Trevliga dagar mitt i veckan

Imorgon fyller jag år - massor av år. Så många som man inte trodde man kunde fylla när man var 12. Men det känns bra. Och nä, jag känner mig inte gammal. För det är ju hur man känner sig som räknas - säger alla iaf.

Igår blev jag firad på jobb. Jag och 2 till (som oxå fyller nu i veckan) hade fixat smörgåstårta och bjöd alla. Många var på semester, men de som behagade jobba kikade in för att få en liten trevlig (hoppas jag) stund med oss. Och vi hade jättemysigt och trevligt. Och smörgåstårtan (från Mormors bageri i Lund) var kanon!

Idag blev jag "firad" i Sydsvenskan. Tänka sig att lilla jag skulle vara så pass intressant att man kom med på en lite artikel där. Nåja, måste vara för att jag dansade med Mattias på julfesten förra året, eller....? (Hoppas allt är bra med dig Mattias :-) ).

Imorgon kommer jag att befinna mig på ett spa i Polen och få fira min dag med värme, massage, bubblor och lite allt möjligt. Ska bli härligt. Behöver få koppla av lite och framförallt behöver jag massagen för att mjuka upp mina stela axlar. Ja, och kanske något annat oxå.....

Världscup-premiär alpint

Så har det då varit världscup premiär på skidor i Sölden - utförsåkning. Igår var det damernsa storslalom och idag var det herrarnas storslalom. Men varför visade dom inte detta på TV? Det finns faktiskt dom som är intresserade av utförsåkning och inte bara längdåkning! Det gick väl bara sådär för svenskarna. Anja Pärson placerade sig 7:a efter ett uselt första åk och ett bra andra åk. Maria Pietilä-Holmer placerade sig 11:e efter ett mycket bra 1:a åk och ett sämre andra åk, där underlaget avgjorde. För herrarnas del slutade de (Jens Byggmark och Markus Larsson) som nr 20 och 24. Men med tanke på att Byggmark aldrig åkt ett 2:a åk i storslalom och Larsson hade startnummer 63 får det väl ändå räknas som ganska bra.
Ser fram emot en rolig världscupsäsong.

Igår hade jag litet "minikalas" hemma för mig med bara släkten. Fick en massa fina presenter. Eller alla (nästan) var samma, presentkort på Plantagen. Men det var ju oxå vad jag hade önskat mig. Jag vill ju kunna köpa massor av växter och sånt till trädgården och växter är dyrt. Så nu kan jag införskaffa vad jag vill (och så får Jörgen jobbet att plantera!). Men, jag fick även Bruce Springsteens nya CD (tillsammans med E Street Band) - Magic. Ååååhhhh, så magisk den var. Suverän! Den kommer att gå varm i lurarna ett bra tag framöver.
Tack så mycket allihopa!

Ny gästbok

Eftersom förra gästboksleverantören nu lagt ner sin sida var jag tvungen att hitta en ny gästbok. Så nu finns den inlagd. Framöver kommer jag väl koda den oxå, men just nu orkar jag inte sätta in mig hur jag gör med den, så den får se ut som den gör så länge. Men det finns smileys att lägga in :-). Du hittar den genom att klicka på länken Gästbok på hemsidan, www.ronjasmatte.com eller genom att gå in här: http://www.gastbok.nu/gb/43034/

Är så hiiimla trött idag, suttit och gäspat under hela middagen och sitter nu i soffan med laptopen i knät ( :-) som vanligt!) men vill bara stänga av och lägga mig ner i soffan och..... Ja, ni vet!

Piggelin...!

Piggelin, det är Ronja det. Helt plötsligt har hon blivit piggare och jag åkte för att träna med henne igår. Och gisses vad pigg hon var. Hade svårt att kontrollera henne. Hon var överallt - uppe, nere, här och där. Alla moment gick i en herrans fart. Så efter en kvart hade vi klarat av det mesta jag hade tänkt mig att träna. Det är så himla kul att träna en hund som är så glad för att träna och göra saker med matte. Det är såhär det ska vara när man tränar hund.

Jag hade ju märkt tidigare att hon blivit piggare, men såhär pigg - nej det trodde jag inte. Kul!

Ingen borelia

Då har vi fått svar från borelia-provtagningen av Ronja. Det visade ingen borelia. Kanon ju, för oss. Men vad är det då för fel på Ronja? Men jag måste säga att sen i fredags är hon faktiskt lite piggare, så jag hoppas att öroninfektionen ställt till det lite. Sen menar ju veterinären på att det är skendräktighet och att hormonerna spökar. Men jag vet inte; då har hon varit skendräktig från den dagen hon slutade löpa och det verkar ju inte så troligt. I alla fall så har jag ändå nu beställt tid för sterilisering av henne, så får vi se om hon blir piggare. Jag har ju hört det av andra.

Helgen var bra och hyfsat lugn. Åt middag med ett par vänner i lördags och det var trevligt. Men det blev lite mycket vin, framförallt eftersom vi cyklade hem. Det var jättekul :-). Men dagen efter var jag såååå trött! Man klarar ingenting längre, sorgligt. Trevligt hade vi i alla fall och att den sen blev en slappehelg med film och chips gör ingenting. Får man ha ibland.


Sömnen åter

Äntligen har jag nu i några dagar fått sova ordentligt, fått sova ut! Jag har tagit mitt beslut (tror jag) och det var inte så svårt. Jag mådde inte ens skit efteråt. Märligt! Förstår inte att jag hade så negativa tankar för en vecka sedan. Jag brukar ju alltid tänka positivt och framåt, och sällan se att det finns hinder ivägen. Men det var lite jobbigt ett tag. Men det har funkat nu och mina ledord; det ordnar sig, funkar igen!
Frid och fröjd och livet leker. Nåja, det var väl att ta till i överdrift, men det känns bra, i alla fall och det är ju det som är meningen.

Sen har jag ju Ronja att bekymra mig över. Men, det är roligt hur man är, eller hur jag är! Det första jag frågar när jag kommer hem är hur det är med Ronja, vem som varit ute med henne, om hon fått mat, när hon varit ute osv. Sen, kanske jag frågar om barnen är hemma och vad dom gjort i skolan och så. Ibland händer det t.o.m att jag frågar mannen hur han har haft det under dagen. Han tycker i alla fall att jag är märklig. Men, Ronja är mitt allt. Barnen växer och är nästan inte beroende av en alls. Och det vill man ju inte heller att dom ska vara. Men Ronja är alltid beroende av mig och kommer alltid att vara det. Hon är helt hjälplös utan mig (eller någon annan människa, för den delen) och behöver min omsorg. Vi har gått igenom så mycket, tränat så vansinnigt mycket, åkt Skåne runt på olika tävlingar och prov, mycket mycket har svetsat oss samman till ett så himla tajt team. Jag vet vad hon känner och tycker och vilket humör hon är på. Hon vet precis vad jag tycker och tänker och vad jag känner. Så det är klart att jag bryr mig om henne - mest! Och nu är hon dålig. Jag väntar fortfarande på provsvaren, jag vet att dom inte kommer förrän nästa veckan, men planerar redan för vad vi ska göra om det inte är borelia. Först och främst fler prover, såklart. Men sen få tid med en gång till sterilisering. Veterinären sa ju att det kunde vara hormonerna som ställer till det. Om 2-3 veckor är det dax för skendräktigheten och det ser jag inte fram emot.


Ronja är dålig

Ronja har varit ganska slö och hängig ett tag. I åtminstone 3-4 veckor har hon varit slö och de sista 2 veckorna har hon varit mycket hängig oxå. Jörgen har inte velat ha med henne på springe-rundan och barnen vill knappt gå ut med henne eftersom de måste dra med henne när de är ute och går. När jag är ute med henne går det bättre, men oftast får jag koppla henne så vi kan gå lite fortare. När jag tränade förra veckan (vi hade träningstävling) var hon inte alls sitt pigga jag och mycket slö och utförde momenten mycket långsamt.
Så jag var ju tvungen att beställa tid hos veterinären. Jag hade ändå tänkt det eftersom hon fått svampinfektion i örat igen. Och denna gången i vänster öra. Vänster öra har aldrig, under hennes 6 år, varit drabbat av någon infektion över huvud taget. Men nu är det kladdigt och de högra bra.
I alla fall så frågade jag veterinären om de kunde ta ett borelia-prov, så det gjorde dom. Det var oxå en sak de misstänkte, men provsvaren väntas inte förrän om en vecka. En annan sak som veterinären misstänkte var något problem med livmodern, så de gjorde ett ultraljud, men hittade inga "fel" med den. Det är ju skönt att veta, men jag ska ju ändå sterilisera henne. Fler prover togs inte denna gången, men jag fick nya örondroppar till vänster öra och ögondroppar till ena ögat som rinner lite.
Så om en vecka får vi borelia-svaret och jag hoppas ju innerligt att det är det, fast jag egentligen inte vill att det ska vara borelia. Men om det inte är borelia, blir det nog svårt att ta reda på varför hon är som hon är. Vi får se. Vet ju av andra att borelia inte alltid är så lätt att bli av med.

Medlemsmöte ikväll på klubben. Uppvisning av bombhund, mycket trevligt, sen det normala medlemssnacket. Inte många medlemmar kom, som vanligt. Men vi som var där hade trevligt. Det gick hyfsat snabbt och inte så mycket mellansnack, det var bra.


Milt igen

Skrev ju häromdagen om nattfrosten. Men just den natten blev det mildare igen och vädret har återgått till det normala. 5-7 grader nattetid och 11-15 grader dagtid. Det är oxå härligt, men nattfrost, hög luft och strålande sol är ännu bättre - faktiskt.


Kall, kallare, kallast

Nåja, kallast är det väl inte än. Inte här var jag bor i alla fall. Men kallt är det varje morgon. Vi har nu haft nattfrost varje natt i 5 dagar. Klagar väl inte allför mycket eftersom jag tycker det är ganska härligt. Härliga mornar med hög, härlig luft och små vita kristaller i gräset som gör det alldeles vitt. Under dagarna är det ändå upp emot 15 grader varmt och härlig solsken. Och än så länge har jag sluppit skrapa bilrutorna för att när jag kör iväg har det ändå tinat upp en del och är några plusgrader varmt.
Men vintern närmar sig med stormsteg och den förlorade sommaren är totalt förlorad.

Inomhus har golvvärmen satt högsta fart och vi har så varmt inne nu att jag börjar plocka av mig kläder. Ovanligt! Golven börjar bli härligt, mysigt varma och golvvärme är något jag aldrig vill leva utan. Det är sååååååååååå härligt! Varma golv, gör en varm i hela kroppen.

Orolig sömn...!

I några veckor har jag sovit väldigt oroligt. Nu i helgen har det varit värre än tidigare. Vaknar, ligger och funderar, funderar och funderar. Och det är inte jag. Jag har aldrig haft problem att sova, jag är ingen funderare (i alla fall inte när jag ska sova). Men nu är det skitjobbigt. Anledningen vill jag inte gå in på här, den är mycket privat, men jag känner att jag inte kan göra så mycket åt det. ......just nu, i alla fall! Men det är jobbigt. Nu börjar det kännas i kroppen. Jag behöver min skönhetssömn. Jag är en sådan som kräver 8 timmars sömn varje dag för att må bra och fungera bra. Så detta rubbar allt och gör mig både frånvarande och kinkig.
Vad gör man? Det funderar jag oxå på! Ska jag ta tag i detta eller ska jag låta det gå ett tag och se vad som händer? Jobbigt jobbigt jobbigt. Jag måste fatta ett mycket obehagligt beslut snart. Hur jag än kommer att göra kommer det att  vara skitjobbigt och jag kommer att må skit, det vet jag!

Usch och bläää!

Lättlurad

Ja, det är jag som är så himla lättlurad. Och den som lurar mig är Ronja. Och det har hänt flera gånger. Hur hon lurar mig? Mat, såklart! Idag lyckades jag ge henne dubbel ranson igen. Alltså Jörgen hade gett henne mat efter att de varit ute och sprungit tillsammans. När jag kom hem låg hon och torkade på en handduk i grovköket. Eftersom hon var våt och smutsig så trodde jag ju inte att hon hade fått mat. Och när jag tar hennes matskål och gör iordning maten såg hon utsvulten ut. Hon attackerade matskålen precis som vanligt och åt i en rasande fart. När vi sen satt och åt och jag sa att jag gett henne mat, blev det stora protester från resten av familjen. Då var det mitt fel som inte frågade om hon fått mat, trots att det alltid är jag som ger henne mat om jag inte ber någon annan.
Men egentligen är det ju Ronjas fel, hon ser alltid så himla hungrig ut.

Lättlurad? Ja, det är mitt mellannamn!


Sasha

Har ni hört talas om Sasha tidigare? Inte! Singer-songwriter? Inte! Då har ni verkligen missat en storslagen artist. Sasha har hållit på i 10 år med sin musik. Han har en oerhörd bredd med både rocklåtar, pop, klassiskt och lite Michael Bubblee-stuk. Han är suverän. Men förmodligen har ni missat honom eftersom det är en tysk musiker och tysk musik står inte högt i kurs här i Sverige. Men han är inte svår eftersom han sjunger och skriver på engelska. Bor i Kanada.
I alla fall, så lyckades jag efter mycket om och men hitta hans senaste CD-skiva, som även inkluderar en DVD, på amazon.de och har idag fått hem den. Jag är helt överlycklig, för vilka bra låtar där är på den. Och DVD:n är en live-spelning tillsammans med Babelsberger Filmorchester.
Ååååhhhh, svävar bland molnen................................. lalalalala........!

Ost- och vinprovning

Häromdagen var vi bjudna på ost- och vinprovning på en bank i staden. Det var Möllans ost som stod för ost- och vinprovningen. Och vilken höjdare det blev. Jag älskar ju ost av alla de slag (och vin oxå för den delen) men till slut blev det lite väl mycket av ostarna. Vi fick i alla fall prova 11 olika sorters ostar, ganska stora bitar - faktiskt. Till det hade vi ett italienskt surdegsbröd, ett gott kex och ett slags italienskt tunnbröd. Vi hade även kvittengelé, fikonmarmelad och nyponcreme som kunde ätas tillsammans med de olika ostarna.
Här är ostarna vi fick prova:
1) Morbier de Cleron, Frankrike, från ko (mycket god)
2) Le Puy de Fou, Frankrike, från get (mycket god)
3) Manchego, Spanien, från får (mycket god, min favorit)
4) Appenzeller Extra, Schweiz, från ko (god, men något mindre smak)
5) Gruère Reserve, Schweiz, från ko, (mycket god)
6) Parmigiano Reggiano, Parmesan, Italien, från ko (otroligt god som desertost)
7) Vacherin Mot d'Or, Schweiz/Frankrike, en vinterost, från ko (god, men något mindre smak)
8) Brie de Meaux, Frankrike, från ko - äkta brie (otroligt god och jättekladdig, min favorit bland mjukostarna)
9) Monte Enebro, Spanien, från get (nej, inget för mig, för stark)
10) Trivera, Sverige, blandad get, får o ko-mjölk (nej, för stark för mig)
11) Roquefort Vieux Berger, Frankrike, från får (nej, gillar inte så starka blåmögelostar)

Som ni förstår så var det en underbar kväll med massor av goda ostar. Men min absoluta favorit var inte med här bland dessa 11; det är Le Berlot en får ost från franska Pyrenéerna och även Mahon en ost från Menorca. Alla dessa finns på Möllans ost. Möllans ost har ett sortiment på ca 400 ostar, så visst är det svårt att välja när man är där. Men nu har jag åtminstone 11 nya ostar som jag kan lite om.
Vinerna? Jo, dom minns jag inte så mycket av, men dom var supergoda och det röda vinet som var Sydafrikanskt var det absolut allra bästa. Supergott!

Möllans ost - här hittar du deras hemsida!

Labbe-valpar nuuuu!!!!

Fick ett mail från en väninna som föder upp labbe-valpar, kennel Labrador vom Bedhard. Hon fick en kull valpar i augusti, 11 st. Pappa till dessa underbara valpar är den otroligt fina danska hanen DKUCH SUCH SVCH

Lab Treasure´s Best of All "Harry" / DK08036/2000. Hon har ett fåtal valpar över och undrar om jag vill ha en. Tyvärr har jag inte möjlighet att ha någon valp just nu fast det är från denna hane jag gärna skulle vilja ha en.

Vill bara göra reklam för hennes fina hundar. Så är du intresserad av en svart labbe-valp tag kontakt med Viveca. Gå in på kennelns hemsida för kontaktuppgifter.

Här är valparna
image14
Fotograf: Viveca Brunner


RSS 2.0