Amerikanska pannkakor

Lördag morgon = sovmorgon!
Ja, om man inte har en energisk och fruktansvärt hungrig valp hemma som tror att man dör om man inte får frukost senast kl 8 på morgonen.
Och har man dessutom en sambo som vaknar vid 5-tiden går upp på toa och sen tycker att det inte bara är han  som ska vara vaken, så är man rätt sur för att man inte får den där sovmorgonen!!!

Men när hundarna varit ute en liten tur gick jag och la mig och läste lite och sen gick jag upp och gjorde frukost som idag fick bli amerikanska pannkakor. Idag bytte jag ut delar av vetemjölet mot krossade linfrö, rågmjöl och fullkorns dinkelmjöl. Dom blev rikgit maffiga och mättande kan jag säga. I några av dom la jag skalade äppleskivor. Mums!


Annars använde jag mig av detta receptet:


  • knappt 5 dl vetemjöl
  • 2 ½ tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 3 msk socker
  • drygt 2 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 50 g smör, smält

Smält smöret och låt det svalna.

Blanda torrprodukterna. Poängen med detta är att bakpulvret och saltet skall spridas jämt i den färdiga smeten. Amerikanarna siktar alltid mjölet, men det går bra även utan siktning, jag tror ingen märker skillnaden på slutresultatet.

Blanda mjölk, ägg och smör i en stor skål och tillsätt torrblandningen. Vispa smeten. Den är mycket tjockare än vanlig svensk pannkakssmet. Bli inte ledsen om det klumpar lite. Försök vispa ut klumparna så gott du kan -  det går bra ändå.

Stek flera små pannkakor åt gången, en stor panna kan få plats med 3-4 stycken åt gången. En halv deciliter smet kan vara lagom per pannkaka. Ha inte för mycket värme, tjocka pannkakor behöver bli lite bakade i pannan. När du ser bubblor på översidan på pannkakan är den dags att vända.

Håll färdiga pannkakor varma i ugnen, men inte för varmt! Max runt 75 grader.

Servera med lönnsirap, smör, eller vad du tycker passar bra.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0