Hunden gillar inte promenader!

Sen Ronja blev så himla kass i sin bakkärra så har hon inte alls tyckt det är kul att gå ut och gå!

Eller, det kanske inte är riktigt helt sant!
Förr när jag tränade Ronja och tävlade så tyckte hon det var urtrist att BARA gå ut en vanlig promenadrunda även om den alltid skedde i rask takt så jag oxå fick motion.
Sen jag slutade träna henne för ca 2 år sedan så har hon vant sig och tycker väl att rundorna är ganska kul dom med. Alltid pigg på att följa med ut och så, fast det är klart att i vissa fall har tempot varit väldigt långsamt från hennes håll. Men hon har tyckt om att komma ut!

Men nu!!!
Det syns på hela henne att hon inte tycker om att gå ut på promenader.
Visst, när vi ska ut och jag klär på mig hundkläderna så blir hon till sig och tycker det är jättekul, men det är nog mest för att hon vill följa med. Väl ut så blir det som en bromskloss och svanser bara hänger rakt ner.
Och alla som känner till något om labradorer vet att svansen alltid viftar! Tempot blir ju därefter oxå. Nu verkar hon absolut inte ha ont i benen och hon går ganska bra. Förstår att vi inte kan gå i rasande tempo som tidigare, men nu drar man runt henne i kopplet på hela rundan. Det känns jättejobbigt och trist! Jag vet inte riktigt vad jag ska göra åt det. Tar ibland med mig lite godis som jag slänger ut o hon får leta upp. Men med tanke på hennes tillstånd får hon inte äta så mycket. Hon ska bantas bantas och bantas.
Lite gurkbitar får hon dock söka ibland, men även det är mat!
Ny miljö funkar oxå ganska bra, men jag kan inte varje runda varje dag åka ut till nya ställen för att vi ska ut och gå.

Någon som har några bra tips på vad jag kan göra för att få Ronja att tycka promenaderna är roliga igen????

Just nu känns allt hopplöst. Man vill inte ha en hund som tappat suget på livet. Och den kan inte funka så att vi bara går ut precis de nödvändiga turerna och sen ligger hon bara och sover här hemma.
Höjdpunkterna i livet är fortfarande M A T!!! Och så vi! Och så bara hon vår vara med. Men det räcker inte. Hon måste få motion för att kroppen ska funka. Hon har även blivit så mycket mer "mammig" än tidigare. Alla som känner henne vet att hon alltid varit "mammig", men nu är det mycket värre!
Jag förstår ju att hon inte känner sig bra, att hon förmodligen känner att hon inte kan och orkar längre, men allt annat verkar ju funka bra nu när hon går på mediciner. Varför tycker hon inte om att gå ut????


Godissök

Dagen efter...!

Såhär ser min nya tatuering ut dagen efter den blev gjord!!!

Den blev gjord igår av min äldsta dotter Pernilla som gärna vill bli tatuerare och så smått har börjat tatuera frivilliga försökskaniner. Hon är jätteduktig redan!
Tatueringen sitter på vänster ankel och det gjorde ganska ont att få den där. Min förra tatuering på armen gjorde inte alls ont. Man har tunnare skinn på ankeln!


Såhär ser min gamla tatuering ut föreställande Ronja som valp.
Gjord hos en professionell tatuerare.
Här var den helt nygjord, därför "blänker" den av vasselin :-)
Nu 3 år efteråt syns knappt morrhåren mer, de var bara tunna tunna vita streck.Ronja tatuering


Statusuppdatering om Ronja

Efter att ha haft en skitjobbig vecka, både jag och Ronja, så verkar det nu som om hon går något bättre.

Fram tills igår har hon haltat jättemycket och det ena bakbenet har vikit sig hela tiden.
Visst har det varit lite lite bättre och det har märkts att medicinen hon fick har verkat.
Hon verkar nämligen inte ha så ont längre, men det spelar ju ingen roll ifall benen inte klarar av att hålla uppe kroppen. Men det är ju klart när veterinären vred och böjde hennes ben måste det ju påverka henne på något sätt och det tar väl lite tid för lederna att återhämta sig efter den behandlingen även om dom inte blir bra!

De senaste dagarna har jag bara gått pyttesmå rundor med henne som i normala fall tar ca 5 minuter, men nu tagit upp emot en halvtimme. Så långsamt har det gått.
Men idag kunde jag för första gången ta 3 lite längre rundor och hon såg ändå likadan ut efter varje runda :-)
Alltså med lite längre rundor menar jag en runda som i normala fall tar 10 minuter men som  nu tar 20 minuter. Men det visar ju ändå på att hon går något bättre och fortare. Och som sagt, så går hon likadant även när hon legat o vilat sig efter rundorna och det är ett stort framsteg.

Jag vill nu vänta ytterligare en vecka för att se om gången blir något mer bättre innan jag kontaktar veterinären igen. För som hon går nu, trots att det är bättre, kommer hon inte att få något fullgott liv och kan inte heller bygga muskler. Hon går för dåligt för det och benen viker sig för mycket. Men kanske kanske kan det bli ytterligare något bättre.

Bara för 3 veckor sedan såg hon ut såhär:


Min lilla älskade fina vofsing <3 har hittat en stor vinge på golfbanan :-)


After Eight-muffins

Igår bakade jag dessa muffins, men givetvis modifierade jag dom lite :-)
Istället för att lägga after-eighten i smeten valde jag att lägga en hel after-eight ovanpå varje färdig muffins direkt efter att jag tog ut muffinsen från ugnen. After-eighten smälte lite grann.
Det blev jättegott.
Ett litet påpekande dock, om andra vill baka liknande, var verkligen noga med att inte fylla muffinsformarna för mycket. Det ska ju vara smet i, därefter fyllning och därefter mer smet. Se till så att det totala innehållet bara når 2/3 upp till kanten. Jag råkade få i lite väl mycket så, framförallt, fyllningen "jäste" ut över muffinsformarna. Men dom blev ju goda ändå :-)

Så här blev dom:

Veterinärbesöket

Idag var jag ju hos veterinär med Ronja. Det var väl både positivt och negativt.

Ronja börjar ju bli en gammal hund, 10 år, trots att många labbar kan blir betydligt äldre än det, så kommer i alla fall krämporna nu!

Vad som framkom av besöket, utan att veterinären röntgade, var att Ronjas högra höftled/höft är helt kass och att ledbanden i vänstra knäet bak är kasst. Det betyder att hon oftast haltar på bägge bakbenen :-(

En operation på tex ledbanden är både dyr, komplicerad och svår och skulle bara medföra att man belastar det andra bakbenet ännu mer och det skulle bli mycket värre. Så enda återstående alternativet för att få Ronja att fungera någorlunda okej det är att medicinera. Och sånt gillar jag inte! Jo, om det är för en kort tid, men att hon ska leva med medicinerna resten av livet, gillar jag inte.
Men vad ska man göra?
Det är klart jag tar tag i de halmstråna som finns tillgängliga!

Så nu fick hon utskrivet anti-inflammatoriska tabletter att ta varje dag samt att vi ska fortsätta med glukosaminen och lägga till fettsyror i maten (Omega-3).

Nu på kvällen är hon fortfarande fruktansvärt halt efter att veterinären böjt på benen i alla möjliga och omöjliga vinklar :-(
Men hoppas på att hon redan imorgon är lite piggare med medicinerna.


Ronja till veterinär!

Efter att under 1,5 veckas tid försökt öka dosen av glukosamin till Ronja för att se om det hjälper mot hennes höft/ledproblem, så har jag nu gett upp.
Ringde och bokade tid hos veterinär till på onsdag.

Den ökade dosen glukosamin har hjälpt men inte alls mycket. Och mer vågar jag inte öka den, bättre att hon nu kommer under professionell vård.

Det är så fruktansvärt jobbigt att se på henne när hon knixande går på promenad eller allra värst när hon reser sig efter att ha legat och bakbenet bara viker sig under henne :-(

Och nu har jag upptäckt ytterligare en knuta på frambenets skuldra. Verkar oxå vara en fettknuta, men nu har hon minst 5 knutor. Får be dom titta på dom oxå när jag ändå är där.

Ronja och jag när vi tagit emot priser från uppfödaren när Ronja var 3 år :-)



The Adjustment Bureau

Efter min hemska migrän-dag igår, så blev jag liiiite piggare på kvällen och vi bestämde oss för att gå på bio.
Vi ville se den nya Matt Damon-filmen "The adjustment bureau".
Vi provade för första gången bion på Entré i Malmö och det var ju bara helt super :-) 5 biostolar för bara bian!

Bra parkeringsmöjligheter, lätt att ta sig dit, om vi hade tagit bussen stannar den precis utanför, fin salong med otroligt bra bio-stolar och välidgt gott om benutrymme.

Men sen är det ju som på alla andra biografer;
- lång kö till biljettköp (ja, vi skulle köpa via hemsidan men var lite i tidsnöd) och bara 2 kassor öppna :-(
- lång kö till biljettuthämningen (automaterna, om man nu köpt via nätet) där, som vanligt, den ena automaten var sönder
- kändes inte som om dom hade surround-ljud, men jag kan ha fel

Annars var filmen väldigt bra. Väldigt annorlunda, annorlunda story, men mycket tänkvärd! En kanon-film, 4 biostolar av mig :-)



Hemsk migrän-attack!

Vaknade i morse med en så fruktansvärd migrän så det går inte att beskriva.
Jag har inte haft migrän på säkert 1 år och en sådan här svår attack har jag inte haft på säkert 1,5-2 år. Kan inte ens komma ihåg när det kändes så senast. Migrän är fruktansvärt. Det känns som om hela huvudet ska sprängas och man är helt maktlös.

Har ju bra och effektiv medicin, men när man vaknar med en sådan migrän som jag hade idag så är det svårt att bota. Så fick ta till hela mitt hemma-apotek. Och bivärkningarna från det är att när värken väl går över blir jag så fruktansvärt trött och matt. Det känns som om man haft en veckas influensa eller något sådant.

Tog så mycket medicin så det hade nog knäckt vem som helst annan! Eller vad sägs om;
- 3 st x Zomig nässpray à 2,5 mg
- 2 st x Treo comp brustabletter
- 1 st Voltaren supp 100 mg

"Suppen" brukar slå ut mig helt, men jag visste att den var väldigt gammal så tänkte att den kanske inte ens hjälpte. Men det gjorde den, men blev inte utslagen idag, så mindre effekt fanns nog i den.

Det är skit med migrän och framförallt dom här hemska attackerna.
Fruktansvärt jobbigt att ha det.
Fruktansvärt jobbigt med bivärkningarna av medicinerna.

Bläääää............ :-(

Karins suveräna cup-cakes med hallon och vit choklad

Efter förra veckans nybörjar cup-cakes-bak har jag hela veckan varit så himla inspirerad att göra ytterligare cup-cakes försök. Försökte tänka ut något jag själv kunde skapa, vad jag tycker om o ha det som en cup-cake. Så då minns jag några muffins som jag bakade för några år sedan som är något av det mest himmelska jag ätit. Kom då att tänka på mina goda hallonmuffins med vit choklad! Och dom blev en succé hos alla. Så nu tänkte jag att man kanske kunde ta det receptet och göra cup-cakes av dom med en hallonfrosting på dom. Så sagt och gjort.

Bakade då hallonmuffins med vit choklad och gjorde en supergod hallonfrosting till. Tyvärr så misslyckades jag lite med frostingen, den blev en aning för lös. Men tyvärr hade jag inte tillräckligt med florsocker hemma så jag kunde inte göra den "hårdare". Men smaken var det ju inget fel på.
Och blev dom goda då????
Jaaaaaaaaaaaaaa.......................!!!!

Receptet kommer här och om någon nu endast vill göra dom som vanliga muffins så rekommenderar jag det varmt (men då ska de göras i amerikanska muffinsformar = stora). Med frostingen blir det ju lite jobbigare att frysa dom, men som vanliga muffins fungerar dom utmärkt att frysas och är super super super goda!

Hallonmuffins med krossad vit choklad

8 portioner stora muffins eller 12-15 st mindre cup-cakes

150 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
1/2 dl mild yoghurt, 3% fetthalt - ej mager
3 dl vetemjöl (själv använder jag alltid vetemjöl special vid bakning som gör att det jäser mycket bättre och är mer proteinrikt)
2 tsk bakpulver
2 dl hallon
150 g vit choklad, grovhackad
1 dl grovhackade valnötter (jag är inte så förtjust i valnötter så jag tar hackad mandel istället)

Vispa ägg och socker pösigt. Häll i yoghurten i ägg-socker-blandningen.
Smält under tiden smöret och häll i det i ägg-socker-blandningen under omrörning. Börja med ytterst lite smör under kraftig omrörning. Var noga, annars skär det sig (muffinsarna blir iofs goda ändå).
Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat bunke. Häll i chokladen och valnötterna bland de torra ingredienserna. Vänd i de torra ingredienserna i ägg-socker-smörblandningen.
Häll i de frysta hallonen sist, alternativt tryck i 2-3 st per muffins när du hällt upp smeten.
Häll upp till två tredjedelar i muffinsformar.
Grädda i 180°C i 20 min.

Hallonfrostning

60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl hallon, frysta halvtinade som krossas med en sked
100 g phiadelphiaost
Lite röd karamellfärg om man vill
Strössel eller blommor till garnering

Rör smör, florsocker, vaniljsocker, hallonkross (ev karamellfärg) och phiadelphiaost krämigt. 
Bred frostingen på cupcakesen och garnera med strössel eller blommor.



Och så här blev dom :-)


Ronja har ont :-(

Just nu är det inte kul att se Ronja.
Hon verkar ha stora problem med sina höfter.
Nästa vecka blir det veterinären!
Men det är mest på kvällarna problemen syns. Efter att hon legat och ska resa sig hänger inte det ena bakbenet med. Det ser helt avdomnat ut. Hon kan inte stödja på det och försöker hon så liksom "ramlar" benet in under henne! Märker även när vi är ute att hon inte går/travar rent. Det går inte riktigt att avgöra vilket ben hon haltar på men jag tror att det är bägge bakbenen och att det därför ser konstigt ut.
Jag har ökat dosen av glukosamin nu, men det verkar inte göra någon nytta, så jag får väl åka till veterinären med henne och få något annat utskrivet. Denna vintern har oxå varit lång och kall och tror det påverkar hennes leder mycket.
När man har ett hund som man vet inte lever lika länge som oss så är det just sånt här man bävar för när det blir gamla. Man vill ju inte att de ska vara sjuka och lida och ha ont. Dessutom är det vår skyldighet att se till att dom inte gör det, på ett eller annat sätt.

Uppdatering om Ronja kommer när jag pratat med veterinären!


--------------------------------------------------------------------------------


Häromdagen gjorde jag en himla god lax-rätt som jag bara måste dela med mig av här. Receptet är hämtat från Fredrik Paulúns bok "Paulúns GI-månad" och ska då vara nyttigt och med lågt GI. Däri finns fantastiskt många goda rätter som jag ofta lagar till oss. Många goda soppor och Thai-mat :-)


Rårissallad med japanska laxkuber - 2 portioner

1,5 dl råris (jag hade inte det hemma så jag tog Kamutvete istället)
300 gr laxfilé som skärs i kuber (ben- och skinnfria)
Teriyakisås
Furikake alt. sesamfrön
8 körsbärstomater, halverade
1/2 röd paprika, tärnad
1/2 grön paprika, tärnad
en bit zucchini, tärnad
1/2 liten rödlök finhackad
1,5 msk olivolja
1/2 msk balsamvinäger
örtslat
(sambal olek efter smak)

Koka riset och låt det sedan kallna.

Häll teriyakisås på en tallrik och doppa laxkuberna i den. Strö furikake/sesamfrön på kuberna. Stek dom i ugnen på 200 graders värme i ca 15 minuter.
Blanda det kalla riset med grönsakerna och häll över oljan och vinägern. Smaka av med lite örtsalt.
(Jag blandade även riset med sambal olek eftersom vi vill ha lite sting i maten och det blev supergott).
Servera rårissalladen i en grund salladsskål med de varma laxkuberna överst.

Gott och enkelt! Smaklig spis!

Cup-cakes!

Idag har jag helt och hållet jobbat hemifrån så jag har haft tid att baka!!!
Jag har inte bakat på evigheter och en av anledningarna till det är att vi försöker att inte äta såna onyttigheter som kakor och dylikt. Och om man bakar så visst kan man äta en och annan, men det blir ju ofta så himla mycket kakor vid bak! Och vi har en så himla liten frys så det får aldrig plats något i den :-( Eller rättare sagt; den är alltid proppfull med mat!

I alla fall fick jag sån inspiration igår att baka, så idag bakade jag för första gången cup-cakes.
Muffins har jag bakat tusentals gånger med fantastiska resultat. Men just cup-cakes med sin frosting var både nytt och spännande och lite nervöst. Nu spritsade jag inte på frostingen så det blev ju inte lika fint som de man köper på kondis, men det dög!

Receptet lånade jag av
Leila Lindholm men modifierade lite och jag tycker resultatet t.o.m blev lite bättre :-)


Choklad cup-cakes med överraskning

3 st ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil (hade inte det hemma så tog ca 1 dl turkisk yoghurt)
2 msk kallt kaffe
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao av god kvalitet
1 st nypa salt
100 g mörk kvalitetschoklad 70 %
Bitar av nougat att stoppa ner i fyllningen (min egen idé som blev super super)


Chocolate frosting:
60 g mjukt smör
5 dl florsocker (tyckte jag lät för mycket så tog endast 2,5 dl!)
1 tsk vaniljsocker
0.5 dl kakao av god kvalitet
100 g phiadelphiaost
1 msk varmt kaffe
Rom essens efter behag (min egen idé som verkligen piffade upp det)
Strössel till garnering (fungerar bra med kokosflingor om man inte har strössel)

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten), häll den sen i smeten och blanda väl.
6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Stick ner en bit nougat i mitten på varje form.
7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.

Chocolate frosting:
8. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och phiadelphiaost krämigt. Rör sist ner kaffet (och ev essens).
9. Bred frostingen på cupcakesen och garnera med strössel.


Mina goda cup-cakes


Blomkålsgratäng

Anders tycker jag ska dela med mig av mina mat-recept här eftersom jag lagar så god man (???)
Gjorde en härlig blomkålsgratäng idag som jag då tänkte dela med mig av :-)



Blomkålsgratäng, 4 pers

1 stort blomkålshuvud (ca 1 kg)
1 röd lök, hackad
4 dl grädde av något slag (jag använde matlagningsgrädde 7% men det går bra med vad som)
2 msk fransk senap
1 vitlöksklyfta pressad
hackad chilipepparfrukt (ta efter behag)
1-2 msk turkisk yoghurt
100 gr riven ost

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär blomkålen i buketter och skölj, lägg i en smord ugnssäker form.
2. Hacka löken och strö över blomkålen. 
3. Vispa ihop grädde med senap, salt, peppar, pressad vitlök, chilipeppar, yoghurten och osten. Häll blandningen över blomkålen.
4. Gratinera i ugnen i ca 30 minuter.


(Och som vanligt glömde jag ta en bild på härligheten!)




RSS 2.0