Snusmumriken och Lykka

Min fina lilla Lykka är världens bästa jakthund.
Varje dag in i tätaste buskagen och söka upp allehanda läckerheter.
Men av någon anledning hittar hon aldrig vilt!
Men igår gjorde hon världens bästa uppletande - tyckte hon!
In i buskarna och stolt kom hon ut med svansen rakt upp och visade sitt fynd - Snusmumriken!!!
Alltså ni vet den där skogsklädda figuren i Mumintrollen.
Hon var så söt när hon stolt apporterade denna lilla leksak hem och har lekt med den nu sen i går och har haft så kul med honom.

Snusmumriken som flyttat in hos oss

Annars ska precis allt apporteras, på både gott och ont. Allt får man ju inte ha i munnen tycker matte. Vissa saker är ju faktiskt farliga, men det bryr inte Lykka sig om.
Någon gång får vi väl ordning på vad som är lämpligt att apportera.

Nu har jag även börjat spårträna lite mer och har hittat perfekta leksaker som är så himla roliga att hon är hur motiverad som helst att spåra upp. Det går jättebra. Hon far iväg som ett spjut med nosen ner i backen. När vi kommit lite längre får jag börja hejda farten lite så hon inte slarvar, men just nu ska det ju bara vara så himla kul att leta upp sakerna.


Pernilla 20 år

♥♥♥♥♥♥Idag för 20 år sedan föddes världens finaste lilla bebis - P E R N I L L A - tittade ut och charmade sina föräldrar med en gång :-) ♥♥♥♥♥♥

Pernilla som "modell" 2006

Stort grattis till min stora lilla älskling som tog körkort för för 2 veckor sen och nu fyller Systembolag!

♥♥♥♥♥♥ ♥♥♥♥♥♥ ♥♥♥♥♥♥ ♥♥♥♥♥♥ ♥♥♥♥♥♥ ♥♥♥♥♥♥

Pernilla i skidbacken 2008 i Zauchensee



Räven raskar genom Arlöv!!!

Alltså, visst är det så, hur intresserad man än är av att fotografera eller tom har det som yrke, så har man inte kameran med vid de absolut rätta tillfällena???

Som igår kväll vid 23-tiden när jag var ute sista rundan med hundarna.
På gräsmattan precis utanför vår fastighet, ser jag helt plötsligt en hund i Ronjas storlek komma gående. Jag tittar och tittar i mörkret efter en husse och  matte.
Hunden stannar och tittar nyfiket på oss och då ser jag att det är en RÄV!!!!!
En räv bland bostadshusen mitt inne i Arlöv!!! En STOR räv. Den var nästan lika hög som Ronja, smäcker och fin med en otroligt fin fluffig lång svans.
Den stod ungefär 20 meter ifrån oss och bara tittade. Jag tog snabbt tag i Lykka, för tänk om hon fick för sig att springa fram och leka med den och den tyckte  hon såg ut som en liten kanin????

I alla fall stod vi kvar och tittade och den tittade, till slut fick Ronja syn på den och tyckte att den hörde nog inte hemma där vid lekplatsen och jagade bort den.

Det är kanske ändå inte så himla konstigt med en räv i detta område i Arlöv eftersom här finns så vansinnigt mycket kaniner, men ändå, man blir helt paff. Efter 20 år på landet har jag sett många rävar, men aldrig någon som kommit så nära!

Och givetvis hade man ju inte kameran med sig på sista kisserundan på natten!



Avocado/blåbärs-cupcakes - va?

Idag var det cup-cakes bak igen!
Tänkte göra efter mitt favorit-muffinsrecept på banan och blåbär med en frosting av vitchokladganache.
När jag väl plockat fram alla ingredienser insåg jag att någon hade ätit upp sista bananen utan att säga till (ingen nämnd och ingen glömd)! Tja tänkte jag, får väl göra dom utan banan, men insåg att bananen gjorde att smeten blev lite tjockare. Så först ändrade jag mig och försökte hitta ett annat bra muffins-recept, men kollade sen i kylen igen och hittade en avocado. Och om man tänker efter är det inte så himla stor skillnad i smak på mogen avocado och banan och avocado har jag använt mycket i smoothie och det blir så himla gott och lent.
Sagt och gjort, jag tog en halv avocado istället för en hel banan :-) Och det funkade fantastiskt bra!
Avocadon har en len mild smak utan överdrifter, ger en fin koncistens och passade utmärkt i muffins.
Dessutom använde jag mig av torkade blåbär som jag hittade i affären för någon vecka sedan, bara för att testa.

Själva muffinsen blev jättegoda! Avocado kommer jag absolut att använda fler gånger. Torkade blåbär var väl ingen höjdare men fungerar. Kanske ska man lägga dom i vatten innan så de får "svälla" lite?

Däremot blev frostingen inte alls vad jag förväntade mig. Senast jag gjorde ganache-frosting på choklad blev den gudomlig, men denna blev inte alls så bra. God, men bara god! Fick den dessutom lite grynig, men förmodar att det var för att jag glömde färga den när jag smälte chokladen och färgade när den stått i kylen ett tag. Men det går ju lätt att åtgärda framöver. Så designmässigt blev domingen höjdare. Funderade över varför den inte blev så god som förra gången och enda svaret jag kom fram till var att jag innan använde havregrädde och nu använde vanlig vispgrädde. Havregrädde har så himla god smak i sig (jag älskar även vanlig vispgrädde, så det är inte det...!) och blandat med chokladen blev den helt gudomlig. Det är enda skillnaden jag hittade. Vispgrädde är så "gräddigt" och mäktigt. Tja, kan inte riktigt förklara skillnande mer än att havregrädde har lägre fetthalt men smakar mycket godare på något vis.

Nåja, efter alla om och men så blev mina mini-cupcakes såhär:



Lykka 10 veckor


Tiden går och Lykka är nu 10 veckor.
Ett riktigt energiknippe, lättränad och rolig. Ska alltid ha något i munnen, fruktansvärt matglad och med hullingar i munnen (känns det som iaf)!
Vi tränar varje dag kontaktövningar, inkallning, gå-fint, hit, ingångar, sitt, ligg, stanna kvar när folk går förbi, stanna kvar när hundar går förbi, leta godis och massa annat. Vissa saker går ju bättre än andra. Spårövningar har varit lite trista tycker hon, men sambon är ju inte heller så rolig som jag och det är han som gömmer sig. Får se hur vi gör med spårning framöver för att göra det roligare.



Så det kan bli

Bakade igår nya macarons, dels eftersom att jag hade rätt mycket chokladganache kvar och dels för att jag idag skulle besöka en gammal klasskamrat jag inte sett på sådär en 100 år och tyckte jag vill ha med något!
Macaronsen färgade jag denna gången lila, och dom blev mycket lila.
Men något måste ha gått fel, för när dom varit inne i ugnen så var dom inte alls lila längre utan såg nästan chokladfärgade ut!!!!
Va? Vad hände?
Ingen aning!
Men om man bet  en macaron så var dom så himla lila inuti!!!

Sen blev dom inte riktigt så bra som förra gången. Dom blev bra och sprack inte, men dels blev dom mer toppiga nu istälelt för platta och dels blev dom mer frasiga och inte alls så sega som de förra.
Ja, ja, det är inte lätt med macarons.

Mina "lila" macarons med pepparmintsmak och fyllning av chokladganache :-)

Dom blev i alla fall mycket uppskattade av både barn och vuxna och t.o.m av min goa sambo!
Men att dom blev chokladfärgade förstår jag inte alls (men lila inuti), men får väl prova med en annan typ av färg nästa gång.
Dessa färgade jag med pastafärg införskaffat på Ultimate Cake.




Skola för Lykka

Igår var jag nere på Svedala Brukshundklubb!
Har inte varit där på jättelänge. Eller hjälpte ju till på en tävling där i maj-månad som tävlingsledare, men innan dess var det superlängesen.
Igår var det i alla fall kursinskrivning till höstens kurser och jag var där för att anmäla lilla monstret till en valp-kurs.
Så nu ska Lykka börja skolan den 5 september.

Något märkligt med det hela är att det är Pamela som håller i kursen!
Förstås inte märkligt i sig, men när man tänker efter hur mina år på Svedala brukshundklubb sett ut så är det ändå lite märkligt.

Första gången jag kom till Svedala Brukshundklubb och gick första kursen med Ronja så var Magnus och Magnus instruktörer. Den ena Magnus M är då väldigt nära släkt med Pamela :-)

När jag blev utbildad instruktör och höll min första kurs tillsammans med Agneta så gick Pamela i vår allra första kurs :-)

Därefter har Pamela gått bla Rally-lydnad för mig och gått brevid som hjälpinstruktör och sen själv utbildat sig till allmänlydnads- och rallylydnads-instruktör.

Och nu när jag då ska gå allra första kursen med Lykka så är Pamela min instruktör :-)

Cirkeln är sluten!

Det ska i alla fall bli jätteskoj att gå kurs igen. Tänkte först inte gå någon speciell valp-kurs med Lykka, men kände att det kanske var bra för alla människor man träffar och bra social träning för Lykka.

Vid inskrivningen träffade jag Annika som jag tränat mycket med tidigare. Hon har en ny liten rottis-valp på 10 veckor och vi lät Jippi och Lykka leka lite i valphagen. Dom lekte jättebra. Det är första gången som Lykka fått leka på det viset sen hon lämnade sin uppfödare :-)

Kursen är på 6 gånger (alldeles lagom) och jag tror det blir hur bra som helst!



Golfspelande labrador-valp

Lykka tycker att det är mycket jobbigt att spela golf och vi tycker det är rätt jobbigt att gå och bära henne halva banan, så vi hittade en lösning som både hon och vi var nöjda med :-)
Hon sov så gott i golfbagen <3

...men lite varmt blev det i fickan så man fick lufta nosen emellanåt <3

När vi kom hem var hon tvungen att demonstrera hur det såg ut när hon satt i golfbagens ena stora ficka.
Hon orkar ju inte gå alla 12 hålen på banan, hon är för liten för det och golf tar en jädra tid så hon måste få sin valp-sömn trots att vi går en runda på golfbanan.

Genväg är oftast senväg

Ja, nu har jag inte riktigt gått någon genväg, men kände för att baka idag igen (åååhhh vad konstigt!) och hittade häromdagen ett recept på en liten gullig hjärtformad mördegskaka.
Såg superenkelt ut att fixa till.
Fast, sen var det ju en liten hake. Man skulle göra hjärtformade kakor som skulle ha ett pyttelitet hjärta ovanpå sig. Och hjärtformar hade jag, men bara i en storlek, så dom kunde inte bli så gulliga som bilden visade. Dessutom var det lilla hjärtat som satt ovanpå det stora rödfärgat och min färgade mördeg blev lila!!!!!
Men men, bakade kakorna, stansade ut både hjärtan, blommor och stjärnor och på några av dom gjorde jag dom dubbla så de lila låg ovanpå.
Nja, kanske inte världens bästa och finaste design, men lite läckra blev dom!
Hjärtanen spritsade jag istället med färg, men dom blev inte alls fina. Där hade jag en tanke på att stansa ut bokstäver och lägga på hjärtanen, men det funkade inte alls med mördegen.
Sen i efterhand kom jag på att jag hade röd sugarpaste som jag hade kunna använda att lägga ovanpå!!!!

Så det slutade väl med att genväg blev senväg.

Såhär blev dom och smaken var det absolut inget fel på, men om jag mot förmodan gör om dessa kakor, kommer jag nog använda mig av en annan typ av mördeg som smakar lite mer. Man hade ju kunna smaksätta degen med någon god smak, men så långt kom jag aldrig.


Receptet på kakorna här

Mördegshjärtan

4 dl vetemjöl
200 g smör
1,5 dl florsocker
0,5 tsk äkta vaniljsocker
1 st äggula
röd karamellfärg eller 3 tsk kakao

Tillagning

Hjärtmått i två storlekar

1. Arbeta samman ingredienserna till degen. 

2. Tag en tredjedel av degen och färga rosa med hjälp av hushållsfärg elelr brun med hjälp av kakao. 

3. Låt degarna vila kallt i minst 30 minuter.

4. Kavla ut den ljusa degen först och tag ut hjärtan med hjälp av mått. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Kavla därefter den färgade degen och tag ut lite mindre hjärtan med mått. Lägg det lilla, färgade hjärtat en bit inpå det ljusa hjärtat. 

5. Grädda i 175° i cirka 10 minuter.




Lykka 9 veckor

Såhär ser Lykka ut 9 veckor gammal.
Ett energiknippe av stora mått som hela tiden vill stoppa något i munnen.
Om det sen är metallapporten :-) eller gamla uttjänta snusportioner :-( spelar inte så stor roll.

Metallapporten uppmuntras flitigt.
Vi tränar redan inför framtiden; kontaktövningar, sitt, fot, ingångar, inkallning, leta godis, spår och lite annat.
Det går väl lite si och så. Det är ju bara lek än så länge. Lek och mycket godis.
Men inser att det är ursvårt att belöna i exakt rätt ögonblick när hon tappar godiset jag ger henne :-¤
Använder klicker och hon har väl nästan lärt sig betydelsen av den redan.
Och att jag är en godisautomat har hon oxå lärt sig :-D

Hon är i alla fall en härlig tjej med mycket motor och ganska stor egen vilja. Modigare än Ronja var i den åldern och kanske t.o.m lite mer nyfiken. På både gott och ont!

Ronja är inte speciellt förtjust i detta lilla yrväder, men det går bättre och bättre och idag fick Lykka t.o.m ligga så passa nära Ronja att hon kunde ha huvudet på hennes kropp. En liten stund i alla fall :-)


Det är väl tur att vi ställde Ronjas korg i hallen precis vid köket så att hon kan kolla in allt som händer i köket när vi är där och fixar med maten :-)
Ja, så man absolut inte missar när något ramlar ner!!!



Mina macarons

Igår bakade jag för andra gången i mitt liv macarons.

Började med att knäcka massa ägg och separera vitorna. När jag sen skulle vispa vitorna till hårt skum och hälla i lite socker så blev det aldrig något skum. Och såg att jag hade fått med pyttpytte-lite äggula. Ja, det var ju bara att slänga ut hela den satsen :-(

Skam den som ger sig, gjorde om hela äggprocessen och nästa gång gick det kanon och jag färgade smeten gul (syns inte så bra på bilden, de ser mer beige ut).

Kakorna blev jättebra när de var färdiggräddade och som fyllning gjorde jag en ganache på mörk choklad och havregrädde. Visste inte om det skulle fungera med havregrädde eftersom den inte är flytande utan tjock och fast i sin förpackning, men det fungerade superbra och blev jättegott. Fördelen med havregrädde är att den endast håller 20% men är nästan godare än vanlig grädde :-)


Mitt magiska macaron-recept!

Macaron
125 g mandelmjöl
250 g florsocker
125 g äggvitor (ja, mycket meckigt :-( )
0,75 dl strösocker
karamellfärg

Ganache
150 g mörk choklad (eftersom havregrädde är så gott i sig funkade det perfekt med bara vanlig blockchoklad)
1 dl grädde (havregrädde och jag tog lite mer)
35 g smör

Tillredning
1) Sikta mandelmjölet och se till att 125 g blir slutresultatet
2) Sikta florsocker
3) Blanda mandelmjöl och florsocker
4) Vispa äggvitorna, tillsätt sockret lite i taget. Fortsätt vispa till en styv maräng. Färga karamellfärg eller ev kakao
5) Sikta ner mandelmjöl/florsocker i äggblandningen och blanda ihop allt mycket försiktigt och väl
6) Fyll en spritspåse och spritsa ut rundlar stora som femkronor på en bakplåtsklädd plåt. Låt rundlarna torka i ca 30 min innan de gräddas i 180 grader i nedre delen av ugnen. De är klara när de fått en hård skorpa och "stannat"
7) Drag bakplåtspappret från plåten till en fuktad handduk och låt kakorna svalna (ups, detta missade jag)
8) Förvara kakorna torrt tills de ska sättas ihop med fyllningen

Ganache
1) Hacka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull
2) Värm försiktigt tills chokladen smält, rör då i smöret. Låt ganachen stå svalt och stelna
3) Vispa gärna upp ganachen till en fluffig röra, jag tillsatte mer havregrädde och fick en lite mjukare kräm
4) Stryk eller spritsa på ganachen på hälften av kakorna och para i hop dom



Men nu har både dessa härligheter och dessa godingar flyttat hem till en ny familj som förmodligen uppskattar de mycket mer än vi som bara tänker på att vi inte ska gå upp i vikt (eller egentligen att vi inte ska behöva träna så jädra mycket). Det är vemodigt, men nog bäst ändå :-)



What a wonderful world...

Klagade ju lite igår på att jag inte hade hunnit baka i helgen och att en liten valp tar en massa tid och ork.
I alla fall så satt jag i förmiddags och funderade på om jag kanske ändå skulle ha lite tid på eftermiddagen att baka något snabbt. Och en liten kaka jag bakade för några veckor sedan var perfekt, den är snabb att göra och är supergod. Kom hem strax efter lunch, satt och fixade lite med datorn och sen ringde mamma och sa att hon skulle komma över för att hälsa på lilla Lykka.

Jaha, då var det bara att ställa sig och baka då. De små mördegskakorna med dulce de leche på som jag hittat på Mattias sida. Denna gången ändrade jag i receptet lite, så istället för vanligt florsocker använde jag florsocker med chokladsmak och så hade jag inga nötter att ha ovanpå så jag använde Smarties. Det blev supergoda och mamma var mäkta imponerad att jag hunnit baka innan hon hann hit och att dom tom var godare än förra gången.

Detta är en fantastisk kaka att göra om man behöver något snabbt och lätt och gott. Dessutom har man oftast alla ingredienser till det hemma (nåja kanske inte alla har dulce de leche hemma så där bara, men det går ju bra att ha annat ovanpå eller vanlig kolasås).




Vart tog bakningen vägen?

Hade ju stora planer på att baka något i helgen och det som fanns i tankarna var nya macarons.
Men trots att jag haft 3 valpar tidigare så insåg jag inte hur mycket tid och kraft en sån liten varelse tar, så jag har faktiskt varken hunnit eller absolut inte orkat baka :-(

När man går upp kl 3, kl 6 och kl 8 och inte sover middag (och tränar lite däremellan), springer ut med kissig valp stup i kvarten, fixar ihop mat till valpen stup i kvarten och försöker hålla ordning på hemmet, så orkar faktiskt inte ens jag tänka på bakning :-(
Men vad gör det när man är söt som socker att matte får för lite sömn?
Foto: Livingphoto.se

Igår hade vi ambitionen att åka och träna lite på gymmet, var ju länge sen nu, men så hörde bästa Anna av sig och vi åkte hem till dom för att visa upp sötaste Lykka.
När vi kom dit hade Anna bakat underbart goda ciabatta och gjort god tonfiskröra, ägg och tomat/lök-sallad som vi mumsade på med god aptit. Hon hade även bakat något som skulle vara äpplemuffins, men som flutit ut på plåten och blev supergoda äpple-kakor istället :-)

Vet att jag inte behöver baka något när vi hälsar på Anna & Co för om inte hon bakat så har sonen gjort det :-) Men jag behöver ju träna, träna, träna tycker jag. Men som sagt, jag hade inte orkat ändå!

Idag var vi i Ljunghusen hos Anders mamma och hans kompis för att visa upp lilla Lykka. Än en gång skämdes jag för att jag inte hunnit baka, men vi kunde ändå inte stanna så länge, så det gjorde inget.

Väl hemma igen var vi super hungriga (hade endast ätit frukost bestående av smoothie och några ciabatta jag hittade i frysen), så jag fixade panerad fisk (citronbitare) och underbart god potatismos med massor av vitlök i och supergoda strimlade kokta morötter som fått stå med lite smör :-) Blev supergott och väldigt enkelt!

Lykka sov efter dagens äventyr så jag passade på att gå en lite längre runda med Ronja.
Men det är inte kul längre. Ena bakbenet ser ut som om det ska hoppa ur led hela tiden (eller kanske hoppar ur led oxå, vad vet jag) och det andra bakbenet ser ut som om hon inte får in det under sig igen efter att sträckt ut det när hon går :-(
Det ser mycket räligt ut på bägge bakbenen och jag vet inte hur länge jag orkar se på det :-( Klenis, jag vet! Men det gör så himla ont i mig!!!

I alla fall hoppas jag hinna/orka baka macarons imorgon eller tisdag istället :-) Fast i natt ska jag vara superhård mot lilla Lykka. Hon ska inte få gå ut kl 6. Hon måste kunna hålla sig mellan kl 3 och kl 7-8. Så då får vi väl ligga och höra på gnäll-i-gnäll!

Man bara smälter inför den uppsynen!
Foto: Livingphoto.se



En valpägares liv och leverne

Upp kl 3 tidig morgon - ut och kissa med valpen.
Valpen superpigg, försöker lägga henne igen i valphagen.
Upp kl 6 igen - ut och kissa och en lite längre runda så valpen ska få springa av sig.
Matte överlycklig när valpen så fint apporterar en handske hela rundan.

Väl inne igen får valpen lov att härja i kök och hall istället.
Valp välter grindar och springer in till gammelhunden som börjar skälla och inte alls vill ha valp där.
Valp kommer inte till ro förrän kl 7.

Upp igen kl 8 - valp jättepigg, ut och kissa, gå en lite längre runda.
Väl inne igen får vovvarna mat.
Valp leker lite efter maten och somnar sen som en stock.

Matte är supertrött, men har nu inte ro att gå och lägga sig igen utan tar en löp-runda istället :-(
Nä, nu har matte bestämmt att valp nog bör hoppa över kl 6-kissningen och sova till i alla fall kl 7-8, så inatt får hon ligga och gnälla. Så här kan vi ju inte hålla på, då blir matte ingen bra matte.



Kul med valp?

Jo det kan det vara!
Inte hela tiden då och Ronja tycker väl inte det är sådär kul precis.
Först intar Lykka Ronjas korg, trots att hon har en egen superskön madrass.

Sen tar hon Ronjas älskade Gustav, som är ännu skönare att sova på :-)

Själv har vi redan blivit 600 kr fattigare efter att ha haft Lykka i 2 dagar eftersom vi var tvungna att köpa en ny nätverkssladd till min dator :-(
Hon sover i vårt sovrum i en valphage. Vaknade igen kl 3 och kl 6.
Var ute bägge tiderna, kl 6 en ganska lång runda och hoppades hon kanske skulle sova till åtminstone 9.
Hon var ändå rätt pigg efter vår runda så jag lät henne hållas i hall och kök medan jag gick och la mig. Efter ett tags lekande (Ronja får vara i vardagsrummet så hon får vara i fred) la hon sig och somnade.
Och så vaknar hon kl 8 igen!!!!! Suck!
Är skittrött. Upptäcker då oxå att hon lyckats kissa i köket 2 gånger *suck*
Ut igen kl 8 med bägge voffsarna, lite längre runda, sen fick dom mat!
Och sen sov Lykka länge!!!

Men då var jag ju redan uppe, ut en liten löp-runda innan frukost, som kändes mycket bra trots att det var 4 dar sen senast och trots att jag var så trött, sen frukost därefter och sen ut en lite längre tur med Ronja!
Puuuuhhh....., lite jobbigt är det med valp :-)

Inget är som valptider

Labbe-tårta

När vi hämtade hem lilla Lykka hade jag bakat en tårta till Olivia och Jonatan (Sångfågelns kennel).
Försöker ju baka till så många som möjligt nu så jag får lite erfarenhet av dekorationer :-)
I alla fall hade jag gjort en labbe-tårta. Alltså en dekoration med en gul labrador. Det var absolut första gången jag försökte mig på en dekoration och det fick bli en i typ 2-d, men fjärilar i 3-d.

Tårtan hade vanilj- och chokladbotten, fylld med hallonmousse, överbliven vaniljvisp och till sist ett lager av dulce de leche-smörkräm innan jag la på sugarpaste.
Labbe-dekoration = sugarpaste.
Fjärilar = hemmagjord flowerpaste som jag "målat" med kristyr.
Hade inte fått tag på någon fjärilsform/utstickare (alla var slut) så jag köpte en mall för barn som skulle vara fönsterdekoration och skar ut efter mallen. Det funkade okej :-)


Den var både jättefin och jättegod - faktiskt. Blev inte helt nöjd med den täckta blå sugarpasten. Den sprack lite i sidorna och jag fick den inte så jämn som jag skulle vilja, men det var ju ändå första gången.
Förstod i efterhand att jag kavlat den alldeles för tunn!!!!
Bra erfarenhet till nästa gång :-)

Denna hallonmousse använde jag till tårtan. Den var faktiskt mycket god. Är ju inte så mycket för halvfabrikat, men ibland får man lov att fuska lite :-)


Lycka är Lykka!

Igår hämtade vi hem vårt senaste tillskott till familjen - Sångfågelns Gloriana, som vi kallar Lykka.
Släkt med Ronja. Ronja är mormors moster till Lykka :-)
En ljuvlig liten varelse. Mörk mörk gul i färgen, mycket ovanligt.

Hon kände sig hemmastadd med en gång och tog över Ronjas korg.
Den var skönare än hennes egen madrass :-)

I Jennys knä på väg hem från Bollebygd



Sångfågelns Gloriana

Hämtades hem idag, 8 veckor gammal, från Bollebygd utanför Borås där Olivia och Jonatan bor, Sångfågelns kennel.

Mer information och bilder kommer de närmaste dagarna :-)



Sjuk Ronja

Elände elände elände!
Ronja är sjuk!
Eller i alla fall mår hon väldigt dåligt. Så dåligt att hon inte ätit sin mat idag och det oroar mig.
Och hon är inte dålig pga höfter eller leder (eller jag tror inte det iaf) utan förmodligen av något hon fick i sig ute igår innan jag hann stoppa henne.
I morse när jag vaknade hade hon kräkt flera gånger i vardagsrummet under natten.
Hon ville inte äta sin mat!

Vi var tvungna att åka iväg på morgonen, men när vi kom hem vid lunchtid trodde jag att hon hade ätit maten då, men nä det hade hon inte alls gjort och dessutom hade hon kräkts igen.
Nu oroar jag mig för att hon inte få i sig sin medicin som hon behöver för att kunna gå!!!!!

När vi skulle äta lunch fick hon en liten bit gurka och gurka är nog något av det bästa hon vet. Men hon tog den bara i munnen, tuggade lite och spottade sen ut gurkan!!!!
Detta har aldrig någonsin hänt i hela hennes liv!!! Då är hon mycket dålig. Vet inte riktigt vad jag ska göra till kvällen med medicinen. Det är ju rätt många tabletter/pulver och jag vet inte hur jag ska få i henne det om hon inte äter något!!! Den smärtlindrande tabletten kan jag få i henne ändå, men är rädd att hon kanske kräker upp den om magen är i oro.



Macarons och cup-cakes


För första gången i mitt liv har jag idag bakat franska macarons. Dom här superläckra små bakverken i alla möjlige färger som piggar upp alla tillställningar.
Men tyvärr så är jag faktiskt inte så förtjust i dom eftersom jag inte är så mycket får såååå sött. Gillar tex inte maräng eller marsipan. Men macarons är så himla fina så jag försöker lära mig tycka om dom mer. På Kiviks marknad fanns ett stånd där dom sålde mini-macarons och dom var faktiskt mycket goda.
Så nu när jag i alla fall skulle försöka mig på att göra egna så var jag ju tvungen att smaksätta med sånt jag tycker är supergott. Funderade och funderade, är ju chokladälskare så macaronen fick bli av choklad, men fyllningen tyckte jag var lite trist att oxå ha den i choklad. Men kom på att jag hade en öppnad burk dulce de leche i kylen, så gjorde en smörkräm av den :-) Färgen kanske inte blev så rolig, men som sagt var jag tvungen att prova med något jag är jätteförtjust i istället för att tänka på om det blev läckra för ögat!
Och döm om min förvåning! Kakorna blev faktiskt supergoda. Nåja, fortfarande något för söta för mig egentligen, men måste säga att dessa var de godaste jag smakat hitintills.

Nu lyckades jag ju inte helt med mina macarons. För som hos så många andra så sprack dom något, men annars är jag faktiskt mycket nöjd med och dom gick ju och använda ändå!
Receptet jag gick efter är från Leila bakar (se film här hur hon gör) och gjorde vanliga macarons med mandelmjöl och gjorde en smörkräm där jag klickade i ca 2 msk dulce de leche.




När jag var klar med macaronsen så hade jag kola-smörkräm över och då passade jag på att baka några mini-cupcakes med smörkräm i smeten och vit-choklad ganache som frosting. Dom går givetvis att göra som vanliga stora cupcakes oxå!

Ganache gör man ju så att man värmer vispgrädde till nästan kokning och häller den varma grädden över god choklad och rör om tills allt smält. Sen kyler man av blandningen och vispar upp till en fluffig massa. Men eftersom jag inte hade vispgrädde hemma men däremot vaniljvisp som stått länge, så tog jag vaniljvisp och värmde upp och slängde i vit choklad :-) Det gick inte riktigt så bra som med grädde. Vaniljvisp kan inte vispas så hårt som grädde, även om den blev okej. Men smaken var fantastiskt god!!!
Nu blev min frosting kanske inte så vacker och en av anledningarna är ju ovan att den inte blev så fast men även att jag håller på att prova ut lite olika tyllar och denna var tydligen för liten!

Dulce de leche (kola-kräm) cupcakes med vitchoklad frosting (ganache)



3 dl vetemjöl (jag använder ju alltid vetemjöl special)
1 tsk bakpulver
en nypa salt
2 dl socker
115 g smält och avsvalnat smör
1 ägg
1 dl naturell yoghurt
2-3 msk dulce de leche

Frosting:
100 g vit choklad
1 dl grädde (alt vanilj visp)
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Vispa i en annan bunke smör, socker och ägg fluffigt.
Tillsätt yoghurt och dulce de leche och vispa slätt.
Tillsätt mjölblandningen och fortsätta vispa så det blir en slät smet.
Fördela smeten i muffinsformar (alt mini-muffinsformar) och grädda 180 grader i ca 20 minuter (alt 10 minuter). Prova med en provsticka så muffinsen är torra.

Frostingen:
Värm grädden till nästan kokpunkt.
Lägg i chokladen delad i mindre bitar.
Rör om tills alla choklad smält. Låt blandningen stå svalt i ca 30 min.
Bred eller spritsa på frostingen på cupcaksen.


Dulce de leche

1 burk kondenserad mjölk
Vatten

Lägg burken i en kastrull och täck med vatten. Hela burken måste vara täckt.
Koka burken i 1-3 timmar (beroende på hur tjock konsistens du vill ha på kolan, jag kokar i 3 timmar).
Under tiden kommer vatten att avdunsta från kastrullen, häll då på mer vatten så att burken hela tiden ligger under vatten. När det gått 3 timmar ta upp burken och låt den svalna innan den öppnas och används.
Klarar sig i kylen lääääänge!


"Min Gustav..."


Ronja med sin allra mest älskade Gustav



Chocolate Chip cookies

Idag gjorde jag då äntligen de där chocolate chip cookies som jag såg Leila baka igår på TV.
Hon hade gjort dom med 4 olika smaker. Jag orkade inte göra en så stor sats så jag gjorde 2 smaker.
- White chocochip Ginger cookies
- Choco chip Peanut cookies


Dom blev jättegoda och den med ingefära i blev supergod och lite ovanlig.
Men tyckte att Leila klyddade till det rätt mycket genom att man skulle göra smeten till en lång rulle som skulle in i frysen en halvtimme och sedan skivas upp och läggas på plåt. Så gjorde jag med ingefärskakorna, men med jordnötskakorna gjorde jag som alltid, bara skedade upp smeten på plåten och det gick absolut lika bra och var mycket mindre klyddigt!



Ingefära och vit choklad                 Salta jordnötter och mörk choklad



Hurra hurra hurra

Allra sötaste och goaste Ronja fyller 10 år idag!!!!
Stora damen. Gamla damen.
Men oftast är hon fortfarande rätt valpig av sig.
Hon har många krämpor nu för tiden, men aptiten är det absolut inget fel på och nosen fungerar fortfarande perfekt. Det betyder att hon jämt jämt hittar mat utomhus :-)

Idag får hon extra mycket kramar och gos och förmodligen lite extra gott gott!


Ronja älskar bada i havet och få rulla sig i den härliga sanden efteråt

Allra gulligaste voffsen :-)

Detta är det bästa Ronja vet, dricka vatten ur en flaska (eller trädgårdsslang går oxå bra)

Alla bilderna är tagna av käraste dotter Jenny som är en sån fantastisk fotograf :-)

Vad går sönder härnäst?

De senaste dagarna har onda andar spökat hos mig. Alltså såna där som gör att allt går sönder hela tiden.
Först var det min lilla mini-hacker. Hackade choklad till mitt cup-cakes bak och när jag hälde chokladen i smeten såg jag att själva kniven på hackern hade gått sönder. Panik! Var är knivbladet? Men jag hittade den i smeten till slut :-)

Nästa som gick sönder var först min fotlänk i guld och bara en timme efter min armlänk i guld!!!! Och inte gjorde jag något speciellt mer än typ satt stilla hemma.
Suck och stön!
Och vet av tidigare erfarenhet att det inte är så billigt att laga här i Sverige. Får se hur jag gör om jag kanske hellre lagar dom i Thailand, men men.....!

Nästa grej som hände var dagen efter kedjorna, då jag fick ett stort hål i mina leggins! Tja, ingen dyr sak iaf!
Samma dag, några timmar senare gick då mina snygga flip-flop sönder precis när jag hoppade av bussen. Fick gå barfota hem!!!

Så vad kan man vänta sig härnäst då???
Befarar att min datorn kraschar när som helst. Den är ju redan så instabil och egentligen behöver den en fullständig formatering.

Stora frågan är om de onda andarna stannar kvar hos mig länge eller? Och inte hjälper det med en drömfångare i sovrummet heller. Jodå, mot onda drömmar, men tydligen hjälper det inte för andra onda andar.



Mandelmjöl

Idag var jag och handlade mandelmjöl på Lidl - äntligen!
Har haft detta på gång så länge men inte kommit iväg.
Så nu ska här bakas macarons!!!

Eller rättare, försöka baka macarons, för jag har ju aldrig gjort några tidigare och jag är egentligen inte så förtjust i dom men dom är ju bara helt underbara bakverk, så jag måste nog lära mig älska dom :-)



Så nu ska jag bara köpa en ny rund  tyll så jag kan spritsa ut fina former på dom oxå :-)
Återkommer med resultatet!



Warehousing

De senaste dagarna har jag plöjt igenom mängder med bak-bloggar. Den ena tjusiga bloggen leder till ytterligare fantastiska bakbloggar, sen finns inget stopp och jag blir sååå inspirerad av att baka.
Så nu vill jag verkligen bara baka baka baka och baka.

Och visst har jag baka för fullt de senaste dagarna, men jag hittar hela tiden fler och fler recept som jag vill prova. Men då kommer man till ett mycket stoooort problem!

Var lagerhåller man alla dessa underbara bakverk???

För man kan ju absolut inte äta upp allting själv, då hade man ju verkligen rullat fram. Försöker ge bort så mycket jag kan, men visst skulle jag kunna ringa på hos grannarna och fråga om dom vill ha, men det gör man ju inte och släkt och vänner bor ju inte precis sidanom.
Och även om jag skulle ha otroligt gott om förvaring hemma så håller sig ju inte bakverken hur länge som helst. Och frysa tex cup-cakes med frosting på kräver ju enormt med plats så inte frostingen blir förstörd.


Är detta dagens i-lands problem? Jo, säkert, men jag vill ju bara baka och baka och baka mera och prova ut nya recept och nya ingredienser. Får väl försöka lugna mig lite :-)



RSS 2.0