Mamma Mia

Hade egentligen inte tänkt blogga på ett tag nu för jag tycker inte jag har så mycket att skriva om, men ville bara dela med mig av vad som hände mig idag.
Idag var jag och såg Mamma Mia på Malmö Arena, Percys skrytbygge i Hyllie.
Nåja, musikalen var helt underbar, precis som filmen, men på ett annat sätt. Här är man ju närvarande på ett helt annat vis än på en film. Artisterna var otroligt bra och kunde verkligen sjunka och dansa. Och musiken ska vi ju inte prata om, för det är för den man kommer dit. Super super super.
Men....
.....vad som var mindre bra, var att Malmö Arena kanske inte är riktigt färdigtbyggt än.

När vi kom dit såldes program för 100 kr!!! Hmmmm....., jag har nästan aldrig så mycket "lösa" pengar på mig, så inte denna gången heller. Och kort tog dom givetvis inte. Tänkte att det gör inget, jag går och tar ut pengar i en bankomat och köper program sen. Men tji fick jag, för bankomat fanns inte!!! Eller, dom trodde det fanns bankomat på Arenan men att den ännu inte var öppen eller färdigbyggd eller något sådant.

I pausen skulle vi köpa lite korv och dricka. Arenan har en massa "kiosker" där man kan handla både korv, hamburgare, dricka och godis. Jättebra. Och dom tog kort. Jag hade lite pengar i plånboken, men en korv med bröd, en hamburgare och en liten Loka kostade 90 kr!!!! Så det fick jag ta på kort.
Tänkte även köpa tröja i souverniren. Gick dit och skulle välja ut tröjor. Men, dom tog inte kort där, så vi fick gå därifrån igen. Tänkte att jag går till en av "korv-kioskerna" och tar ut pengar där. Men det gick inte heller. Man kunde bara betala med kort på exakt belopp.
Det kändes inte riktigt som en arena för stora evenemang.

Då ska jag berätta om något roligare istället (förutom föreställningen då).
När jag i andra "korv-kiosken" försökte få ut lite extra pengar till souvenir-tröja och blev nekad, tilltalade en äldre dam mig med; Nä men hej, det är ju du! Jag som är så himla dålig på att känna igen folk och fä i alla situationer blev helt ställd. Det här var ingen jag kände igen. Hon sa; Du bor i Genarp, det är jag med hunden! Och det hjälpte ju mig ännu mer. I Genarp bor ju ändå ganska många hundägare. Min hjärna arbetade febrilt och jag kom fram till att det nog var en granne till mig och en liten sheltie-hane, och det var det. Hon undrade om jag behövde pengar och jag förklarade situationen för henne med uteblivna automater och kortläsare. Hon erbjöd sig då att låna mig pengar. 500 kr!!!!
Detta är alltså ingen människa jag känner, jag har kanske pratat med henne 2 gånger när vi träffats med hundarna och jag vet ungefär var hon bor (tror jag)! Men jag tog tacksamt emot pengarna med orden; Du vet ju var jag bor, och tackade henne så mycket. Tröjorna var räddade.
Tänk att det finns så snälla och givmilda människor.
Tack tack tack och tusen tack!

Apropå förra inlägget

....om att tro.
Man kan ju tro på vad som helst. Att tro är nog bra. Om det inte går till överdrift. Om det sen är att tro på Gud, Tomten, livet, kärleken, medmänniskan eller något annat spelar väl mindre roll.
Men angående mitt förra inlägg om Gud och Tomten så tänkte jag bara kolla hur många som sett den underbara animerade filmen PolarExpressen med och av Tom Hanks?
Den handlar om julen och om att tro på Tomten och bli vuxen och sluta tro. Och om att tro....! Kanske på livet! Men att tro.
Har ni inte sett den, så se den. Framförallt nu till jul. Det är en underbar film med helt underbar musik.
Musik som handlar just om att tro. Två av låtarna vill jag dela med mig av och det är "When Christmas comes to town" med Matthew Hall and Meagan Moore och "Believe" med den helt underbara Josh Groban.



 
"When Christmas comes to town" (se texten)

 
"Believe" - Josh Groban (se texten)

Gud vs. Tomten

Jag är född katolik och även katolskt konfirmerad, men jag har aldrig varit speciellt troende.
Det finns givetvis tidpunkter där de himelska frågorna kan dyka upp lite mer, som när min morfar först dog och sen min mormor oxå. Bägge alldeles för tidigt! Längre tror jag inte det sträcker sig.

Men läste ett citat från ett litet barn häromdagen som jag tyckte var mycket tänkvärt. Läs och begrunda:

Alltså det är så konstigt - tomten finns inte men han syns och gud finns, men han syns inte.

Vad tror du på?


Svenska Brukskarlsklubben

Fick en mycket mycket rolig "historia" idag av en vän och måste bara delge den här på bloggen så alla som vill har möjlighet att läsa den och skicka vidare till sina vänner. Den är en höjdare!

--------------------------------------------------------------------------------------


Rekommendation från Svenska Brukskarlsklubben!

BRUKSKARLAR

Ursprung


Den tama mannen har funnits som sällskap och bruksman till kvinnor så långt tillbaka i tiden som vi kan minnas. Användningsområdena har givetvis växlat, allt från jakt och jordbruk till dagens rena sällskaps- och avelskarlar.


När du bestämt dig för att skaffa karl vill vi ge dig lite tips och råd för att förenkla din vardag med mannen.


Det första du behöver tänka på är om du verkligen har tid med en karl. En karl är ingenting man lättvindligt kan lämna bort till vänner och bekanta. Ännu finns inga godkända pensionat i Sverige. Lyckligtvis är karlar idag accepterade i de flesta offentliga miljöer. Det är dock ej tillrådigt att ta med karlar överallt. Exempelvis boutiquer brukar framkalla nervositet och i vissa fall aggressioner. Det är inte ovanligt att man ser oroliga och gnällande karlar väntandes vid kassan.


Även om du anser dig ha tid över till både en och två och kanske tre karlar vill vi inte rekommendera mer än en. Ofta visar de oro och till och med svartsjuka om 'matte' bryr sig för mycket om andra karlar!



Kostnader


Det är givetvis något som man bör tänka på innan man skaffar karl. Att ha karl är inte billigt. En karl äter mycket och behöver kläder, bil, mm. En duktig arbetskarl kan ofta själv tjäna ihop till sitt uppehälle. Har man en skicklig jägarkarl kan han bidra till hushållet med bland annat älgkött. På höstarna kan man till och med se hur karlar beger sig ut i flock för att jaga älg. Se till så att just din karl har tillstånd, d v s licens, för detta annars bör man inte låta dem löpa omkring hur som helst i skog och mark. Om din karl saknar det rätta intresset för jakt kan du kanske istället träna honom till att bli en skicklig bär- och svampplockare.



Allmän skötsel


För att din karl ska få leva ett långt, friskt och lyckligt liv behöver han god mat, frisk luft, daglig motion och någon eller några aktiviteter som inspirerar honom. Tänk även på att hålla din karl vacker. Östgötarasen är vanligen renlig av sig och sköter det mesta själv till exempel ansning av skägg och naglar. Avancerad tandvård och trimning av huvudhår bör man överlåta till en fackman.


OBS! All kupering är strängt förbjudet i Sverige, sådant kan till och med medföra rättsliga följder i vissa fall!



Raser


Det finns ett stort antal olika karlraser. Vid resor till sydligare länder slås man av hur många lösdrivande karlar som finns på gator och stränder. Och visst är det lätt att glömma allt förnuft när man ser in i ett par bedjande, sammetsbruna ögon... men tänk på att dessa karlar oftast helt saknar uppfostran och dessutom kan vara smittbärare av allehanda sjukdomar då vaccinationer är ovanliga i dessa länder. Dessutom är det ofta problem med att få införseltillstånd till Sverige för sådana karlar. Vi vill därför rekommendera att du väljer en av våra erkända svenska raser.


Vi väljer att här presentera Skånerasen.


Vad som kännetecknar Skånerasen är främst ett lugnt psyke, relativt lättuppfostrade men de behåller ändå sin lekfullhet högt upp i åldrarna. Alla färger och kroppsbyggnader är godkända.


En könsmogen karl tycker om att visa upp sig med sina artfränder på dansställen. Det är där som parningslekarna inleds. I jakten på en ägarinna kan till och med vilda slagsmål utbryta. Vi avråder dock från att välja någon av de riktiga 'stridstupparna', de kan bli svåra att få någon riktig pli på. De kan i vissa fall morra och anfalla sin ägarinna! Då måste man omedelbart säga ifrån och visa vem som bestämmer. Det ger honom en trygghet att veta sin plats. Även den lugnaste karl kan ibland brusa upp och försöka ta kommandot. Det gäller då att vänligt men bestämt tillrättavisa honom. Om det inte räcker så måste list tillämpas. Du bör i ett tidigt stadium bestämma om du vill ha en inne- eller en utekarl. Väljer du en innekarl så bör du tänka på att motion är otroligt viktigt. En innekarl kan annars bli passiv och hemfalla åt öldrickande framför tipsextra. Det är inte svårt att lära en karl enklare små sysslor såsom att gå och handla eller att dra en barnvagn runt kvarteret. Glöm inte heller att ge rikligt med beröm. Karlar sporras då och utför villigt sina små tjänster. Godbitar användes med fördel för att belöna önskvärt beteende.



Uppfostran


Även om du vet att din karl är lydig och snäll och inte skulle göra en fluga förnär så bör du inte låta honom i glädje hoppa emot främmande människor. Någon som ej är van vid karlar kan till och med bli rädd. En annan viktig uppfostringspunkt är att lära honom att tiga på kommando samt att hålla sig intill dig så att han inte ställer till förtret för andra. Mycket vanligt är en tendens att springa efter andra karlars bilar och ett sådant beteende är oacceptabelt och bör kvävas i sin linda!



Avel


Även om du idag inte är intresserad av avel så är inte snöpning något vi vill rekommendera. Det kan komma en dag när du ångrar dig och då blir du tyvärr tvungen att byta ut din gamla trotjänare mot en ny. Om du tänkt använda din karl i avelssyfte bör du först kolla stamtavlor men även tänka på att påssjuka kan försämra avelsmöjligheterna. Ett byte kan komma i åtanke. För övrigt brukar karlarna visa sig villiga till avel någon som bekräftas från BB-håll. Om du inte vill lämna din karl hemma vid förlossningen så går det bra att ta med honom till BB. Personalen där har utbildning och är vana att handskas med nervösa karlar. En positiv reaktion är att många karlar uppvisar en högre mognadsgrad efter den första avkomman även om motsatt reaktion i sällsynta fall kan förekomma. Vidare avel bör inte bedrivas på karlar som inte visar intresse för sin avkomma, inte vill kännas vid sin avkomma eller till och med är aggressiv mot avkomman. Sådana karlar är inte ens lämpliga som sällskapskarlar och du bör snarast göra dig av med honom hur söta de än må vara.


Eventuella framtida ägarinnor till en sådan karl bör varnas för att han har sådana defekter innan de tar hem honom.



Kost


En karl kan äta i stort sett vad som helst även om de tycks föredra den kost de är uppfödda på (det sk 'mammas-köttbullar-syndromet'). Rådgör därför gärna med uppfödarna om vad karlens kost varit baserad på under uppväxten. Låt inte mannen rumstera fritt i kylskåp och skafferi och fall inte för bedjande blickar vid kaffebordet. Det är direkt olämpligt att låta honom tigga vid bordet. Vissa karlar visar ibland tendenser att vilja hjälpa till att tillreda sina egna måltider. Detta bör uppmuntras! Maltdrycker uppskattas ofta av karlar men låt det inte bli till någon vana. Ett par burkar per månad under sträng uppsikt är dock inget att oroa sig för.



Sjukdomar


Karlar kan ofta uppvisa diverse små sjukdomssymtom. Ta dock dessa med en nypa salt. En kvinna kan vanligtvis fortsätta att utföra sina dagliga sysslor trots sjukdom men detta tycks vara svårare för en man. Han sjukskriver sig gärna i rent förebyggande syfte. Detta inträffar oftast vid helg- och skiftarbete. Många karlar har tendenser till färgblindhet. Du bör därför hjälpa honom med påklädningen. Karlar med orange tröja och rosa byxor har faktiskt påträffats.



Sammanfattning


Vi hoppas att du får mycket glädje av din nya karl under många år. Som komplettering till våra små tips kan du gärna läsa andra, mer utförliga fackböcker i ämnet karlavård. Vi kan rekommendera 'Allt en kvinna bör veta om män'. Du kan givetvis också vända dig till närmaste klinik.



Svenska Brukskarlsklubben


Avd Örkelljunga 


Captain Morgan's Tattoo Rum - ajajajajaj!

Var hos några kompisar i lördags. En sån där, trevlig, spontan, helt-apropå-visit. Och trevlig blev den. Skulle ta bussen hem på natten, men jag mådde så himla dåligt så det fick bli taxi.
Dagen efter var inte bättre. Tablett efter tablett slank ner utan att göra så mycket nytta. Till sist provade jag min migränmedicin - och vips blev jag som en ny människa. Dock väldigt väldigt trött.
Och varför blev jag dålig? Drack jag för mycket? Njae, det tror jag inte. Eller jo, jag drack alldeles för mycket av Captain Morgan!
Har aldrig smakat så god rom. Ett eller två glas hade nog räckt, men det blev nog mycket mer än så.

Såhär ser flaskan ut. Den går tydligen inte att köpa i Sverige. Vet inte om det är bra eller dåligt. God var den i alla fall!

Temperaturskillnader

Som i resten av Sverige, och stora delar av Europa, har vi nu mycket kallt i Skåne.
I natt hade vi -12 grader hemmavid.
Men vad jag tycker är så otroligt och vad som slog mig när jag körde in till stan i morse var vilka temperaturskillnader det kan vara.
När jag körde hemifrån i morse var det -9 grader kallt! När jag kom in till stan var här +2 grader!!!! En temperaturskillnad på 11 grader och då bor jag bara 3 mil från Malmö. Men å andra sidan är det 3 mil inåt landet och så ligger det väl något högre oxå. Men ändå, 3 mil och 11 graders skillnad!!!!!
Otroligt!
Och jag kan säga, hemma hos mig var vädret mycket skönare. Helt vindstilla och torr hög luft. Här i Malmö är det oxå fint väder, med lite sol, men det blåser lite grann och eftersom det då är plus-grader så är här mycket högre luftfuktighet som går rakt in i märg och ben och gör att det känns mycket kallare än hemma!


Ååååhhhh, jag längtar....

Vintern kan vara sååå vacker

Såhär såg det ut ute hos mig idag när jag vaknade.

Tänk om vintern alltid var så här vacker i Skåne



Igår kväll, när jag tittade på TV, låg Ronja under bordet och snarkade.  Jag måste bara visa hur hon brukar sova tillsammans med sin älskade Gustav (mjukishund). Dom är så gulliga

Ronja och Gustav sover

Första snön!

Idag har första snön kommit till Skåne. Eller faktiskt kom den redan igår kväll, men då satt man ju inne och det snöade bara ltie grann. Däremot kom en enorm hagelskur som gjorde att allt såg vitt och vackert ut (och blev glashalt ute). Sen kom det lite snö övanpå det. Så i morse var det vitt här ute var jag bor. Vet att det inte var så i Malmö.

Men sen när jag var ute och körde idag, med kassa sommardäck på bilen, började det snöa ordentligt. Hela bilen blev översnöad när den stod parkerad och så skulle man ta sig hem i det ovädret. Men det gick bra. Inga poliser och köra försiktigt, så kom jag hem utan missöden. Men gatan där jag bor på är fortfarande glashal, under snön är fortfarande is från hagelskuren igår.

Men man kan inte säga annat än att det är vacker!

Äntligen...

...är jag klar med mitt översättningsjobb :-D
Nu är det bara layoten kvar av manualen, sen är den manualen klar.
Ett jättestort tack till tyda.se som varit en ovärderlig hjälp.

Men säg den lycka som varar för evigt. Hann inte mer än att avsluta själva översättningen av ovan manual, så kommer chefen in och säger att där är ett mycket brådskande jobb till. Bra, tänker jag. Det är en översättning till, säger han.
*suck*
Det är faktiskt inte kul, tycker inte jag. Men det är ett jobb och det ska göras och jag är glad att dom tycker att jag kvalificerar mig för sådant jobb.
Det är bara att bita i det sura äpplet och ta tag i den oxå.
När jag öppnade filen med den engelska texten i, såg jag att den är på 45 sidor!!!! Uuuuhhhhh.......
När jag gör dom här översättningsjobben så behövs många många pauser kan jag säga. Man blir helt mossig i huvudet.
Nä tacka vet jag layout-jobb och hemsidor!

Såhär jobbigt var det inte när jag valde gymnasielinje

Men, okej, det var väl sådär en 100 år sen oxå.
Har en dotter som redan valt till gymnasiet, för 2 år sedan. Redan då undrade man om regnskogarna fortfarande stod kvar och växte eftersom all den reklam vi fick hem måste orsakat en stor förödelse för regnskogen. Och, ja, det är reklam och inte information som skolorna envisas med att kalla det.
Buntar med broschyrer, vykort, foldrar, reklamblad och allt möjligt dimper ner i brevlådan.
Nu är det då dax för dotter nummer två att ta del av exakt samma information - och till och med lite mer. Så stod regnskogen tidigare kvar, så gör den det säkert inte nu längre.
I alla fall, förutom all reklam då som kommer hem till en och gör det ännu värre att välja skola och utbildning så har alla skolor sk öppet hus, då det är meningen att man ska komma och besöka dom och få veta mer om utbildningar och skolan.
Idag var jag och dottern iväg på NTI-gymnasiet i Malmö (hon vill inte gå på någon kommunal skola, så vi inriktar oss på friskolor). Där är hon intresserad av Medieprogrammet med inriktning rörlig bild (dvs film). Och det var väl intressant att se och lyssna på. Imorgon ska vi iväg till 4:ans gymnasium (? aldrig hört talas om), det gäller oxå Media med inriktning film. Men på 4:ans gymnasium har de förutom inriktning film även en valbar del (det har alla, men inte samma) som är foto - och det är hon då oxå intresserad av. På lördag är det ytterligare en ny skola och så var det nog en till på söndag (Cybergymnasiet och Mediegymnasiet trots att det är en kommunal skola). Alla med inriktining film eller film/foto.
Så gissa om mina dagar nu är fyllda med gymnasieskolor.
Allt är ju inte dåligt. Det är jätte jättebra att det finns så många olika skolor med olika inrikting och att man får ordentlig information innan dom ska välja, men.........!!!!!!! Man undrar om det egentligen inte gör valet svårare med alla dessa utbildningar som man knappt vet vad det är.
Jag stöttar henne till 100% i valet och är bara glad att hon väljer film eller foto, för hon är en mycket duktig fotograf och har redan gjort en och annan, liten, film. Så det finns intresse och säkert en del fallenhet oxå.

Måste bara berätta att när vi snurrade runt skolan i jakt på en p-plats skulle vi passera en korsning. Vi hade stop-plikt och bilen framför oss stannade. Sen började den köra och då kom en cyklist, från vänster, som han inte såg och han körde rakt in i cyklisten. Vilken chock att se något sådant. Cyklisten, en äldre man, hade tur och reste sig med en gång. Han såg inte skadad ut och jag såg att bilisten tog hand om honom. Cykeln satt dom vid trottoaren och mannen skulle väl få skjuts hem eller till sjukhuset, så det ordnade sig. Men ändå....
Det var andra gången på några månader jag såg något sådant här. Förra gången var det en bil i Svedala som skulle svänga vänster och körde, trots att det kom bilar i möte, och då blev påkörd i ca 60-70 km/tim. Uuuhhh, det var riktigt otäckt. Men ingen blev skadad där heller.

May the force be with you!

.... osså träningsvärk i armarna

.... men det är en helt annan historia :-D....

Vaccination

I fredags blev mina döttrar vaccinerade mot viruset som ger livmodershalscanser.
Vaccinet heter Cervarix och skyddar mot 70% av all livmoderhalscancer.
Vaccinet tas i 3 steg, detta var första vaccinationen för dom.
Alla som har flickor i åldern 10-17 år borde se till att barnen är vaccinerade.
När det nu finns ett vaccin som skyddar så pass bra, så varför då inte vaccinera sig?

Jennys blogg

Min yngsta dotter, Jenny, har skaffat en egen blogg.
Gå in på den här.

Hemsidan uppdaterad

Idag har Ronja och jag varit och tävlat lydnadsklass elit på Svedala Brukshundklubb.
Och ja - vad ska man säga?
Vi fick en nolla på ett moment, men det var helt och hållet mitt fel. Det var på hopp med apportering av metallföremål. När jag kastade apporten äver hindret blev det fruktansvärt snett och så studsade apporten dessutom. Så den hamnade lååååångt till höger om hindret. Trots att jag uttalade hopp-kommandot extra tydligt, hoppade inte Ronja utan sprang direkt bort till apporten och tog den - jätteglad!
Ja ja Karin, du måste träna "kasta apport".

Men resten då? Vad ska jag säga? Idag utförde hon alla momenten bra - hon utförde alla moment (utom hopp då) och själv tyckte jag det var ganska väl utfört oxå. Men, elit-klass är tufft och dom drar oerhört mycket poäng på tempot. Och Ronja har ett lunk-tempo just nu. Hon har ju aldrig varit snabb precis, men nu de senaste årets tävlingar har det verkligen varit lunk-tempo. Och det är inte kul. När hunden gör saker och ting bra, men det går för långsamt.
Som tex rutan. Hon sprang fint fram till konen, jag kommenderade rutan och hon sprang in i den, med ganska bra tempo - galopp hela vägen, men kanske inte så snabbt. Hon stannade fint mitt i rutan. Jag blev jätteglad. La sig hyfsat snabbt. När jag sen kallade in så reagerade hon tydligen väldigt sent och kom lunkande till mig!!!! Vad får jag då? En 7:a!!!! Det var alltså perfekt genomfört, men tempot var lunk-lunk! Suck.
Så var det genomgående.
"Ranta-runt-i-rutan"-momentet missade hon ena kommenderingen och la sig när det var sitt. Det var nog annars största missen förutom hoppet. Apport-dirigeringen, som brukar gå superbra, var hon väldigt misstänksam mot att springa till konen. Fick ge 3 kommandon innan hon lunkade fram till konen. När jag sen gav kommando vänster-apport rusade hon iväg och "dödade" apporten och kom in med den i ganska bra tempo. Slutet var lite kasst. Alltså, varför gick hon inte till konen????
Så var hela tävlingen. Men efterom alla moment i sig gick bra och jag vet hur hon är med tempot är jag väl ändå ganska nöjd. Men det är väl nu när hon är på sista-tampen-tävlingar som man är nöjd med sådana här resultat.
Resultaten är uppdaterade på hemsidan>>

På eftermiddagen agerade jag tävlingsledare för lydnadsklass 1. Det var 12 deltagare i min grupp och allt flöt bra, trots att det kom en störthagelskur när tävlande nummer 2 var inne. Det var jättesynd om henne, hennes hund blev jättepåverkad av det.

Men nu är jag jättetrött..... zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Yoga = träningsvärk!

Igår var det yoga. Det betyder att jag har träningsvärk idag igen. Fast denna gången är den faktiskt inte så farlig. Börjar jag vänja mig kanske?
Men, eftersom ingen förstår varför man får sån träningsvärk av yoga ska jag visa varför:

Detta är en av ställningarna som kallas "clownen"
Bilden är lånad från Skandinavisk yoga och meditationsskolan

Nu är det jul igen....

Det började dra riktigt ordentligt i jultarmen idag.
Såååå, vad gör man då?
Man bakar lusse-katter.
Karins hembakta, extra goda, feta lusse-bullar. Det luktar ljuvligt i huset nu.

Är det för tidigt?

Alptösen

Kika gärna in på min nya hemsida och se vad jag gör - ibland :-)


Höst/vinter - nu börjar det

Höst/vinter-tid betyder ljus-tid hemma hos mig.
Försökte fotografera den mysiga stämningen med levande ljus, men vet inte om det verkligen lyckades. Med våra otroligt vackra fönster som går från golv till tak kan man ha jättefina lycktor - som jag har :-) - och få en otroligt fin mys-stämning.


Nåja, mysigare i verkligheten.

Modevisning på Mazetti

Var idag på modevisning på Mazetti-huset.
Det var äldsta dotterns klass som hade visningen.
Hon går ju Design-programmet på Einar Hansens-gymnasium och temat för denna modevisning var återvunnet material.
Dottern hade gjort en kavaj och kjol av sopsäckar och konsum-kassar.
Där fanns kläder i alla kreationer och material och det var jättekul att titta på. Dom var superproffsiga.
Såhär såg Pernillas design ut, kavaj i sopsäck vändbar med insida av konsum-kassar, kjol av sopsäck.

Modell Sara. Designer Pernilla

Titta på filmen jag tog på slutshowen av modevisningen:

Fredag, fredag, fredag...... whiiii!

Dagen har tillbringats hos min nya uppdragsgivare.
Det strulade lite eftersom det av någon anledning inte gick att koppla upp min dator till deras nätverk. Men det löste sig till sist ändå. Nästa vecka kommer de att ha en ny dator till mig där med de senaste programmen, så det ordnar sig.
Idag fick jag hålla till godo med brända CD-skivor med material på. Det gick bra.
Men fick mig en rejäl överraskning när de ville att jag skulle göra en översättning av en teknisk manual från engelska!!!!!
Ja, ja, får ju ta mig an det oxå!

Har idag varit och köpt julgransgodis på Lidl!
Ja, julgransgodis. Du läste rätt.
Jag har alltid godis i min gran och det är så svårt att hitta sånt godis här i Sverige och det man hittar är ofta ganska dyrt. Men Lidl har till rätt pris. Och förr om åren har jag alltid varit för sent ute när jag skulle handla det och det har då varit slut. Så nu tänkte jag att jag ska vara ute i god tid!!!!! Och det var jag alltså!

Och nu är det fredag kväll. Sitter här med en glögg!
Ja, du läste rätt nu oxå. Glögg - Blossa's med enbär och lingon. Supergod!
Längtar verkligen till julmånaden då jag ska handla massor av Blossa årgångsglögg. Mums!
Annars är här mysbelysning - dvs alla mina levande ljus är tända. Och det är mååååånga. Ruggigt och trist väder ute, väldigt mörkt och höst höst höst. Då krävs levande ljus.

Vad säga?

Igår hade jag rallylydnadskurs igen, näst sista gången.
De här 3 sista gångerna har vi låtit kursarna bygga vars en rally bana.
Dom har varit jätteduktiga. Förra gången fick vi tyvärr bara in en bana då en av deltagarna var sjuk.
Denna gången fick vi in 2 banor. 2 otroligt svåra banor. Jisses, vilka idéer dom har.
Den ena banan var byggd av Felicia 10 år. Som hon hade tänkt till för att få det så svårt som möjligt. Hon var jätteduktig.
Det är jättenyttigt för kursarna att bygga bana. Det är ganska mycket att tänka på. Felicia hade inte tänkt på allt, så vi fick modifiera banan lite, men det var inte alls mycket som behövde ändra, 2-3 ändringar. Men även Anki hade byggt en jätteklurig bana som vi oxå fick modifiera lite. Men dessa 3 som hitintills byggt bana har gjort det med bravur. Till nästa vecka är det dottern och en till som ska bygga och dottern smider reda stora planer på en urklurig bana.
Det är ju inte riktigt meningen med bygget - att det ska bli svårt och klurigt. Meningen är ju att de ska lära sig tänka bana och få flyt i det. Men det får bygga som dom vill, bara dom har kul.
Undra vem det är mest kul för? Mig och Monica som får gå och försöka bygga ihop banorna eller dom som ska gå banorna sen? Hmmmmm.......

Var idag hemma hos morbror för att hjälpa honom med hans dator. Han har på något vis klyddat till det så att den inte går att öppna. Jag tänkte att vi skulle återställa den till fabriksinställningarna. Men, tji, fick jag. Ingenting fungerade! Höll på i nästan 3 timmar med den utan att komma någon vart alls. Fick ge upp (aaahhhrrggg, gillar inte det...) och be honom ringa supporten och få beställt en återställnings-CD eller lämna in den där han köpt den.
Fasen oxå, jag har återställt flera datorer och även re-bootat dom, men denna gick jag bet på!

Vår gata har inte haft riktig väg, eller asfalt utan en så kallad "byggasfalt". Vi har bott här nu i 2 år och det har varit byggasfalt hela tiden och inga trottoarer. De som bott här längst har bott här i 4-5 år utan att ha haft ordentligt väg.
Det som är jobbigt med att inte ha en riktigt asfalterad väg är att vägen ligger lägre än våra garageuppfarter. Det betyder att alla vi (de flesta) som har stenlagda garageuppfarter har problem med att stenarna lossnar. Den raden som ligger närmast vägen. Vägen ska alltså höjas en bit och trottoaren kommer att komma i samma höjd som våra garageuppfarter. Har man då bott här i 4-5 år där man ständigt fått laga sin stenläggning är man rätt trött på det.
Riktig väg/trottoar lägger dom inte förrän hela området är färdigtbyggt. Tyvärr har vi en granne som, tydligen, aldrig börjar bygga, trots fler påtryckningar från kommunen och återtagen tomt.
Men nu äntligen gör dom då vid vägen och trottoar. Nackdelen med det är ju allt som fastnar på skorna, alltså asfalt, och även på hundtassarna. Vi försöker gå på baksidan av tomten istället för på vägen, men ibland måste man ut på den nyasfalterade vägen. Nackdelen är oxå att jag måste parkera bilden någon annan stans (läs; p-plats sidanom tomten, men en bit att gå), för att inte fördärva det som väg-killarna byggt upp.
Idag satte dom i alla fall dit kantsten till trottoaren. Nu är det snart klart. Skönt!

100 TV-kanaler

För 2 år sedan, när vi flyttade till nytt hus, fick vi oxå vår första digitalbox. Det var mamma som i samma veva flyttade till ny lägenhet där det fans kabel och då fick vi deras gamla digitalboxar. Med boxarna följde även boxers kanalkort med utökat programutbud. Kanon tyckte barnen som bara varit vana vid TV1, 2, 4 och de danska kanalerna.
Men efter några månader med zappande, var det ingen som var så där jättebegeistrad över det hela. Ungarna tyckte sällan där var något att titta på och vi som ville spela in mycket när vi nu kunde, valde oftast danska kanaler, som vi ju ändå hade utan kort.
När korten skulle förnyas var det inget vi brydde oss om. Jag tycker inte sånt är något att betala för. Och efter att vi under ett års tid haft de kanalerna gratis, så var det faktiskt ingen i familjen som tyckte det var något att betala för.
Men givetvis var det några kanaler och program som jag saknat under den här tiden, tex Cesar Millan på TV4+ (Mannen som talar med hundar), Eurosport, Discovery och en och annan bra film på filmkanalerna. Men de har varit för få för att överväga att betala för.

Dom om min förvåning när jag idag såg att vi har ALLA kanaler + några till som vi hade tidigare, på alla våra boxar. Även den boxen vi har utan kort. Har varit inne på Boxers hemsida för att kolla om det är något erbjudande just nu, och det måste det vara, men jag hittar inget.
Det är bara att tacka och ta emot. Nu har vi över 100 kanaler - hur länge det nu varar. Vi har kanaler som inte ingick i vårt kanalkort tidigare.

Så det är bara att ta och rensa hårddisken på boxen för att få plats med så mycket som möjligt på den innan kanalerna "stängs" igen. Och, man måste avkoda programmen innan det stängs, annars försvinner det man spelat in.

RSS 2.0