Tålamod är en dygd...

.... och krävs en stor portion av här i Thailand!

Även om tempot är tufft på gatorna här i Thailand så krävs det ändå en stooor portion av tålamod att ta sig fram i trafiken, både som gående och när man kör/åker något på hjul.
Man måste tex lugnt och stilla kunna sitta och vänta på grönt ljus i tex 5 min eller när polisen i korsningen tycker att man ska få köra, då ställer han om till grönt ljus.
Likadant är det när man ska ta sig över en gata, gåendes (eller tex göra en u-sväng med motorcykel). Trots att att det finns signalljus i korsningar så finns inga för gående och inga övergångsställen heller. Så gatan tar man sig över med livet som insats och med ett stort tålamod då man får vänta länge på en lucka mellan bilar, moppar, mc och taxi.
Likadant på restauranger; ibland kan det gå ursnabbt att få maten, men ibland kan det ta huuuur långt tid som helst.
Men samma sak gäller ju tex hantverkar. Har man bestämt en tid, så kommer dom 1-2 timmar efter utsatt tid, om man har tur att dom kommer utsatt dag över huvud taget.
Men det är ändå lite av charmen i detta landet. Inget fungerar perfekt, allt är väldigt komplicerat och det känns oftast som om man måste göra allt komplicerat för att folk ska ha sysselsättning. Som tex nu när det visade sig att Anders måste betala skatt för sin motocykel, den gick ut i januari i år. Hemma hade man fått en räkning på posten eller t.o.m elektroniskt och sen betalt via bank eller internet. Här måste man hålla koll själv på när den ska betalas och man måste åka in till det ställe där man köpte motorcykeln (och hoppas dom inte slagit igen) och lämna sin motorcykelbok där. Dom skickar den vidare till någon myndighet eller får någon att åka till myndigheten med den, får en ny stämpel i den och sen betalar man skatten till firman! Detta tar ca 2-3 veckor!!!!!!
Och för Anderrs del kan han bara betala till januari nästa år sen måste proceduren göras om.

För att få avläst elen i lägenheten eller få en elmätare eller vad det nu är dom gör, så får man ett papper som man ska gå till banken med, där dom fyller i ens kontonummer och skriver under, sen ska man åka till el-bolaget (som ligger lååååångt härifrån) med samma papper och få dom att fylla i andra sidan och godkänna kontonumret, sen lämnar man tillbaka lappen till receptionen i komplexet där vi bor och givetvis betalar man en summa pengar till el-bolaget.
Men vill man göra det lätt för sig när man inte bor här permanent går det lika bra att deponera lite pengar till receptionen i komplexet för några veckors elförbrukning (???).

Som sagt, tålamod är en dygd!
Men i alla fall är det ändå väldigt mysigt o trevligt här.
I måndags var vi på Koh Larn, en paradis ö som ligger ca  7 km från Pattaya där vattnet är kristallklart och hela ön är bergig och skogsbeklädd. Riktigt trevligt och superhärligt. Tyvärr kom det in lite regn på eftermiddagen, men då skulle vi ändå åka hem.
Sen regnade till och från lite igår och då gjorde vi massa ärenden.
Gud vad jag shoppat, shoppat, shoppat!!!! Allt är så fantastiskt billigt!
På markanden hittade jag superfina handgjorda saker till Nike och Ivan som dom ska få i julklapp.
Skulle även köpa Levi's jeans på beställning till dottern. Hade sagt till henne att kolla upp en supervanlig Levi's modell och ge mig storleken. Hon valde 501:or som nog funnits i ungefär 100 år och är supervanliga.
Men här fanns inte 501:orna :-( Eller inte i den outlet-butiken där vi har handlat tidigare. Men hittade även en Levi's butik i Big C, så får väl åka dit o kolla om dom finns där.

Vi höll igång absolut hela dagen igår, jobbadde med texter, fixade med advokat, med husen, med lägenheterna, shoppade massor och efter allt shoppande gick vi på gymmet kl 23:30 på natten!!!!! Hahahahaha..... jodå krafterna fanns där, men så himla kul var det väl inte. Men skönt efteråt.

Idag är det oxå något mulet och lite inbokade saker finns oxå. Först o främst ska Anders till tandläkaren (gör han jämt här) och då ska jag passa på att få en ögonfransförlängning (tror jag :-) ), sen hoppas jag det spricker upp lite så vi kan bada, sen är det advokaten igen, därefter hoppas jag få tag på ex-svågern o träffa han och hans fru, sen har vi lovat en tysk restaurangägare att äta hos honom ikväll. Jag har dessutom beställt specialmeny där (LEBERKÄSE) så vi måste dit eftersom han gör den speciellt för min skull :-)

Annars har vi träffat några holländare här, varav en bor i vårt hus. Mycket trevliga, om dom inte tog upp fotboll hela tiden ;-)

Yeeeeaaaahhhh.... nu ser jag solen!


Utsikt



Det här är utsikten från balkongen i lägenheten i Jomtien - Pattaya, typ 20 meter till stranden!

Vaknar upp till ytterligare en helt underbar dag.
För bara en vecka sedan var här ett ordentligt oväder och vi är tacksamma för att det är så fint nu eftersom vi är inne i värsta regnperioden. Men här går alla och väntar på regn för vattenreserverna börjar visst sina. Men det kan få vänta tills vi åker hem.

Träffade på 2 urgulliga thai-valpar igår när vi var ute och gick. Tyvärr hade jag ingen kamera med mig, men dom var så nyfikna och lekfulla och kom glatt och hälsade. Dom såg ut att vara mycket välmående men sprang helt ensamma omkring på gatan. Såg ingen tik i närheten och vi var inte precis vid något bostadsområde utan mer på en bakgata vid ett stort hotell. Ska se om jag kan ha kameran med mig en annan dag och försöka träffa på dom igen :-)

Igår, idag och imorgon måndag är här helgdag (Thailand har hur många helgdagar som helst), Chulalongkorns dag, som firas till minnet av Kung Chulalongkorn (Rama V).



Varmt och skönt!

Sitter nu i sängen här i Thailand.
Klockan är halv 7:54 på morgonen och 02:54 i Sverige.
Väcktes av att vi glömt dra för jalusierna i går kväll, så det solen lyster in och det är fruktansvärt varmt.
Så nu har vi satt på luftkonditioneringen.

En härlig dag gryr utanför fönsterna och det är vaaaarmt.

När vi kom igår hände mycket på en gång och vi var tvungna att fixa en massa saker till lägenheten, så det var lite stressigt. Samtidigt hade jag glömt bort hur facinerad jag är av mycket här.
Som tex hundarna!
Mitt i värsta rusningstrafiken där det kör en massor av bilar på huvudgatan tar sig en hund över till sina vänner på andra sidan! Själv har vi svårt för att ta oss över gatan och gör det endast med livet som insats.
Även när man åker från Bangkok till Pattaya är det en 4-filig motorväg där tempot inte är nådigt. Att köra på tyska autobahn är ju en barnlek i jämförelse.
Då ligger hundarna och sover i vägkanten som om det var det mest naturliga i hela världen!!!!



Och en sak till om hundarna! Det flesta är välmående. Nåja några skavanker här och där har alla, men det är mycket sällan man ser en hund som är undernärd, som man skulle kunna tro. Många av dom har halsband oxå. Visst är dom smala, men dom är oxå mycket kräsna, ris och pasta går inte an, det ska bara var kött, ben eller möjligtvis kan en räka duga.

Vad jag mer hade glömt är hur billigt det är här. Jo, billigt vet jag, men hur billigt.
Tog en timmes fotmassage igår på strande. 2 stycken trevliga tjejer masserade mina fötter, vader och hela benen i en hel timme för 50 kr!!!!! Och då är det ändå lite dyrare på stranden.
Vi åt en lättare lunch igår - stekt ris med räkor - kostnad ca 7 kr!!!!!
Ölen kostade lika mycket!!!
Maten var mycket god, servicen perfekt, men det är är på små thai-ställen - typ en vagn som står uppställd någonstans och där man placerat ut lite bord och stolar. Funkar perfekt och är jättemysigt.
Bekantade mig dessutom med en liten söt pudel där som helst ville upp och sitta i mitt knä :-) och där den skällde ut en förbigående man som absolut inte fick komma in på stället. Hahahahahahaaaa..... tur vi var välkomna!

Idag börjar dagen med frukost på balkongen sen blir det stranden igen. Ikväll ska vi träffa ett par som sköter om de andra husen och en hantverkare.
Sen ska vi försöka hitta till gymmet, men man är inte så motiverad av att gå dit i denna värmen och med denna livsstilen. Men det behövs!!!









Fiffiga uppfinningar!

Sitter som vanligt och jobbar nu på kvällen.
Idag håller jag på med planskisser och en översättning.
Oftast är det dock bildredigeringer jag håller på med på kvällarna och givetvis text-skrivning till bostäder som är till salu.
Det är rätt mörkt i mitt vardagsrum och har jag för ljust klagar Anders på att det blir reflexer på skärmen så han inte kan redigera bilder optimalt, så det får vara lite halvskumt.

Men nu har vi hittat världens bästa uppfinning till datorn.
Den här, en USB-lampa till datorn:


För när man sitter och jobbar i skum belysning så är det skitsvårt att se knapparna på laptopen.
Jo jo men visst, jag skriver utan att titta på knapparna/bokstäverna, men ibland måste man ju kolla när man lagt in snabbkommandon på vissa knappar i vissa program.
Som det varit nu har jag vinklat skärmen för att ljuset från skärmen ska lysa upp knapparna.
Så detta är en genial uppfinning.
Just nu sitter jag dessutom med en översättning och då kom jag på att jag ju kan vrida lampan så den lyser på papperna jag har sidan om mig så jag kan läsa vad jag ska översätta :-D

Vem har uppfunnit denna???
Han/hon  bör få en jättekram av mig :-)



Somna på spikmattan...

....är faktiskt något som kan hända!

Har börjat få ont i rygg, nacke och axlar igen.
Kanske för att Anders envisas med att trycka på alla mina "knutor" han hittar i nacke och armar?
Eller så är det för att jag, som vanligt, sitter med laptopen i knäet i soffan?
Förmodligen är det en kombination. När han trycker på knutorna är det ju jätteskönt men gör lite ont - skönont!

Trots styrketräning varannan dag (har ju hållt på varannan dag i ungefär ett år!!!) så får jag ändå ont. Så det där med att man ska träna är nog inte alltid riktigt sant. Det hjälper i alla fall inte, man får problem med axlar o nacke ändå när man jobbar med datorer.
Så för att hjälpa blodcirkulationen ännu mer har jag börjat ligga på spikmatta varje dag. Och det hjälper.
Som idag, har haft jättejätteont i nacken o varit jättestel, nästintill nackspärr.
Efter träningen kändes det något bättre, men jag stelnade till igen.
Så nu på kvällen la jag mig på spikmattan i ungefär 20 minuter och somnade!!!!! Hur det nu kan gå till på en spikmatta. Men det är faktiskt skönt!!!!
Eftersåt kändes det så himla skönt och jag kunde röra på nacken igen och hade i princip inte ont alls!!!!!

Kan varmt rekommendera spikmatta. Och så ska man kanske inte göra som jag gör just nu - sätta sig vid datorn igen!!!!!!



Att banta en labrador

Som jag tidigare meddelat så tyckte jag att Ronja behövde bana 6 kg. Från 36 kg ner till 30 kg!
Förutom att jag tyckte att hon var något överviktig så har ju Ronja höftledsfel på bägge sina höfter och för att dom ska hålla ett tag till så var hon tvungen att gå ner i vikt. Hon har dock inte ont av sina fel och har aldrig haft, men det var ändå nödvändigt.

Jag började med att försöka banta henne i maj-månad någon gång.
Det har varit tufft, mycket tufft att få henne att gå ner. Efter första månaden hade hon gått ner 0,5 kg!
Efter 4 månader hade hon endast gått ner 3 kg!
Men å andra sidan var det ju sommar och gissa hur mycket mat man kan hitta på stranden!!!!!!

I alla fall så fick ju Ronja en mycket kraftig svampinfektion i öronen efter sommaren och jag var hos veterinären med henne i början på semptember och fick spolat hennes öron. Hon fick även flera olika läkemedel.
Med alla dessa läkemedel har hon blivit mycket "konstig" i sinnet. Går inte att sätta fingrarna på vad det är, men hon är konstig.
Hur som helst, så vet jag inte om det är infektionen, alla medicinerna eller min envishet som gett resultat nu, men den senaste månaden har Ronja gått ner ytterligare 3 kg!!!!!!
Så nu är hon nere i 30 kg och hon är mycket mycket mager tycker jag. Så mager att man ser ryggraden och även benen mitt på skallen.
För min del tycker jag att hon är alldeles för tunn.
Jenny var här igår och hon har inte sett Ronja på ca 1 månad och hon klagade på mig som bara den och tycker att hon ser jättemager ut.
Nåja, ska snart på återbesök hos veterinären så får väl höra vad han tycker. Fast jag vet nog att dom tycker att hon är som hon ska vara. Men själv anser jag inte att man på en labrador ska se varken revben eller ryggrad. Givetvis ska dom inte vara tjocka och se ut som tunnor ändå, men detta är för lite.

Bantningen började med att jag hade en halv tunna kvar av hennes gamla foder och det ända jag gjorde var att minska på det fodret och så bytade jag ut tuggpinnarna hon får en gång om dagen mot morot.
Efter det fick jag testa olika typer av foder för att se vilken som passade henne.
Bla fick jag flera provpåsar av Linda (tack tack tack) som verkade superbra, men jag är ju så bekväm av mig och vill lätt kunna få tag på fodret när jag behöver. Och detta fanns inte i "min" djuraffär :-(

Det hela slutade med att jag gick tillbaka till det fodret som Ronja hade tidigare när jag tränade och tävlade henne mycket, dvs Royal Canin, deras mature-foder.

Vad jag kan rekommendera andra vad gäller hundbantning är att vara mycket mycket envis och inte falla för det där tiggande ögonen.
Det är jättesvårt och Ronja har blivit helt besatt av mat, så att gå med henne ute är svårt nu. Har man henne lös, så är hon överallt och letar mat och hittar mat överallt!!!!!

Eftersom hon är på ideal-vikten nu, så har jag ökat fodret med några kulor och hon har fått tillbaka sina tuggpinnar. Men jag kommer att hålla hård koll på vikten framöver så hon inte går upp igen.


RSS 2.0