Barnsligt enkel löksoppa!

Vår soppvecka är inte över än men vi har fuskat lite. Efter kantarellsoppa, blomkålssoppa och tomatsoppa, som även ätits som rester i veckan, fuskade vi igår hos svärmor där det bjöds på matjessill, gräddfil, potatis och jordgubbar med glass samt i förrgår då vi på kvällen åt en ciabatta med tapenade, olivcreme, fetaost och tomat på eftersom tapenaden och olivcremen höll på att gå ifrån kylen :-) Alltså, äta upp så det inte blir dåligt!

Men idag åt vi blomkålssoppa till lunch och nu till kvällsmat lagade jag en superenkel men jättegod löksoppa av 4 olika löksorter och chili i. Tänkte dela med mig av receptet eftersom den blev så god och var så enkel. Och som vanligt har jag förstås ingen bild på den :-)

Karins enkla blandlök-soppa

Ca 4-5 dl hackad/skivad lök av olika slag
(jag tog vitlök, gul lök, purjolök och färsklök gul)
1 hel chili (jag blandade röd och grön chili)
2 buljongtärningar, grönsak
1 liter vatten
1-2 msk fisksås
salt och peppar
körvel
(chilipepparflingor)

Hacka alt skiva lökarna och fräs i lite olja i en gryta så de blir mjuka men inte får färg.
Lägg i buljongtärningarna och häll på vatten. Låt koka i ca 10-15 minuter.
Smaka av med fisksås och kryddorna. Det ska vara lite sting i soppan.

Smaklig spis!


Nu har jag överträffat mig själv!

Med dessa!


Gjorde dom här goda Jordgubbs cup-cakes med fläderblomsfrostning till min brors kalas och dom blev verkligen en höjdare. Fläderblomsfrostingen var något av det godaste jag ätit. Tryckte i mig 3 st cup-cakes!!!! Tur jag både hade varit på gymmet och ute och sprungit innan!


Skogens guld - vilken skatt!

Igår var vi en tur i skogen med Ronja.
Tänkte det kunde vara bra att ha med svampkorgen trots att jag vet att det inte är riktigt säsong ännu för svamparna.  Men jag har ju hittat några champinjoner både här i Arlöv och i Ljunghusen, så korgen åkte med.
OCH VILKEN TUR DET VAR!!!!
Vi hittade massor massor av skogens GULD - kantareller!
Det är ju tidigt för kantarellerna, men på mitt ena ställe växte så mycket kantareller så jag har aldrig någonsin sett så många. Och så mycket kantareller som vi plockade igår (ca 2.5 liter rensad svamp) har jag aldrig plockat på en gång!





Äggröra med härliga kantareller blev det igår till lunch.

Men vad hittar man mer på? Tips emottages!


Men det var jobbigt för Ronja i skogen igår! På det ena stället där vi gick, min kantarell-backe, där ville hon i princip inte gå alls. Hon följde med upp och stod och tittade och åt gräs! Till slut lunkade hon med en bit. Det gick bättre på andra kantarell-stället där vi går på en stig innan vi kommer till kantarellerna. Men så trött hon var sen resten av dagen! Hon älskar skogen, men det får inte vara för svårt att gå i markerna, då vill hon inte!




Cup-cakes till mamma!

Bakade ju cup-cakes till mammas 65 års kalas!
Vaniljmuffins med en klick lemoncurd i och en chokladfrostning!

In i ugnen med dom


Muffinsen är klara!


Med frosting på!

Smarriga blev dom :-) och dom gick åt!


GRATTIS MAMMA!

Stor salut idag för kära mor som fyller 65 år!!!!
Idag firar vi henne stort med buller och bång!

Hipp hipp, hurra hurra hurra!!!!!!!!!




Husmoders-dag!

Idag har jag haft en riktigt husmodersdag.
Och jag älskar det! Hade önskat jag kunde få vara hemmafru varje dag :-) och bara fixa och dona!
Idag har jag, förutom städat och ändrat om lite, bakat super super goda kanelbullar där jag hade lemon curd i smeten, lagat en nyttig lättlunch av överbliven bulgur, lagat en härlig pastamiddag och gjort första stegen i fläderblomssaft. Kan det blir mer äkta?

Kanelsnäckorna brukar jag ha kesella i för att få dom saftigare, men hade ingen kesella hemma så jag tog ca 1 dl turkisk yoghurt istället och ca 1 dl lemon curd som smaksättning i smeten. Det blev supergott, men jag tar gärna lite mer lemon curd nästa gång :-)

'
Såhär härliga blev bullarna :-)

Får återkomma med information om hur det går med fläderblomssaften. Det är första gången jag gör den. Har saftat och syltat och konserverat mycket förr i tiden, men aldrig fläder!


Segla iväg...!

En bra bild på mig som älsklingen tog i hamnen i Limhamn :-)


Foto: Livingphoto


Läckert med lax

Kände att det nog var längesen vi åt fisk nu (förra veckan), så idag fick det bli lax!
Lax är gott och otroligt lättlagat, vad man än gör med den.
Det vanliga är att göra någon typ av teriyaki-variant eller helt enkelt bara naturell i ugnen, men för ett tag sen läste jag om någon pestobakad lax och det lät såååå gott.
Så letade lite på nätet och hittade ett recept som lät såååå gott såååå gott.
Laxfiléer med pesto och mozzarellaost på, bakad i ugnen!
Till det hade jag en en typ av stekt ris fast på bulgur, dvs bulgur med massor av grönsaker och chili i, lite citronsaft och lite teriyaki-soja. Mums, det blev super duper gott :-)

Tyvärr inga bilder för jag är ju så kass på det. Kommer jag på när jag sitter och skriver här på bloggen, men då är det ju uppätet.

Blir nu så himla sugen på att odla! Odla nypotatis, gräslök, jordgubbar, morötter, rädisor och allt möjligt. Var dag som jag går förbi koloniträdgårdarna bara kliar det i hela kroppen av att få odla. Odlar några tomatplantor på den inglasade balkongen, men inget mer. Har iofs en liten terrass/uteplats där jag skulle kunna ha tex jordgubbar, men eftersom jag var borta 3 veckor i maj och dottern skulle passa lägenheten var det tillräckligt för henne att sköta tomaterna, så det blev inget mer. Det jag går och trånar mest efter just nu är fläder!!! Alltså, flädern blommar för fullt här nu och jag bara älskar fläderblomssaft.
Så just nu sitter jag och googlar efter bra och lätta recept på flädersaft. Jag har odlat, saftat, syltat, bakat och konserverat det mesta i mina dar men aldrig gjort flädersaft.
Nä, får nog ta tag i det där innan flädern blommat ut :-) Nu ska här göras saft!
Flädersaft är supergott att blanda med renat - bara så ni vet!!!!


RABARBERPAJ!!!

Efter många år utan, har jag äntligen gjort min supergoda rabarberpaj.
När vi var ute hos en kund i Saxtorp såg jag att dom hade ett jättestort trädgårdsland med bla rabarber i.
Fräck som jag är blinkade jag med mina sammetsögon och bad med så sammetslen röst som möjligt om jag kunde få några stjälkar. Och visst kunde jag det.
Och här är resultatet:




Smulpajtäcket är gjort av havregryn, mandel, honung och smör för att få ytan krispig och lite knäckaktig :-) MUMS!
Och Anders som nästan aldrig äter kakor, pajer, tårtor osv tog 3 gånger av rabarberpajen, jag 2 gånger och sen var den SLUT!!!!

Gissa om jag ska ut och jag mer rabarber???


Doha International

Hemresan från Thailand blev låååång och påbörjades i lördags kl 16 lokal tid då vi tog bussen från Jomtien till flygplatsen i Bangkok, kl 16 steg vi av Öresundståget på Malmö C!!!!

Eftersom vi åkte med Qatar Airways mellanlandade vi i Doha och på hemresan var det 9,5 timmes väntan på Doha International. Tyvärr kom vi till Doha mitt i natten så det var bara att hitta vilrum för att få lite sömn. Hade vi kommit dit mitt på dagen kan man få ett tillfälligt visum in i Qatar som varar några timmar och vi hade kunnat uppleva Doha oxå. Men men.... Billiga biljetter var det iaf :-)

Som sagt var väntan på Doha international 9,5 timmar och vi hittade ett vilorum med fåtöljer där vi kunde slumra lite. Annars finns en allmän lounge som kostar 40 dollar per person som man har tillgång till när man har så lång väntan. Där har man tillgång till bla dusch och får äta från en brunch-buffé. Men där fanns bara "vanliga" bord och stolar och det lockade inte, så vi skippade loungen.

Annars gick allt mycket bra och smärtfritt och Qatar Airways är ett supersuper bolag att åka med. Superfina plan och otroligt god och mycket mat på planen.

Anders vilar på Doha International:




Jo, det var kallt på flygplatsen!!!
Eller, efter att ha kommit från tropisk värme till tropisk värme i Qatar med 35 grader varmt mitt i natten, så var flygplatsens luftkonditionering oerhört jobbig. Jag är ju så himla frusen av mig och gillar inte alls all den här AC:n. Förstår inte att när man bygger en sån fin flygplats att man inte bygger någon slags balkong/terrass där man har möjlighet att "värma sig" på. Eller kunna gå ut och sitta/sova i solstolar när man nu väntar så länge.


Alltid här!

Ja, längesen sist.
Fast jag sitter vid datorn rätt mycket här i Thailand oxå så är inte första prioritet att blogga.

Jag var hos frisören här i Thailand häromdagen. Kostade 150 baht (ca 35 kr) och då ingick tvättning med schampo och balsam, klippning, föning och plattång!!!!!! Alla som känner mig vet att jag har rätt så "vågigt" hår. Härnere i värmen och fukten är det riktigt lockigt, så när dom nu tog plattång fick jag ju en helt annan frisyr. Men tydligen vill dom väl att alla tjejer ska se ut som thailändskorna, helt rakt hår! Efter ett bad, blev det normalt igen :-)
Men klippningen blev okej, det är svårt att förklara när man vill ha det lite uppklippt. Jag hade kunnat tänka mig något kortare just där jag har uppklippt, men.... Tjejen var duktig men utrycket klippa är nog för mycket sagt. Hon använde bara en sån där "kam" man tunnar ut håret med som liksom skär av håret!!!!
Men som sagt det var oerhört billigt och blev bra.


När vi häromdagen satt på en liten servering kom en "fruktbil" förbi och sålde frukt. Dom hade mest den här konstiga frukten att sälja:

Durian (Thurian)

Ser ut såhär innan den "skalas":


När dom hade skalat den till oss, såg den ut såhär och var mjuk och geggig och en inte alltför god doft, men med en underbart söt smak. Mycket mycket speciell frukt!



Vi har varit på Koh Samet på "semester" i 3 dagar. Härligt. Dagen vi skulle bli upphämtade med buss för färd mot båten började det åska och regna som attan. Framme i Koh Samet var det rätt mulet, men det var okej för vi skulle leta boende så vi gick ju mycket när kom dit. På eftermiddagen sprack det upp och blev kanonväder :-)
Vi hittade ett boende en bit ifrån stranden (ca 3 min) i själva samhället hos en Kanadensare som hyrde ut 2 rum. Eftersom det är lågsäsong nu så hyrde han ut dom för 250 baht/natt (75 kr). Okej ingen AC bara fläkt, men vi använder sällan ACn här hemma heller så för oss spelar det ingen roll. Fräscht rum med jättefräsch toalett/dusch. Normalt tar han 700 baht per rum.

Annars var det som vanligt härligt på Koh Samet. Fint vatten, oerhört fina stränder med sand som nästan är som ett puder. Mesta tiden solade vi, badade och storsade omkring. Inga utflykter denna gången.


När vi kom tillbaka från Koh Samet hann Anders fylla och. Det firades med mys och mat på kvällen och därefter besök på Walking Street och en bar med bra live-musik!


Anders i vattnet i Bang Sarey



RSS 2.0