Rallylydnads-tävling

Idag var jag iväg med Jenny och Ronja på Rallylydnads-tävling på Oxie Brukshundklubb.

Jenny skulle alltså tävla rallylydnad för första gången med Ronja. De har gått rallylydnads kursen 3 gånger, så det var ganska nervöst. Vi har precis hunnit gå igenom alla skyltarna i nybörjarklass. Men Jenny o Ronja har provat på lite rallylydnad tidigare, om än väldigt väldigt lite.
Som om vi inte var tillräckligt nervösa, hade Jenny fått startnummer 1. Inte så kul när vi inte visste hur en tävling gick till. Men det var bara och slänga sig ut i osäkerheten, nåja jag satt tryggt vid sidan av ringen och var nervös.
Efter en noggrann banvandring, som Jenny gjorde tillsammans med min hjälpinstruktör Monica som oxå tävlade, var det så dax för Jenny och Ronja att äntra planen.

Det gick bra fram till skylt 3 som var vänster-spiral. Hon hade ingen kontakt med Ronja, så det blev lite hipp som happ vid den skylten, men dom tog sig igenom spiralen på rätt sätt efter viss möda.
Uh, tänkte jag, en massa poäng avdrag. Hoppas hon ändå kan uppnå godkänt, 70 p. Resten av banan gick ganska bra.

Sen satt vi då och väntade tills alla ekipagen gått och resultaten var ihopräknade.
Det hela slutade med att Jenny och Ronja kom 7:a på 87 poäng (av 100 möjliga) i nybörjarklass, dvs godkända/uppflyttade.

Jättegrattis till er båda, ni var sååååå duktiga!
Kramar <3

Jordnötssmör

Gud, det blev en himla massa bloggande idag - trots att jag knappt varit hemma!!!!

I alla fall undrar jag nu om någon har ett gott recept på kakor eller liknade gott gott där man ska ha i ungefär 1-2 dl jordnötssmör????
Jag har nämligen lite jordnötssmör kvar i en burk som jag inte vet vad jag ska göra med. Vore kul att få något gott recept av någon vänlig själ....

Annars sitter jag nu här med ett gott glas rött vin (boxen tog precis slut, får öppna en ny) efter en härlig eftermiddag i skogen med min kära vän, och funderar ut något bra att ha jordnötssmöret till, men kommer inte på något.

Köplusten tog över

Så har jag äntligen införskaffat min härligt, mysiga "luse-kofta" som jag så hett åtrådde häromdagen.
Trots det avskräckande priset kunde jag inte låta bli att unna mig denna fina kofta som jag hoppas ska värma mig i vinter. Får väl hoppa över den där skidjackan som jag oxå vill ha *ler*
Saints & Mortals-kofta från Carlings
Såhär ser koftan ut, Saints & Mortals från Carlings. På 70-talet kallades den för "luse-kofta", vad den kallas nu vet jag inte. Men otroligt mysig är den. Visst är den fin?


Hurtbröd

Bakade igår ett supernyttigt bröd, hurtbröd, som jag smakat och fått recept av Annika. Det är jättegott och mycket lätt att baka. Behöver inte jäsas utan bakas med bikarbonat istället för jäst. I receptet ingår massa nötter, russin och sånt. Eftersom jag har en nötallergiker i familjen har jag fått byta ut nötter (valnötter, paranötter, hasselnötter osv) mot mandel eller cashewnötter och lite annat. Man tager vad man haver....

Här är receptet:

Hurtbröd - 1 st

2 dl fiberberikade havregryn
5 dl vetemjöl (jag använde rågmjöl för att få ett ännu nyttigare)
1 dl krossade linfrön
1 dl russin (kan uteslutas om man inte gillar russin i bröd)
1 dl grovhackade hasselnötter, valnötter, mandel, solrosfrön osv
(jag tog hel- och spån-mandel, solrosfrön o pumpafrön och ca 3 dl istället)
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl mild yoghurt
1/2 dl flytande honung
1/2 dl lingonsylt

Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Rör i yoghurt, honung och sylt.
Klicka ner smeten i en smord, avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim.
Stjälp upp limpan och låt den svalna under bakduk.


Herr Frost

Idag har vi haft första frostnatten med bilrutor som skulle skrapas.
Härligt hög luft, men samtidigt vemodigt att sommaren är slut.

Vintern är onekligen på väg...

Jo, det är den. I natt hade vi bara +2 grader utanför huset!!!
Fast, jag bor ju på landet, som vissa skulle säga :-)

Rusta er för vintern nu!

Vill ha...

Var och ögonshoppade idag. Fast jag shoppade oxå, både en liten söt blus och mat. Mat är det tråkigaste jag vet att shoppa. Det måste man ju ha, och jag vill helst att det bara ska finnas hemma. Men det är alltid slut :-(

I alla fall var jag på ett stort varuhus idag och kollade in lite skidkläder och annat och köpte då en söt blus. Det var trevligt! Men hittade en så himla fin underbart härligt mysig kofta på Carlings som jag bara MÅSTE ha.
Och, egentligen var det väl bara och köpa den. Men där kommer min snålhet in. Koftan kostade 600 kr! För mig var det i maffigaste laget. Så jag var ju nu tvungen att åka hem för att tänka över det här köpet.
Och när jag sen kommer tillbaka till affären så är koftan säkert inte kvar eller finns inte i min storlek eller något annat.

*suck* varför ska man vara så himla velig?

Nej, jag får nog åka in i morgon igen och köpa koftan. Tänk vad kallt och ruggigt det kommer att bli i vinter och hur mysigt härlig denna kofta är då!!!!
Vill ha..., vill ha...., vill ha......

yoga/meditation

Har idag varit på yoga-kurs. Det var kursstart idag, men jag tjuvstartade förra veckan med en prova-på-gång då vi gick igenom en del rörelse och så.
Men i kursen jag går ingår även meditation som inte fanns med på prova-på.
Efter förra veckans yoga-äventyr hade jag en fruktansvärd träningsvärk i rygg och axlar dagarna efteråt. Tror att det blir likadant denna gången, men även träningsvärk i mage och möjligtvis även rumpan.
För det är faktiskt så att man får träningsvärk av yoga. Jag har tidigare hört andra säga det, men inte riktigt trott på det, för för mig var yoga att man sitter i någon position och rör armarna lite hit o dit.
Och det kanske ser ut så. Men dels sitter man inte bara och dels är det otroligt jobbigt att röra armarna "lite hit och dit" och böja sig fram och tillbaka och lyfta ben o överkropp samtidigt i liggande ställning osv.
Yoga är alltså rena gymnastiska rörelser fast mycket mycket skonsamt för kroppen. Och denna träningsformen verkar passa mig perfekt med tanke på hur skonsam den är för rygg, axlar och nacke och även för att träning för mig är att få rörlighet i just de delarna av kroppen som annars så lätt bara förblir stilla och stelnar till. Jag har ju ofta problem med skuldror, nacke, axlar och rygg och detta känns jättebra.

När jag gick prova-på gången så hade jag så fruktansvärt ont i min högra axel/skuldra/arm. Jag brukar aldrig ha ont i höger, men det högg till hela tiden och jag kunde varken sitta eller ligga bekvämt. Under yogan gjorde det oxå fruktansvärt ont och jag tyckte inte jag kunde röra mig helt som jag skulle och höll på att få nackspärr. Men nästa dag var värken som bortblåst (nåja, då hade jag förstås träningsvärk, men sen försvann det) och jag var helt rörlig igen i höger sida och har inte ont ett dugg nu!

Högre klass spår-tävling

Ronja o jag tävlade idag i högre klass spår.
Jag var väldigt väldigt tveksam till om jag över huvud taget skulle ställa upp eller inte, för Ronja är inte riktigt i form och har inte varit på ett bra tag. Men efter bra träningstillfällen i veckan, bestämde jag mig för att ställa upp ändå.
Och det ångrar jag nästan nu.

Vi fick startnummer 1 (som jag alltid önskar mig men alltid lyckas få sista startnummer), vädret var perfekt, spårmarkerna perfekta och ja, allt perfekt för en härlig tävlingsdag.
Det började med påsläppet där Ronja ska leta upp var spåret går och i vilken riktning. Hon hittade spåret ganska snabbt och drog iväg. Tävlingsledaren ropar "bakspår", alltså hon spårade åt fel håll. Men det var ju bara att vända henne och få henne att ta upp samma spår och spåra åt andra hållet.
Men där började det att krångla. Hon hittade inte spåret igen, eller något. Efter ett bra tag fick hon i alla fall upp spåret och vi kunde fortsätta. Puh, det var i sista minuten innan vi hade blivit påvisade spåret. Men men.......
Modet sjönk på mig, för detta påsläppet kunde inte ge mer än max 5 poäng från domarna och då var jag verkligen tvungen att ha fullt på själva språningen för att ha en chans till uppflyttning till elit-klass.
I alla fall gick spåret genom ganska snårig terräng, men inget svårt eller så, men mycket hallonsnår. Perfekta förhållanden. Det tog jättelång tid innan Ronja hittade första pinnen. Andra pinnen gick oxå bra. Tredje pinnen gick bra. Fjärde pinnen hade vi stora problem med. Vi kom till en övergång vid en stig, men övergången var på 2 sidor (vägar) en travbane-stig, ganska bred och med mycket sand. Ronja fick verkligen leta och leta överallt på alla 4 hållen (4-vägskorsning) innan hon följde den ena travbanegrus-stigen med mig långt efter. Tyckte det var konstigt lagt att lägga spåret på en sand-stig, men pinnen låg ca en halvmeter in från sand-stigen på gräset. Ronja hittade den, tittade på mig som var ganska långt efter och fortsatte spåra med pinnen i munnen. Jag var för långt efter tyckte hon.
Jag fick i alla fall stopp på henne och tog pinnen och belönade. Men nu var hon mycket mycket trött. Hon fick vila en liten stund, sen fortsatte vi. Men efter detta jobbiga spår-arbete tog hennes krafter nästan slut. Hon blev väldigt slarvig i vinklarna och missade en flera vinklar så vi var tvungna att gå tillbaka och leta upp spåret igen.
Det tar både på tid och krafterna. Sen hittade hon inte fler pinnar. Vi kom till en större grusväg där hon vill över, men jag misstänkte att spåret inte var lagt över en sån stor grusväg, där vi körde med våra bilar. Men hon vill över, så vi gick över. Efter att ha letat och letat på andra sidan vägen jättelänge, ville hon tillbaka till där vi var från början. Där hittade jag spår av ett spår och släppte på henne på det och det var rätt. Efter mycket om och men hittade hon slutet.
Vad jag kunde se på min egen klocka hade vi överskridit tiden med ca 4-5 minuter, men är ju inte säker på det. Men eftersom Ronja bara hittade 4 pinnar + slutet och det inte skulle räcka till uppflyttning hur bra lydnad vi än hade gjort valde jag att bryta tävlingen där och åka hem. Ronja var helt slut och hade förmodligen inte orkat med något uppletande efter detta spår. Och som sagt, så tror jag inte vi hade kommit dit ändå eftersom jag tror vi överskred max-tiden.
Hon fick mycket beröm vid slut-pinnen och sen packade vi ihop och åkte hem.

Detta var vår sista tävling - i alla fall bruks-tävling. Men tror inte det blir fler lydnadstävlingar heller för vår del, det krävs för mycket av oss båda och Ronja börjar tackla av (ja, jag oxå kanske).

Så nu vill jag ha en ny hund att börja träna med - NUUUUUU!!!!


Dekan

Dekan, på Dekans Tattoo, har lagt in en bild på mig, eller rättare sagt, på min arm med den fina tatueringen, på sin hemsida. Jättekul.
Än en gång, stort tack till Dekan för den fina tatueringen.
Jag är så glad för den.

Städa bilen...

...är något av det tråkigaste jag vet. Usch o blä och varför kan den inte städa sig själv?
Men ändå, idag tog jag mig i kragen (trots att jag var dödstrött) och åkte iväg till vår firma, där vi har en sån där superstark dammsugare, och dammsög hela bilen. Där var en hel sandlåda på bilmattorna, så det behövdes verkligen.
Allt i kombi-utrymmet åkte ut, dvs alla hundsakerna inklusive hundburen, och städades. Ni anar inte hur mycket hundhår där var. Men nu blev den fin och jag lyckades med att stuva in allt i kombin igen fast på ett mycket mindre utrymme. Så nu är där gott om plats sidanom buren till annat.
Men gud vad trist det är - trots att det blir fint o fräscht.

Men tvätta den får mannen göra. Så länge han envisas med att jag inte ska köra in i en automat får han tvätta den själv (trots att det är jag och Ronja som smutsar ner den).

Klicker-kurs

Jag och Ronja går en klickerkurs på Svedala Brukshundklubb. Klicker innebär att man lär hunden moment genom operant inlärning och att belöna med ett klick med en sk klicker.
Operant inlärning betyder att hunden i princip lär sig själv. Hunden ska klura ut vad den ska göra helt själv och jag klickar för det beteende jag önskar få fram hos hunden. Klickern är en förstärkt belöning och efter klicket kommer godis.
Man börjar i små små steg förstås.
Jag har precis lärt Ronja att snurra runt till vänster. Höger är fel, hon får bara snurra åt vänster. Och då börjar man med att klicka bara hon vänder huvudet åt vänster. Detta tog totalt ca 2-3 timmar uppdelat på några dagar. Kanon.

Jag har använt klicker i träningen tidigare men bara som förstärkt belöning och inte som inlärning. Så detta är helt nytt för oss och Ronja blir supertrött av ett pass på 5 minuter.

Klicker-träning och dess metoder är så långt ifrån hur jag började träna hund för 20 år sedan och då började man ändå tala lite smått om "snälla" metoder.
Men på den tiden var det fortfarande mycket ryck i kopplet om hunden tex snusade eller släpade eller var allmänt ouppmärksam.
Igår på kursen fick jag lära mig en ny metod att med klicker lära in fritt följ MED HUNDEN FRAMFÖR SIG!
En av kursdeltagarna har en hund som bara är några månader och hon har lärt in allt med klicker och hon visade hur man kunde lära in fritt följ med hunden framför sig och ändå få ett "riktigt" fritt följ som jag aldrig sett det på en så ung hund. Jätteimpad blev jag.
Men det gick inte alls lika bra med Ronja. Det är svårt att lära om en hund som inte är inlärd operant från början. Men vi kämpar på, för jag vill oxå ha ett så snyggt fritt följ. Kanske inte med Ronja, men med min nästa hund.
Alla moment, enligt den "nya" metoden, lärs in framför hunden. Och det funkar ändå med precision vid vänstra sida sedan.

Om Thailand

Tänkte berätta lite om min Thailand-semester.
I ett annat inlägg här på bloggen har jag skrivit lite och lagt ut lite bilder, men eftersom jag blev så himla förtjust i Thailand, så måste jag ju bara berätta mer.

Foto: "Superfotografen"

Vi var i Thailand i 2 veckor i Pattaya. Pattaya ligger ungefär 15 mil sydost om Bangkok. Bekvämt och bra att ta sig fram och åter till flygplatsen. Vi hade fått en egen chaufför som hämtade oss på flygplatsen, en trevlig liten Thailändare i en väl luftkonditionerad Mitsubishi av lite större storlek så alla våra stora resväskor fick plats.
TIPS! Vi packade allt i 3 resväskor och hade ytterligare en 4:e med som skulle fyllas nere i Thailand. Jättebra!
I alla fall så tillbringade vi några dagar i Pattaya, hos släkt och blev visade runt både här och där. Pattaya är ingen vacker eller speciellt rolig stad. Den är jättestor och jag är inte så förtjust i storstäder. Men där finns ändå en viss charm med Pattaya. Där finns ju allt - och då menar jag ALLT. Och för en tjej som jag och 2 tonårsdöttrar fanns det ju oändligt med butiker att springa i, Walking Street i Pattaya är full av affärer. Ja, inte bara där förstås. Men man blir trött.
Vi besökte området Jomtien och badade på Jomtien Beach där jag blev bränd av en "jellyfish" (manet)! Inte alls kul. Det var mycket liv och rörelse både vid stranden och vid sidanav. Både kul och lite beklämmande.
Trots att Thailand är ett underbart land, finns ju även sidan med prostitution, eskort och raggning av västerländska-män i allmänhet. Och stranden i Jomtien var tydligen ett bra raggnings-ställe.
Man har ju en viss förståelse för de här tjejerna som oftast kommer från mycket fattiga ställen i Thailand och vill hitta ett bättre liv. Men allt är så uppenbart och för mycket. Med 2 tonårsdöttrar i släptåg var det lite jobbigt att se och förklara allt detta. För dom frågade ju. Dom var fullt medvetna vad som hände omkring dom på stranden och det värsta (övervägande delen) är ju gubbar i övre medelåldern, tjocka, skrynkliga, svettiga som går omkring med små, smala 20-åringa (förhoppningsvis är dom i alla fall 20) Thailändskor. Många är eskort-tjejer.
Men det är ju inte bara tjejer. Där finns otaliga transvestiter och många gubbar som söker små, taniga, hårfärgade 20-åriga Thailändska killar oxå.

Nå ja! Detta måste man vara fullt medveten om när man åker till Thailand. Det finns överallt. Men det finns mycket annat i Thailand oxå som är så mycket trevligare. Men jag säger bara, åker ni till Thailand med tonårsdöttrar  (ganska ljushåriga o blåögda) så måste man hålla mycket hårt i dom och under uppsikt hela hela tiden. Och det är både västerländska män som är på dom och thailändska. Och för tonåringar som här hemma brutit sig loss från föräldrarna och lever någorlunda fritt är det jättejobbigt att inte få gå ut själva. Lovar!

Men vi upplevde även ett Thailand med otroligt vänliga människor, svårslagen natur, billigt billigt billigt och mycket god mat. Så det finns mycket mycket mer än ovan.
Vi besökte Nong Nooch (uttalas Nong Nott) en tropisk trädgård med ett zoo (låter inte så spännande va?). Det vi åkte dit för var för elefanterna. De har bla en elefantshow som jag aldrig någonsinn sett någon annan stans och en show som visade Thailändsk kultur. Elefant-showen var ändå svårslagen. De hade lärt elefanterna att måla. Och med måla menar jag måla tavlor (och tröjor) med motiv. Alltså elefanterna hade en pensel i snabeln, skötaren doppade den i färg och elefanten målade ett motiv på en tavla. Det var bla motiv av träd, blomsteräng och elefant.
Detta är helt sant och jag hade inte trott på det om jag inte sett dom måla tavlor och tröjor själv. I alla fall gick det ju att köpa de här tavlorna/tröjorna och vi var ju tvungna att köpa tröjor. Min elefanttröja har ett motiv av ett träd med blommor under.

Vi har besökt olika Thailändska marknader, en factory outlet med märkeskläder, en träsnidare, några svenskar som driver matställen, en mycket trevlig fiskrestaurang med lobster som specialitet, genuina thailändska matställen, en flådig fransk restaurang, några barer med live-musik- en del mycket mycket bra, ett piercing-ställe, besökt en helig plats (utsiktspunkt) där man inte fick ta med vatten in på området (?), Jomtien yacht club, blivit visade var Ingemar Stenmark och Börje Salming har lägenheter, hälsat på andra svenskar i området, köpt bullar och leberkäse på ett tyskt bageri (och pratat tyska!) och mycket mycket mer. Detta bara i Pattaya.

I en vecka åkte vi över till ön Koh Chang som ligger ca 30 mil sydost om Pattaya nära gränsen till Kambodja. Koh Chang betyder "Elefantön" eftersom ön är formad som ett elefanthuvud - det är sant! Denna ön är mycket bergig och består mest av djungel. Här finns många fina badstränder. Vi bodde vid den största stranden som kallas White Sand Beach. Men det där med White Sand förstod jag inte riktigt. För tyckte dom att sanden där var vit så har dom aldrig varit i Höllviken! Det var i alla fall en mycket fin strand med tidvatten (som vi tyckte var himla kul). Vi var ju i Thailand under lågsäsong (landets lågsäsong) så på Koh Chang var där inte alls mycket turister eller folk, så stränderna var ganska tomma. Det var rätt skönt. Mycket lugnt o skönt. Men trots det fanns det givetvis ett ställe med bar-flickor. Det låg lite avsides och fanns beläget på ett ställe på White Sand Beach (dock inte nere på stranden). Annars upplevde man inte alls av någon prostitution eller eskort här på ön. Men givetvis fanns här ändå många vänsterländska män med unga thailändskor. Men de flesta av dessa var gifta par.
På Koh Chang fick tonårsdöttrarna dock strosa själva om de ville, men inte på kvällen.
På Koh Chang fick jag äntligen rida elefant. Och då menar jag rida - på halsen på elefanten. Ååååhhh, det var så underbart. Elefanter är så underbara djur, stora och tunga men ger ändå inga ljud ifrån sig när det går. Vi åkte på lite utflykter på ön, men mest badade vi och åt och badade och åt och badade och åt och.......

Resan avslutades med några dagar i Pattaya där vi åkte ut med motorbåt, gick på lite barer med live-musik och shoppade och shoppade och shoppade.
Nu är jag mätt på shopping.
Något annat jag uppskattade otroligt mycket var massagen. Du kan få massage överallt. På stranden finns massage överallt, inne i Pattaya hittar du ställen som utför massagen precis överallt. Och det är så himla billigt. Jag fick massage 2 gånger, en gång på Koh Chang och en gång i Pattaya. Det är då Thai-massage, en ganska hårdhänt helkropps-massage där 1 timmes massage kostar 40 kr!!!!!

Detta var en otroligt fantastisk och spännande resa där jag fick uppleva otroligt mycket av ett underbart land. Men på 2 veckor hinner man givetvis inte med att se ens en pytteliten del av Thailand, men det har ändå satt djupa spår i mitt hjärta och längtan tillbaka är otroligt stor.

....och värmen då? undrar ni! Jo, det var ju det bästa av allt. Det var varmt och skönt absolut hela tiden. Någon dag var lite molnig och det kunde någon dag komma en regnskur, men den gick snabbt över. Annars regnade det mest på nätterna (det var regnperiod), men trots regn o moln så fanns värmen där. Ca 35 grader varmt varje dag och mestadels soligt. Och otroligt hög luftfuktighet. Men det var underbart!

.....och åter svamp

Igår var jag och bästa vännen ute i skogen, igen, och plockade en massa svamp. Några kilo blev det. Men nu har jag så mycket svamp hemma så jag vet inte vad jag ska göra med det.

Dagens ilandsproblem?

Svamp svamp å åter svamp

Jag o Ronja var ute i svampskogen idag med några goda vänner. Egentligen skulle jag visa vännerna var man kunde hitta kantarell. Men när jag var ute och rekognicerade igår, så var det väldigt dåligt med kantareller. Förmodligen har det varit för varmt nu. Helgen som var bjöd ju på underbart väder. Kanske inte kantarellerna gillade.
Men, i alla fall, så var vi vid mitt gamla kantarellställe. Förra året skogade dom där och hela kantarellbacken blev fördärvad av skogsmaskiner. Men dom jag sa till vännerna, den enes död den andres bröd. Så istället för kantareller fanns där mängder med sopp och då framförallt Karl Johan (Stensopp) och Blodsopp. Och jättefina exemplar. Tidigare har jag hittat några enstaka exemplar av dessa svampar i just den skogen, men nu fanns där hur många som  helst. När vi hade rensat backen, gick vi över till en annan skog där jag vet växer mycket smörsopp. Men tyvärr hittade vi bara en och annan. Dessutom tycker jag att smörsopp måste plockas när de är väldigt små, annars blir de så "svampiga".
Kom i alla fall hem med både Karl Johan, blodsopp, smörsopp och några andra soppar.
När jag vägde alla svamparna, så vägde dom ca 2 kg, men då var dom inte rensade.

Av det gjorde jag en underbart god svamppaj som även innehöll squash och purjolök. Mums!


RSS 2.0