bra att surfa med, titta på film, spela spel eller vad folk nu gör med sina mobiler nu för tiden. Men jag vill bara ha en telefon som går att ringa ifrån och i nödfall kunna surfa på. Att lägga upp musik kan ju oxå vara bra, men inte nödvändigt och likadant med kamera, bra men inte alls nödvändigt.

Så då valde jag att skaffa en android-telefon som inte var alltför dyr. Inte senaste modellen eller nåt, men verkar fungera till det jag vill att den ska fungera till, nämligen ringa och sms:a!!!!

Så det fick bli denna från Telia, Samsung Galaxy Mini inkluderar 1 års fri surf (jag har kontantkort).
Och denna färgen valde jag - limegrön :-) Så ingen annan ska kunna ta fel på min telefon!



Mördegshjärtan med dulce de leche och choklad



Har lyckats hinna baka idag igen. Hade lite funderingar på att göra en typ av mördegskaka med en fyllning som skulle påminna om såna där choklad/kola "praliner" med en nöt i (minns ju inte vad dom heter just nu) och jag hade dulce de leche hemma :-)

I alla fall gjorde jag en god mördeg, tryckte ut i hjärtformar, in i ugnen med dom, fyllde dom sedan med dulche de leche, hasselnötter och smält choklad ovanpå.

Mördeg:
125 g smör, kallt
0,75 dl florsocker
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl maizena
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Nyp i hop alla ingredienser till en mördeg och låt vila i kylen ca 30 minuter.
I nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 10-12 minuter.

Lägg därefter på dulce de lechen och lite nötter. Ställ i kylen.
Under tiden smält choklad tillsammans med en liten klick smör.
Bred ut chokladen över kakorna och låt stå i kylen ytterligare 20-30 min tills chokladen stelnat.

Jättegott :-)



Noll tolerans!

Idag jagade Lykka efter en kanin för första gången.
Och jag efter i allra högsta språng march.
Jaga - alla typer av djur - är noll tolerans!!!

Hitintills har hon tittat och blivit mer och mer intresserad av fåglarna som retligt spatserar omkring på gräsmattorna men hon har inte jagat dom.
Det är en av fördelarna med att ha Ronja med och vilket inflytande Ronja kan ha på Lykka (tror jag). Ronja jagar ju överhuvud taget inte och tittar inte ens åt varken kaniner eller fåglar (alltså levande sådana). Så Lykka har varit lugn och stilla när vi gått förbi både fåglar och kaniner. Men som sagt idag fick hon ett ryck.

När jag hann i kapp henne fick hon sig världens utskällning!
Märk väl att hon inte kom till mig utan jag hann ikapp henne!!!

Ja, då får vi se till nästa gång hur det går. Vi har ju vansinnigt med kaniner här i Arlöv så det ska väl inte dröja länge innan jag får prova om min pedagogiska bestaffning gett resultat!



Lingon-mazariner

Har idag bakat!!! Yeeeeaaaahhhhh!!!!!
Såg ett recept på mazariner som såg gott ut. Är annars inte så förtjust i mazariner, påminner för mycket om marzipan eller mandelmassa och gillar ju inte det precis.
Men detta var lingon-mazariner och lingon är ju lite syrliga, så det borde funka.

Och dom blev väldigt goda men fick inte alls den färgen som förlagan hade och jag tänkte inte på att jag skulle färga själva fyllningen, så jag fick pimpa till dom lite :-)
Några fick en röd glasyr med silverkulor på och några fick en klick turkisk yoghurt med lite lingonsylt på.
I original-receptet användes rårörda lingon och det hade jag inga hemma utan använde mig av lingonsylt. Kanske därför färgen på innehållet inte blev så rött hos mig!???


Vill du oxå baka dessa enkla goda kakor?
Här är receptet!

100 g smör, rumsvarmt
0,5 dl socker
1 tsk kanel
1 ägg
3 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g riven mandelmassa
1 ägg
1,5 dl rårörda lingon

Alternativ fyllning som jag använde:
120 g mald mandel (eller gör som jag använd mandelmjöl)
120 g florsocker
85 g smör
2 stora ägg

Mixa eller vispa med en elvisp smör, socker och kanel i en bunke. Tillsätt ägg och mjöl och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i kylen i ca 30 min.
Sätt ugnen på 200 grader.
Bland under tiden ihop fyllningen.
Tryck ut degen i mazarinformar.
Lägg i fyllningen. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min.
Serveras ljumma eller kalla med vispad grädde eller creme fraiche/yoghurt.



Het chili!

Vi lagade en supergod mycket het chili con carne idag med massor av grönsaker i.
Det mesta av hettan kom från chili-frukten habanero som är väldigt stark. Annars var smaksättningen lite salt, peppar och tabasco.




Ny tävling!

Tävla hos Sockerrus och vinn vackra formar, strössel, tyllar, cupcake kartong och lyxiga sugrör från webbutiken KlaraForm.





Söndagsmiddag

Igår tänkte jag att vi skulle ha en lite lättare middag då jag i lördags var ute och åt med barnen på restaurang och det blev über-mycket!
Hemma i kylen fanns en mycket fin broccoli och jag tänkte med en gång på en soppa men när jag frågade Anders tyckte han vi skulle ha paj. Tja, jodå så fick det bli.
Vi lagade en mycket god medelhavsinspirerad broccoli-paj som förutom broccoli innehöll purjolök, vitlök, soltorkade tomater och fetaost.
Kanske borde man ha någon typ gorgonzola istället för att få ännu mer smak, men det blev supergott ändå!



Smulpaj
Till efterrätt gjorde jag små äpple-pajer i portionsformar.
Äpplekaka med kanel och kokos med smulpaj av havre, smör, honung och pumpafrön.
Till detta hade jag givetvis vaniljvisp.
Receptet finns i boken "Allt gott av äpplen" av Ann-Kristin och Lena Hallgren.

Såhär såg dom ut innan dom kom in i ugnen

Klara!

Mums - jättegott!!!!

Lykka 14 veckor

Ja, tiden flyger iväg och nu har Lykka hunnit bli hela 14 veckor!!!

Hon har kommit in i rutinerna nästan helt och hållet nu och "hattar" inte så mycket med mat, vila oc kisserundor utan där finns fasta rutiner. Det tycker framförallt jag är skönt.

Vi har börjat en valpkurs på Svedala Brukshundklubb och hon sköter sig fint på kursen och bryr sig inte jättemycket om de andra hundarna, bara sådär lagom mycket  så det ändå gå att ha fin kontakt med henne för min del.



Fotbollstårta

Fick en förfrågan från en vän om jag ville göra en tårta till sonens 3-års kalas. Och det var klart jag ville. Det var dock lite knappt med tiden, så en del av dekorationerna fuskade jag med och köpte färdigt. Fick fria händer.
Lucas fyllde 3 år och jag tänkte med en gång på att göra en fotbollstårta, som jag har velat testa länge.
Och såhär blev den:



Tårtan bestod av chokladbottnar fyllda med dumlefluff (guuuud så gott!!!), apelsinmousse och spacklad med smörkräm med lite kaffesmak. Täkt med vit, svart och ljusblå sugarpaste. Djungeldjur och namn är färdigköpta dekorationer, namn i choklad!

Tyvärr lyckades jag ta sönder tårtan lite när den stod plastad i kylen i väntan på sista dekorationen. När jag tog av plasten hade den fastnad i en av de svarta rutorna som gick sönder. Kunde inte rädda den delen :-( Jättetrist!!!!


Jag skickade även med några cake-pops som jag hade gjort här hemma häromdagen och som blev uppskattade.

Cake-popsen gjordes av chokladmuffin, philadelphia-ost, apelsinjos och en aning kanel, doppade i vit choklad och strössel.

De var så uppskattade att 1/4 försvann helt spårlöst från kylen några dagar innan leverans!!!!
Och det var inte jag!!!!



Lykka i spåret

I dubbel mening!
La ett litet spår till Lykka igår. Det blåste ju en del så jag la det i en liten "skog" här utanför.
Spåret låg i ca 20 minuter innan jag släpte på henne, det var ca 30-40 m långt med en liten vinkel.

Lykka klarade spåret galant. Tog det mycket lugnare än vanligt, hade lite problem på några ställen, men det är just när hon får så bråttom, men hittade tillbaka till spåret. I vinkeln och strax därefter hade hon oxå lite problem, inte så konstigt hon är ju bara en liten plutt än, men efter lite sökande klurade hon även ut det helt själv och belönades i slutet av sin älskade reptamp :-)

Jag var jättenöjd med spåret och inser att de måste ligga ganska länge för att jag ska få henne att lugna ner sig lite och kanske göra dom lite svåra genom små vinklar. Alltså inga 90 graders vinklar. Vi har inte spårat på flera dagar så detta var jättebra av henne.

Nu är jag taggad och ska försöka hitta fler bra ställen. Men det är så himla trist när det blåser så mycket för här finns ju mest fält runt omkring.



Jenny 18 år

Idag fyller mitt lilla pyre myndighetsålder - 18 år!
Tänka sig att det är så länge sedan.

Det var inte helt lätt att vara gravid med JennyPenny.
I vecka 9 hamnade jag på sjukhus eftersom jag inte fick behålla varken mat eller vätska. Jag hade då influensa, bihåleinflammation och öroninflammation - och var samtidigt gravid.
Fick åka in akut!

Där låg jag med dropp i 2 veckor och fick även antibiotika via dropp.
När jag låg där fick jag besöka öron, näsa, hals och tömma bihålorna (värre än värsta tortyren) och besökte även en ögonläkare eftersom något konstigt hände med ena ögat!!!
Efter det var det sjukskrivning i 2 månader.
När jag väl började jobba hände något riktigt hemskt i mitt liv och allt började om, sjuksriven 2 månader till!

Men sen gick det bättre och den 22 september föddes då lilla Jenny och allt gick mycket fort och smärtfritt.

Efter 4 dagar blev Jenny sjuk i 41 graders feber!!! Panik! Jag hade b-streptokocker i urinen och det kunde ha smittat Jenny med hjärnhinneinflammation - in akut till barnkliniken där vi blev inlagda i en hel vecka innan läkarna konstaterade att Jenny bara hade öroninflammation.

Mycket dramatiska upplevelser med det barnet men ändå lyckades det bli folk av henne oxå :-)

Grattis grattis mitt lilla hjärta <3

Gulliga Jenny

Snygga Jenny




Sparrissoppa

Ikväll blev det sparrissoppa av färsk sparris.
Använde mig av detta recept men hade förutom sparris även i röd lök, grön squash och givetvis vitlök, samt lite turkisk yoghurt som en sista smaksättning.
Den blev mycket god!


Sötaste vovvarna

Ronja gillar ju inte Lykka speciellt mycket, men ibland går det bra.
Enda gången hon inte morrar eller skäller på Lykka är när Lykka slickar henne i örat (!!!).

Men idag gick det oxå bra att ha det lilla monstret sovandes bakom sig i köket :-)

...och såhär trött är Lykka när vi varit ute och busat!
Ser väl helt underbart ut?
Och ja, hon har snott "Gustav" av Ronja!



Dagens frukost 5

Då var det dax för vår favoritfrukost idag igen; äggröra med massvis med grönsaker :-)
Dagens grönsaker; purjolök, salladslök, mycket vitlök, chilipepperfrukt, paprika, sparris och vitkål.
Steker först upp grönsakerna lite lätt. Därefter i med äggsmeten som innehålelr 3 ägg, keso och lite mjölk.

Ett, tu, tre så har man världens godaste frukost som mättar fantastiskt och man står sig hela förmiddagen på det.



Stekt sill med mos


....blev det idag till middag.
Mums!



Tävling!

Jag är med och tävlar hos Sockerrus :-)

Tävla hos Sockerrus och vinn vackra formar, strössel, tyllar, cupcake kartong och lyxiga sugrör från webbutiken KlaraForm.

Middagsförberedelser

Förbereder kvällens middag; Stekt sill med potatismos (nåja, panerade fiskfiléer till älsklingen).
Har dubbelpanerat de färdigköpta sill-filéerna som senare ska få en underbar smak genom att stekas i rikligt med smör. Det vattnas redan i munnen på mig.
Till detta ska jag steka upp de svamparna vi plockade igår. Åååååhhhh.... kan knappt vänta tills ikväll :-)




Dagens frukost 5

I morse blev det lite stressigt vid frukost så jag glömde ta bild på vår goda näringsrika frukost.
Så nu ett hopmontage!


Dagens frukost innehöll 1 kokt ägg, halv röd grape frukt samt kaffe/te.
Det är gott, nyttigt och mättande men man kanske inte står sig till lunchen precis så det blir fruktstund vid 10-tiden :-)



Thailändsk räksoppa

Lagade en underbart god räksoppa idag som jag vill dela med mig av receptet.
Älskar ju kombinationen kokosmjölk och röd curry, så då kan det absolut inte bli fel :-)

Thailändsk räksoppa
4 portioner

500 g räkor med skal
2 dl strimlad purjolök
3 dl strimlad blekselleri (själv bytte jag ut mot rättika)
1 röd paprika i tärningar
1 röd pepparfrukt finhackad
3 msk olivolj
4 tsk röd curry
5-6 stora champinjoner
5 dl räkspad
2 dl kokosmjölk
1/2 tsk salt
1 lime (saften av och ev rivet skal)

Rensa räkorna och koka av skalen i 6 dl vatten i ca 10 min under lock. Sila bort skalen.
Fräs grönsakerna i olja med curry i 5-10 min.
Häll på räkspad, kokosmjölk, salt och limesaft. Koka under lock 20-30 minuter.
Smaka gärna av med fisksås.
Fördela räkorna i 4 tallrikar och häll över soppan.
Servera!


Vi var ute i skogen idag och letade lite svamp.
Förvånande nog hittade vi inte så mycket, men det vi hittade ganska mycket av var blek taggsvamp.
Blek taggsvamp tycker jag själv är en höjdare i klass med kantarell och kanske t.o.m något godare.
Det var otroligt kul att hitta så mycket. Normalt brukar jag bara hitta en handfull av taggsvamparna men vi fick nog ihop en 6-7 dl.
Några få kantareller slank oxå ner i korgen.

Sen gjorde jag ett jättefynd av en raritet :-) - Fjällsopp!
Roligt att hitta något så ovanligt. Det är ingen matsvamp men den ser mycket ovanlig ut och är ju ovanlig.



Dagens spårträning

Efter dagens spår med Lykka inser jag att spåren nog får ligga ännu längre än ca 15 minuter för att hon ska lugna ner sig mer.
Hon är ju så himla ivrig och rusar iväg och blir lätt av med spåret.
Problemet är dock slutet då hon försöker hitta leksaken genom syn och vindvittring och blir helt galen om hon inte inte hittar det på det viset. Springer fram till allt möjligt hon ser för att se om det är slutet. Förstår inte att nosen måste ner i backen igen för att hitta slutet. Hon känner ju vittringen av leksaken, men kan inte lokalisera den riktigt med nosen uppe.

Har även bestämt mig för att lägga längre spår. Idag lägger jag dom mellan 30-50 meter, men jag får nog utöka till upp emot 100 meter. Det beror lite på hur länge jag låter det ligga förstås. Får prova mig fram.

Det ena spåret jag la idag fick en liten liten vinkel vilket gick bra med lite hjälp.

Igår försökt jag även lite apportering av träapport. Det gick superbra, hon tar den gärna både från handen och från marken, men som de flesta hundar (framförallt valpar) tuggade hon på den innan jag hann ta den igen. Nä, vi fortsätter med metallapporten ett tag till.
Metall-apporten har hon än så länge bara plockat upp från marken och där jag lägger berömmet när hon har nosen på rätt ställe på apporten. För trots att det är en metallapport tycker Lykka om att tugga på "ringarna" och tar den gärna i munnen via ringarna.



Dagens frukost 4


Naturell yoghurt, Paulúns müsli, linfrön, russin, juice och te/kaffe.
Enkelt, smidigt, gott och mättande.

Nu ska vi strax iväg och träna!



En liten boll på en pinne...

Hur otroligt gott kan inte det vara?
Jag har blivit helt såld på cake-pops och då den varianten som är gjord på kex/kakor och philadelphiaost. Vet att det finns även en variant med frukt, typ banan på pinne, men det är inte alls samma sak (enligt mig!).

Hade inte smakat bollarna tidigare men de såg så läckra ut att jag bara var tvungen att prova göra dom och har som sagt blivit helt såld. Det är nog det bakverk jag tycker bäst om just nu! Annars har jag alltid varit mycket svag för muffins/cup-cakes, men nä, nu har cake-popsen absolut tagit över 

Idag gjorde jag dessa! Ett litet experiment.

Digestive cake-pops med honung


Använde mig av ungefär 1/3-dels digestivekexpaket, där jag mixade kexen till smulor. Sen hällde jag i lite flytande honung och blandade i ca 50 g philadelphia-ost. Blandade samman allt till en tjockare smet som det går att rulla bollar av.
Man rullar lagom stora bollar som får stå och bli lite hårda i kylen.
När bollarna stått i kylen ca 30 min satte jag i blomsterpinnar i bollarna.
Därefter smälte jag ca 50 g god choklad (i mitt fall marabou 70% med mint) och en liten klick smör i en kaffemugg. Doppade bollarna i chokladen och hällde på strössel. Sen får de stå i stelna i kylen igen.

Hur de blev?
Mycket goda men inte så goda som jag hade förväntat mig. Kunde haft i mycket mer honung!
Nya experiment en annan dag......



Lykka 13 veckor

Igår blev Lykka 13 veckor och det var dax att ta nya bilder.
Och visste ser man att hon blivit större.
Jämförde bilderna med när hon var 9 veckor och då har hon så korta så korta ben och nu är dom såååå långa :-)



Idag blev det 2 bilder för dom var bra på olika vis!

Varjde dag tränar vi något när vi är ute på våra rundor.
Obligatoriskt varje dag är förstås inkallning. Men oftast tränar jag även sitt, ligg, stanna kvar (både från sitt och ligg), stå, hit, ingångar, fot, spår, apportering av metallapport och givetvis kontaktövningar.
Det blir även en del uppletande av godis och gå fint i koppel och annan allmän uppfostran.
Just nu har jag även försökt lägga in någon typ av framåtsändande/framförgående som vi ska lära in.

Hon är en liten tuffing men är även otroligt rädd ibland. Som när hon hör en hund skälla, kan vara jättelångt bort, så vill hon helst springa och gömma sig. Men när vi talar om för henne att man inte får bitas och inte hoppa upp i soffan blir hon så arg så arg och skäller ut oss efter noter :-D



Dagens frukost 3

Äggröra med en massa grönsaker, ett glas färskpressad juice samt kaffe/te.
(Purjolök, salladslök, vitlök, chilipeppar, vitkål, paprika, rättika, svamp, tomat)



Denna frukost äter vi ganska ofta. Mycket gott! Mycket mättande! Man håller sig ända fram till lunch!



Lyckade macarons


Häromdagen fick jag en massa äggvita över, så idag gjorde jag macarons med kaffelatte-smörkräm-fyllning.
Macaronsen blev idag perfekta 
Färgade dom gula och tänkte ha smörkrämen något brunaktig, men hade ingen brun färg så jag lät det vara som det blev - ljust ljust kaffe latte

Och blev dom goda? Ja, supergoda.
Fast det tyckte ju inte Jenny. Hon var mer imponerad av mina cake-pops som jag gjorde igår 



Dagens frukost 2

Idag blev det en avocado-smoothie, kokt ägg och den obligatoriska koppen te :-)




Visumet klart!


...och idag kunde vi hämta ut våra visum för 60 dagar i Thailand i vinter.
Über-glad!



Cake pops

Har länge tittat på de här roliga/gulliga bakverken som kallas cake-pops.
Att ha dom på bordet vid en middagsbjudning är ju bara för läckert.
Så idag försökte jag mig på att göra cake-pops för första gången. '
För säkerhets skull gjorde jag bara en halv sats. Del för att testa och dels för att jag har hela kylen full med ouppätna cup-cakes (trots att jag hade en massa med till brukshundklubben häromdagen) och snack-bars. Så hade jag gjort för många hade väl dessa oxå stått kvar i kylen :-(

Jag köpte Ballerina kladdkaka med vanilj och använde halva paketet.
Tilläggas kan att jag inte har någon matberedare och det är nog absolut lättast att göra det med en sådan. Jag använde mig av min trogna handmixer för att smula sönder kakorna, sen använde jag elvispen till att få ihop allt till en hårdare smet. Det gick bra!

Goda? Helt enkelt ljuvliga :-)



Dagens frukost

Dagens frukost blev havregrynsgröt med smak av choklad (kakao) och tinade hallon i.
Som topping lite kokosflingor :-) Mums, både mättande och gott!




En helt makalös god tomatsoppa

Igår lagade jag en tomatsoppa.
Ja, jag vet. Låter G A N S K A tråkigt. Men jag har recept på en mycket god tomatsoppa Men givetvis hade jag ju inte allt hemma som man skulle ha i den, så jag fick göra om den lite och då blev den ÄNNU GODARE 

Såååå.... nu ville jag bara dela med mig av det goda receptet!

Makalöst god tomatsoppa
1 burk krossade tomater
1 liter kraftig buljong
2-3 vitlökar
1 chilipepparfrukt
2 salladslökar
1/2 stor purjolök
lite rättika
lite broccoli
lite rött vin ca 1/5 dl
salt, peppar, basilika

Hacka alla grönsaker och fräs i några minuter i olja i en stor kastrull.
Häll i de krossade tomaterna och låt soppan koka ca 10-15 minuter.
Smaka av med lite vin, salt, peppar och mycket basilika.
Nåja, man kanske inte blir så sugen när man ser bilden, men god var den :-)



Ta inte livet för givet

Fick idag veta att en nära vän fått en hjärtinfarkt för några veckor sedan :-(
Blev otroligt chockad!
Trots alla tecken som funnits var det ändå en stor överraskning. Och det är det väl alltid förmodar jag.

Men det första man tänker på är att man får inte sånt när man är ung!
Sen å andra sidan hinner åren ifatt en och man minns att man faktiskt inte är så ung längre och denna personen är dessutom minst 10 år äldre än jag!!! Och det är ju faktiskt den åldern sådant börja hända.
Men hur som helst så är det mycket chockartat och mycket mycket obehagligt och jag tänker mycket på hans familj.
Nu verkar det som om allt slutat lyckligt och han är på bättringsväg och är piggare och ska börja jobba om några veckor. Men ändå, det är verkligen en tankeställare för både mig och alla andra.

Ta inte livet för givet! Det är kort och alla får faktiskt inte en andra chans!



Mer spårning idag

Var ute och la fler spår till Lykka idag, på stubben i närheten.
Det blåste ganska kraftigt så jag var noga med att spåret skulle gå i medvind.
Enda nackdelen med stubb är att det finns så få, nästan inga, riktmärken att gå efter. Nu är ju inte spåren så långa, men för att veta att Lykka går direkt i spårkärnan behöver man ju veta exakt riktning och jag har aldrig använt mig av flaggor och så eftersom Ronja alltid varit så spårsäker. Så jag har inga såna.

Men i alla fall, så la ut 2 spår som var typ 50 meter långa bägge två. I det ena spåret la jag dessutom en extra liten leksak i mitten :-)

Första spåret gick jättebra :-) men hon är ju rena virvelvinden i spåret.
Spår 2 gick oxå bra, men hon fick lite problem vid första leksaken, som hon dessutom inte alls var intresserad av. För det är ju slutleksaken som är det roligaste av allt!

Men det som är lite problem med spårningen är att hon är så himla ivrig. När hon väl får ner nosen i backen och hittar spåret så drar hon iväg i 190 och i 2 meter har hon nosen i marken sen vill hon ha upp huvudet för att kunna SE slutet! Och det är ju inte meningen. Hon måste lära sig lita på nosen. Men det kommer väl med ålder och erfarenhet. Hon tycker i alla fall att det är superkul och hon är så pass duktig att jag låter spåren ligga lite längre nu. Och med tanke på hur mycket det blåste och det var något lite sidvind så är hon superduktig :-D



Dagens i-landsproblem

Man är väl en himla gnällig tant eller en jädra bortskämd person.
Vet inte vilket, men tänk hur det vore i världen om man inte fick/hade något att gnälla på *öööhhhh*

Mygg!
Detta helt meningslösa djur (fast allra mest meningslösa är ju fästingar) som det verkar finnas miljontals av just nu. September månad? Ska det inte vara myggfritt då???

Har öppet mycket på balkong och terrass för hundarnas skulle och det genererar massor av mygg inomhus som surrande gör livet surt för en på natten och man vaknar med kliande röda bett på morgonen :-(
På dagens morgonrunda var man frukost! Alltså myggens frukost!
Hur många mygg kan det finnas ute kl 7 på morgonen????

Dagens helt frivilliga i-landsproblem måste vara att skaffa valp!
Alltså, det är ju härligt och underbart med en liten trubbnosad varelse hemma.
Men gud så mycket energi det finns i den lilla kroppen och vad är det för hullingar dom har i munnen som ska användas hela tiden? Och hur kul är det när det enda man gör är att ge dom mat och gå ut och kissa stup i kvarten? Och snacka inte om att man måste torka kiss överallt inomhus och dessutom tvätta kissiga fällar var och varannan dag!
Och allt detta ger man sig in i helt frivilligt???!!! Hur är man funtad???

Så till det största problemet med valp!
Varför blir som mest nödig på natten när man inte kan gå upp och kissa för att inte störa en sovande valp???
Aldrig har jag varit så kissig på natten som nu när vi har valp.
Och att gå upp för att uträtta sina behov är inte att tänka på om valp sover skönt. För går man upp då vaknar valp och blir överförtjust och sprallig och då är det bara att pallra sig ut för att även kissa valp, annars får man ingen ro på hela natten och förmodligen även torka kiss-våta golv.

Nä, man får snällt ligga kvar och hålla sig till morgonkvisten och det är inte alltid så himla lätt och framförallt väldigt oskönt!!! Som i natt, vet inte riktigt när jag vaknade första gången och var kissig men kan tänka mig att klockan var typ 3. Försökte somna om. Vaknade flera flera gånger innan jag kl 06.30 bestämde mig för att till slut stiga upp, gå på toa och gå ut med hundarna. Klockan skulle ändå ringa 06.45, men man vill ju sova så länge som möjligt.
Likadant med sambon, som brukar sova till 9 när jag går upp denna arla tid. Han var oxå jättenödig och klarvaken, men vågade inte heller gå upp!


Men vad gör man inte helt frivilligt för en sådan uppsyn???? 



Kalas-dax!

Ja! Mina barn har ju fyllt/fyller 20 och 18 år.
Pernilla fyllde 20 för några veckor sedan och Jenny fyller 18 om 2 veckor!
De hade önskat att ha ett gemensamt kalas för hela släkten hemma hos sin pappa. Och det fick dom. Jag åtog mig äran att baka - givetvis.

Själv blev jag jättenöjd med den ena tårtan - explosionstårtan. Den blev perfekt.
Sen gjorde jag en tårta som skulle ha formen av en väska (något convers-liknande), men tyvärr blev den inte alls bra. Själva tårtan höll nämligen inte formen och sjönk ihop och var otroligt svår att ta i och dekorera. Så jag la inte ner så mycket möda på den av den anledningen, dessutom kunde jag ju knappt ta i den innan den sjönk ännu mer. Tror att jag hade alldeles för mycket fyllning i den :-( Ja, ja, man lär så länge man lever. Men annars tyckte jag idéen var kul och om den bara hade hållit formen, hade den oxå blivit snygg!

Sen blev det några mini-cupcakes, där jag inte heller var så nöjd med frostingen. Den blev inte så fast som jag ville :-( och det är himla pilligt med mini-cupcakes. Men goda blev dom och så är det ju så bra med små för då får man äta fler :-)

Det blev även några mördegskakor med dulce de leche på och mandel ovanpå det :-) Supergott!


Explosions-tårtan!
Ljusa bottnar. Fyllning: hallonmousse (Ekströms), vaniljkräm och kaffesmörkräm som täckning runt om. Dekorerad med vit sugarpaste, hjärtan i sugarpaste, silverkulor och chokladpengar :-)



Väsk-tårta (convers-liknande)
Här är då min misslyckade väsktårta :-( Som sagt lag jag inte ner mycket energi på att försöka få till dekorationen eftersom den knappt gick att ta på :-(
Chokladtårtbottnar. Fyllning: passionsfruktmousse (Ekströms), vaniljkräm och kaffesmörkräm som täckning runt om (huuu...det var skitsvårt). Dekorerad med röd och vit sugarpaste.


Mini cup-cakes
Hallonmuffins med vitchoklad frosting (på bilden dock vaniljkrämsfrosting, då jag glömde ta en bild innan leverans)


Mördegskakor dulce de leche

Favorit i repris. Mördegskakor med dulce de leche och mandel



Lykka och spårning

La ytterligare spår idag till Lykka.
Efter spårningen igår kom jag fram till att jag nog alltid ska lägga spår som ligger ett bra tag, gärna lite längre.
I morse la jag 2 små spår till Lykka, men dom var alldeles för lätta.

Sen hittade jag jättebra spårmarker bara en liten bit härifrån, stubbåker - hur länge nu den finns kvar.
Så på eftermiddagen var jag och la 2 spår på stubben.
Det ena var ca 50-60 meter.
Det andra var något längre, ca 70-80 meter.

Första spåret gick galant. Kanon! Nästan för bra!
Andra spåret var det lite problem med, men till viss del var det mitt fel då jag tappade bort vart spåret gick exakt och vi kom lite ur spår. Men när vi väl kom in i spåret igen, så fixade hon det :-)

Jag måste bli mer noga med var spåret går, det är inte lätt när man är van vid en superspårsäker hund. Men måste vara mer noggrann framöver och se till så hon verkligen klarar av spåret.

Men jag är jättenöjd med dagens spår. Dessutom finns 2 stubbåkrar precis i närheten (så länge det varar) så jag kan variera varannan dag :-)



Lykka 12 veckor

Ja, då har lilla Lykka blivit 12 veckor och varit och vaccinerat sig hos veterinären.
Vikt: 8,8 kg!




Dagens lunch

Dagens lunch hos oss!

Min och Anders lunch :-)
Pizza på polarbröd


Lykkas lunch :-)
Royal Canin valpfoder



Bra spårning idag!

Har precis varit ute en tur med voffsarna och var tvungen att prova ett spår till på Lykka idag.
La ut 2 spår, varav ett godisspår, därefter gick vi en liten sväng med hundarna så att spåren skulle ligga lite. Det är ju inte precis så man brukar göra med valpar som är helt nya i spårträningen, men eftersom Lykka är så himla ivrig och vill iväg till sin leksak, så bara rusar hon iväg åt vilket håll som helst och glömmer ta ner nosen i marken utan försöker få in leksaken som vindvittring i luften.
Det var därför jag ville att spåret skulle ligga lite.
Nåja, nu blev det nog att det låg lite för länge egentligen för en sån liten valp, men det verkade fungera.

När jag kom tillbaka försöket jag peppa upp henne med att fråga var leksaken var och om vi skulle hitta den. Jag la spår där jag spårat tidigare så hon förstod att vi skulle hämta leksaken. Kom till första spåret, hade markerat bra i marken genom att sparka upp grästuvor. Men godiset!!! Var fanns godiset i början av spåret????
Misstänkte startk en annan hund :-(
I alla fall var hon helt yr och visste inte alls vad hon skulle göra. Hon försökte springa åt än det ena hållet och än det andra. Tog väl ungefär 1-2 minuter innan nosen åkte ner i backen och hon förmodligen fick vittring på något och drog iväg i världens takt mot leksaken.
Yeah, det funkade :-)

Nästa spår var ju godisspåret!
Kom till början som jag oxå markerat väl (tack och lov) och hittade inga godisbitar alls. Hade lagt dom VÄLDIGT tätt i spåret, men hittade inga alls :-( Ja, ja sånt man får räkna med när man bor i tättbebyggda områden väl!
Men nu förstod hon att nosen skulle ner i marken med en gång och hon drog iväg som en oxe och hittade slutet fort!!!

Sambon tyckte jag skulle lägga ytterligare spår eftersom någon annan hade klampat omkring i våra spår, dessutom med hund. Så jag la ett spår till. Inget godisspår. La godis i början och i spårslutet.
Sen väntade vi. Lekte lite, lät Ronja leta godis osv. Spåret kanske låg i 5-7 minuter, sen gick vi bort till det och Lykka visste precis vad som väntade och drog som bara den till spåret.
Väl där kom nosen i backen med en gång och iväg!

Gick jättabra!!!!
Glad matte.
Men hon drar jättemycket. Måste skaffa en spårsele till henne, vill ju inte hålla henne tillbaka mer än nödvändigt när hon är så ivrig.

Träningen var i alla fall mycket givande idag och jag kommer att lägga upp det så framöver.

Vi leker även mycket med metallapportern. Eller, den ligger på golvet hemma och Lykka älskar att hämta den och putta iväg den och hämta den och putta iväg den och hämta den osv. Jättekul att hon inte tycker den är rälig. Men hon har även börjat bita på "knutorna" på metallen. Men då tar jag den ifrån hennna. Inget bitande ens på en metall-apport!



Testpilot!

Har anmält mig som testpilot av Kelda® Exotic Sauces och hoppas hoppas jag blir uttagen.
Vore jätteskoj och intressant att testa nytt sortiment till Kelda.
Läs mer här>>

Ta gärna även en titt på reklamfilmen.



Så håll nu tummarna för mig :-)



Vad det blev av svampen!


All svampen jag plockade igår hamnade i den stora pannan idag :-)
I en superdupergod svamppasta.
Jag är ju en riktig pastaälskare och nu för tiden äter jag det rätt sällan så att få pasta idag var hur lyxigt som helst. Och dessutom med egenhändigt plockad svamp i. Kan inte bli bättre!

Det blev tom svamp över, så det gör jag kanske något gott med imorgon eller så fryser jag in den helt enkelt :-)

Förutom svampen hade jag i:
3 hackade vitlökar
1/2 rätt stor purjolök
100 g delade sockerärtor
ca 1 liter svamp
ca 1,5 dl ädelmat 4%
ca 1,5 dl turkisk yoghurt
lite vitt vin
salt och peppar
färsk basilika
parmesan-ost

Fräste först och främst svampen. Frästen sen resten för sig och blandade i svampen.
Hällde i grädden och lät småkoka lite. Hällde i yoghurten och lät den smälta.
Hällde i vinet. Salta och peppra.
Dekorera med basilikan och använd osten vid serrvering.

Lätt som en plätt!



Modellerna

Jag och Anders skulle fixa passfoton till visum till Thailand. Då kunde han passa på att träna lite porträttfotografering där jag och hundarna fick vara modeller :-) Och det blev verkligen bra bilder!


Några av de bilder som togs igår!



Svamptider

Plockade lite svamp igår i svärmors trädgård i Ljunghusen och tidigt i morse här i Arlöv :-)
Jättegod kremla från svärmors tomt i Ljunghusen och härligt stora champinjoner i gräsmattorna i Arlöv!

Kremlorna åt vi några av igår och dom var goda.
De som är kvar och champinjonerna kommer att intas idag i något gott.



Jordnötskakor

I morse, innan frukost, bakade jag!!!
Ja, jag vet, jag är helt galen! Men hade hittat ett recept på en småkaka som bara verkade så himla god och lätt att göra - Jordnötskakor av hemmagjort jordnötssmör.

Skrev ju igår att jag gjort eget jortnötssmör som blev cashewnötssmör eftersom jag köpt fel!!!!
Så kakorna idag blev då cashewnötskakor då man skulle ha "smöret" i.


I alla fall, vad dom än heter och vad det än blev, så blev dom gudomligt goda och det var så himla simpelt att baka så vem som helst kan göra det innan frukost!!!
Om man har jordnötssmör hemma förstås. Se recept nedan!

Måste bara kommentera ett nytt (för mig) choklad som jag hittade idag och bara var såååå himla gott; Lindt Excellence Stracciatella, vit choklad. Ofta tycker jag vit choklad är alldeles för söt, men denna var ju bara så jädra god, så det är svårt att hålla sig borta från den. Just denna hittade jag på Coop i Höllviken, har faktiskt inte sett den någon annan stans. Hoppas den finns i Arlöv med, annars blir det många turer till Höllviken :-)

Recept jordnötskakor

100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 dl jordnötssmör (se recept nedan på min hemmagjorda)
2 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat

Blanda samman smör, socker och jordnötssmör till en jämn massa. Rör ner sirapen.
Blanda mjöl och bikarbonat för sig och rör sedan ner det i smeten.
Forma till en fast kakdeg och rulla till två plåtlånga längder. Lägg på plåt med bakplåtspapper, platta ut dom och grädda i 175 grader i ca 15 minuter.
Skär längderna på snedden till ca 2-3 cm breda kakor.

Kommentar: Gör stor sats, för lovar att dom går åt som smör i solsken :-)



Recept på hemmagjort jordnössmör

Jordnötssmör (alt cashewnötssmör)

5 dl jordnötter/cashewnötter
2 msak rapsolja

1) Mixa nötter och olja i en mixer med kniv tills blandningen är så slät du vill ha den
2) Häll på burk och förvara i kylskåp



Äntligen...

...lyckades jag få till något som kan kallas macaron.

Den blå varianten är den jag gjorde i går som i och för sig blev bra men inte ville lossna från bakplåtspappret eftersom dom var så extremt kladdiga inuti. Räddade några stycken!
De gula gjorde jag idag och visst ser det ut som om dom spruckit men det har dom inte alls. Dom blev nästan helt perfekta och med min goda lemon-curd smörkräm emellan är dom faktiskt helt gudomliga :-)
(Säger jag nu, skulle hört mig själv för några månader sedan *hahahaha*)

Felet med de blå var förmodligen att jag hade i för mycket hushållsfärg, smeten blir alldeles för lös då. Men idag har jag varit och shoppat på Ultimate Cake och bla köpt fler pasta-färger, så nu ska väl inte det bli problemet framöver. För macarons kommer jag att göra fler av. För trots att dom är lite svåra, så är det ganska simpelt att röra ihop smeten och spritsa ut dom!

Eftersom jag nu har bakat  macarons flera dagar i rad hade jag massor av äggula över, så jag bestämde mig för att göra en hemmagjord vaniljkräm. Har aldrig gjort det, men det verkar ju inte alltför svårt enligt alla bloggar och recept. Jag valde att ta Leilas recept och göra efter det.
Jag gjorde allt man skulle och så ska man värma upp allt tills krämen börjar tjockna och därefter hälla i en kall skål och kyla med en gång. Jag visste inte hur tjockt tjockt skulle vara. Ska det vara färdigt tjockt, eller ska den stelna ännu mer i kylen???
Så det blev ju inte så bra, den verkade inte stelna till en tjock kräm i kylen, så till slut fick jag panik. Vad gör man? Det var ju inte så billiga saker i den!
Lösningen blev gelatin!!! Gillar ju inte gelatin då det är gjort av gris, men använder det ibland ändå. Vet att det finns vegetariska alternativ, tom på Coop Forum, men har inte provat det än. I alla fall verkar det fungera. *puh*

Och sen gjorde jag ännu mer :-) Har haft ett riktigt ryck idag.
Såg ett recept på hemmagjort jordnötssmör och ville testa. Verkade så himla simpelt.
Sagt och gjort, iväg och köpa jordnötter. Kom hem och såg att jag fått tag i en påse cashewnötter. Nåja, det är ju oxå jättegott så varför inte pröva med cashewnötter???
Och det blev fantastiskt gott.

För någon som vill prova, för det var verkligen ursimpelt så kommer receptet här:

Jordnötssmör (alt cashewnötssmör)

5 dl jordnötter/cashewnötter
2 msak rapsolja

1) Mixa nötter och olja i en mixer med kniv tills blandningen är så slät du vill ha den
2) Häll på burk och förvara i kylskåp



Lykka 11 veckor

Såhär söt är en Lykka på 11 veckor!

Lykka 11 veckor


Vi tränar lite då och då på att stå fint.
Men hon har inte riktigt fått in det där än :-)
Men till Gåsautställningen i Malmö i november bör vi nog ha fått ett lite bättre stå-fint!

RSS 2.0