Happy Halloween

...önskar jag och hundarna alla blogg-läsare.

Titta in på min omgjorda hemsida
www.ronjasmatte.com




Tävling

Hittade en trevlig tävling på en blogg som jag bara var tvungen att vara med på då man kan vinna dessa söta muffinsformarna!

Tävlingen pågår hos Bli min jäst tillsammans med Stockhome.



God Jul...

Eller, nä kanske inte.
Men tyckte det var lite kul (!!!) när jag såg att en granne redan satt upp, blinkande, julbelysning på terrassen!!!!

Absolut lite väl tidigt tycker jag.
Jag älskar att julpynta och pyssla och sätta upp ljus och slingor och sånt men nä inte förrän till advent! Kanske någon dag innan, men inte en hel månad innan!

Ja, ja, tydligen tycker inte alla som mig :-)


Inte alltför vacker bild, men det var ju jättemörkt, terrasslamporna lyste upp jättemycket och hade bara min simpla lilla digitalkamera till hands. Men ni förstår poängen!



Wow-upplevelse!

Var ute och spårade med Lykka idag igen och jag säger bara WOW!!!
VILKEN SPÅRHUND hon kan bli!!!!
Idag var hon verkligen otroligt duktig, trots att hon var ganska het.

Spåret var ca 100 m långt med 2 små vinklar åt vänster OCH gick över en grusstig!!!
Det låg ca 20 minuter.
Och det jag gjorde annorlunda idag var att under tiden spåret låg till sig så tränade jag lydnad med Lykka.
Vi tränade då att sitta i rätt postion, fot - rätt position, inkallning, läggande/sättande under gång, platsliggning, inkallning - tempo och vittringsapport nu med 2 pinnar.

Måste även här få skryta lite eftersom hon var så himla duktig. Inte bara på momenten vi tränade utan även för att vi tränade en liten bit ifrån en hundrastgård och när vi började träna kom där dit en tjej med en siberian husky-valp som var ungefär lika gammal som Lykka. Jag tror inte ens Lykka upptäckte dom under hela tiden vi tränade!!!! Hon var så fokuserad på mig :-) Och hundgården var kanske 20-30 meter därifrån var vi tränade!!! Hon är otrolig!!!

Vittringsapporten har jag ju tidigare lagt ut en med min doft som hon fått leta upp i högt gräs. Häromdagen la jag ut en med min doft och en neutral pinne. Men denna gången gömde jag dom inte. Hon var först på den neutrala pinnen men gick snabbt över till den med min doft :-) Likadant var det idag. Men idag var hon ännu mer taggad för att vi hade korvar som godis så hon tog den neutrala pinnen i munnen innan hon nosade på "min" pinne och bytte.

När vi väl gick ut i spåret var hon inte riktigt lika het som vanligt. Jag släppte på henne från sidan, dvs hon fick leta upp spåret själv och välja håll. Först sprang hon bara över men insåg ganska snart att det fanns en doft någonstans och vände själv tillbaka, bakspårade 3-4 steg innan hon vände och gick klockrent i spåret. Första vinkeln tog hon galant och bara fortsatte. Sen kom det svåra med den lilla grusstigen vi skulle över. Jag hade markerat mycket väl precis innan stigen och direkt efter stigen. Hon kom av sig lite där men fick upp doften mycket snabbt och fortsatte till nästa vinkel som oxå gick galant och sen bara rusar hon mot slutet :-)

Nu använder jag mig bara av koppel, men ska nog gå över till längre spårlina så hon verkligen får chansen att själv reda ut ifall hon kommer ur spåret. Det är ju väldigt begränsat nu.

Men i det stora hela var hon helt fantastisk idag och det bara vara en sån WOW-upplevelse för mig!

Sen måste jag även nämna platsliggningen. Inte för att den var sensationell på några sätt, jag går ju inte så långt ifrån henne o hon ligger ju inte så länge. Men här märker man vilken klippa Ronja är och hur stor nytta man har av en mycket stabil, äldre hund. För Lykka härmar Ronja på platsliggning och sittning. Ligger Ronja där, så är det okej att matte går en bit ifrån. Vi tränar givetvis plats även utan Ronja, men så länge det går vill jag ha Ronja med för att visa Lykka att platsliggning är tryggt och trevligt.



Amerikanska pannkakor

Lördag morgon = sovmorgon!
Ja, om man inte har en energisk och fruktansvärt hungrig valp hemma som tror att man dör om man inte får frukost senast kl 8 på morgonen.
Och har man dessutom en sambo som vaknar vid 5-tiden går upp på toa och sen tycker att det inte bara är han  som ska vara vaken, så är man rätt sur för att man inte får den där sovmorgonen!!!

Men när hundarna varit ute en liten tur gick jag och la mig och läste lite och sen gick jag upp och gjorde frukost som idag fick bli amerikanska pannkakor. Idag bytte jag ut delar av vetemjölet mot krossade linfrö, rågmjöl och fullkorns dinkelmjöl. Dom blev rikgit maffiga och mättande kan jag säga. I några av dom la jag skalade äppleskivor. Mums!


Annars använde jag mig av detta receptet:


  • knappt 5 dl vetemjöl
  • 2 ½ tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 3 msk socker
  • drygt 2 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 50 g smör, smält

Smält smöret och låt det svalna.

Blanda torrprodukterna. Poängen med detta är att bakpulvret och saltet skall spridas jämt i den färdiga smeten. Amerikanarna siktar alltid mjölet, men det går bra även utan siktning, jag tror ingen märker skillnaden på slutresultatet.

Blanda mjölk, ägg och smör i en stor skål och tillsätt torrblandningen. Vispa smeten. Den är mycket tjockare än vanlig svensk pannkakssmet. Bli inte ledsen om det klumpar lite. Försök vispa ut klumparna så gott du kan -  det går bra ändå.

Stek flera små pannkakor åt gången, en stor panna kan få plats med 3-4 stycken åt gången. En halv deciliter smet kan vara lagom per pannkaka. Ha inte för mycket värme, tjocka pannkakor behöver bli lite bakade i pannan. När du ser bubblor på översidan på pannkakan är den dags att vända.

Håll färdiga pannkakor varma i ugnen, men inte för varmt! Max runt 75 grader.

Servera med lönnsirap, smör, eller vad du tycker passar bra.


Hemmagjorda chips!

Ja, idag har jag igen gjort hemmagjorda chips!!!!
Provade även att göra på sötpotatis men dom blev inte så bra.
Eller såhär var det!
Jag skivade några fina potatisar med skal på och la dom på en (varmlufts)plåt med bakplåtspapper på. Skivade sötpotatis och la på samma plåt. Kryddade med flingsalt och fransk kryddblandning.
Satte in i ugnen på 150 grader. Efter 15 minuter hade sötpotatisen skrumpnat ihop, så jag tog ut dom. Dom hade inte torkat heller :-( Fortsatte grädda potatisen i ca 10 minuter till. Kolla i ugnen hela tiden så dom inte blir brända. När dom får fin färg så ta ut dom och låt svalna på plåten.

Sötpotatisen blev aldrig hårda, men mycket goda.
Kan tänka mig att man kanske skulle låta dom gräddas i ugnen tillsammans med tex rödbetor, palsternacka och andra rotfrukter och potatisen separat.

I alla fall blir dom mycket goda. I flera recept har jag läst att man ska tillsätta olivolja, men jag bryr mig inte om det och dom blir jättebra ändå och kryddorna fastnar bra. Mycket nyttigare, billigt och enormt gott :-)

Trevlig helg på er alla!



Rekord!!!

Igår hade jag rekord på antal enskilda besökare på min blogg - 100 st!!!!
Wow, tycker jag!
100 personer som tycker om att läsa om hundarna eller vaniljhjärtan!

Jättaglad blir jag 




Dagens frukost onsdag...

.... fick bli äggröra med överbliven nudelwok med jordnötssås från igår, tillsammans med ett glas jos och te :-)
Låter det som en inte helt okej frukost kan jag bara meddela att den var underbart god och väldigt väldigt mättande.


Till vänster nudelwok från igår med morötter, purjolök, vitlök, vitkål, svamp och lite jordnötssås.
Till höger den färdiga äggröran, krämig och god :-)



Spår till Lykka

Har ju helt glömt bort att berätta att jag även hunnit med att lägga ett litet spår till Lykka idag.
Och det var faktiskt inte helt lätt.
Eller själva spåret var väl inga problem, lagd på en gräsmatta i perfekta förhållanden.
Men la det bakom en hundrastgård. När jag la det var där inga hundar och det var även en sådan tid på dagen att jag tänkte att det nog inte skulle hinna komma dit några hundar heller. Men det gjorde det ju givetvis.
En ettrig liten terrier!!!
Så det var inte alls rättvist mot Lykka, men hon är faktiskt ganska fantastisk trots sina 4 månader så var hon jättekoncentrerad på spåret och på mig. Jodå emellanåt så tog den ettrigt skällande terriern över, men det krävdes inte mycket från min sida innan hon gick på spåret igen.

Hon var mycket duktig. Men som vanligt är hon så himla ivrig och far fram och tillbaka i spåret, och utanför, som en vante. Men hon hittar spåret, men det går ju absolut inte att lita på henne.
La även en liten vinkel som hon först missade, men sen hittade jättefint :-)

Med mycket träning blir hon säkert en bra spårhund, men vet inte riktigt hur jag ska få henne att lugna ner sig och BARA nosa i själva spåret!!!!



Vaniljhjärtan i rosa tecken

Fick ett infall idag och bakade vaniljhjärtan.
Det var huuuur länge sen som helst och jag hade glömt hur jobbigt och pilligt det är med att klä hjärtformarna, fylla dom och sätta på ett lock. Men goda blev dom :-)

Vaniljhjärtan är väl vanligast till Alla hjärtans dag, men jag gjorde med inspiration av den rosa månaden - Rosa bandet-månaden till förmån för bröstcancer. Tycker hjärtan passar perfekt då. Dessutom fyllde jag dom med rosa-färgad vaniljkräm och dekorerade givetvis med ett rosa band i sugarpaste.

Dekorerade med Rosa bandet för att uppmärksamma "bröstcancermånaden" oktober.

Fyllda med vaniljkräm som jag färgat rosa, allt i fin harmoni.


Dessutom nominerar jag dessa kakorna till Månadens sötsak, ljust för att de passar i bröstcancermånaden och är lätta och ljuvliga att ge bort!


Blossa Arabica



Ny glögg på väg in i lägenheten :-)
Blossa årsgångsglögg 2011 Arabica


Dagens frukost 6

Det var ett tag sedan jag visade mina frukostvanor, men de brukar ju inte skilja sig åt så nämnvärt.
Men idag tänkte jag visa vad jag åt, dels för att det var en frukost man stod sig på i ungefär 4 timmar och sen var det vad jag hittade hemma i kylen. Annars var det rätt tomt.

Dagens frukost innehöll i skålen ca 2 dl turkisk yoghurt, pumpafrön, flytande honung och färska bär, 1 ägg, lite jos och te. Mycket gott och väldigt mättande :-)


Just turkisk yoghurt, pumpafrön och honung är en supergod kombination som är en bra frukost eller ett mättande mellanmål.



Rispuffbars (eller låtsas-Snickers)

Igår gjorde jag de här bars-en igen med puffat ris i.
Förra gången tyckte jag det blev alldeles för mycket ris i dom och ville nu har fram mer av jordnötssmörete och gojan så jag gjorde om receptet lite. Gojan blev dock lite för lös, så medan dom stelnade i kylen flöt dom ut något eller sjönk ihop lite. Men annars blev dom perfekta :-)


Såhär gjorde jag dom!

150 g jordnötssmör
1,5 dl ljus sirap
0,75 dl strösocker
Ca 4-5 dl osötade rispuffar
175 g mörk choklad

Blanda jordnötssmör, sirap och socker i en stor kastrull. Sjud tills sockret har smält och rör om. Häll i rispuffarna och blanda väl. Jag hällde i lite i taget tills jag tyckte att det blev lagom och inte för mycket.
Klä en form, ca 20x25 cm med bakplåtspapper. Fördela massan i formen. Platta till den så att hela botten täcks. Hacka och smält chokladen. Häll den över jordnötsmassan och bred ut den jämnt.
Låt chokladen stelna något och skär sen upp i bitar. Ställ bitarna i kylen för att få dom att stelna helt.

Nu är det ju så att jag använde mig av cashewnötssmör eftersom jag har gjort egen och det funkar utmärkt.
För att få dom ännu mer Snickers-lika kan man säkert blanda ner jordnötter istället för rispuffar. Ska jag prova nästa gång :-)

Om du vill göra eget jordnötssmör (cashewsmör) gör enligt detta recept!



Valpkurs-avslutning!

Igår så hade vi då avslutning på vår valpkurs.
Den var bara på 6 gånger och 2 gånger missade vi!!!!
Hmmmm......
Men den har varit rolig och givande och mycket bra social träning för Lykka!

På avslutningen skulle vi bla visa upp en konst vi lärt hunden under denna tiden och även prata om "vår" ras.
Jag och Lykka hade tränat in slalom mellan benen och hon har blivit otroligt duktig på det :-)
Men den som nog utmärkte sig allra mest med sin konst var Annika med Jippie. Hon hade lärt Jippie att med framtassarna gå på en yoga-boll :-) Det såg verkligen snyggt och coolt ut!

Sen hade Pamela lagt upp en lättare Rallylydnads-bana som vi alla fick prova på. Jag har ju kört ganska mycket rally med Ronja så jag kan ju alla skyltar och så. Men jag har nte tränat det med Lykka. Men så himla duktig hon var. Blev själv väldigt imponerad av vad hon kan. Men det är för att hon har så himla bra kontakt och gott samarbete och givetvis då att jag redan kan skyltarna.
De andra hade ju lite mer problem att hålla reda på både skyltar, koppel och hundar!
Vi körde banan 2 gånger, en gång med koppel och en gång utan och det gick lika bra för vår del. Ja, för allas del skulle jag nog vilja påstå.

Då får vi se vad det blir för kurs efter denna. Nu i höst blir det inga fler och till våren hoppas jag vi kan hoppa in i träningsgruppen direkt. Ev kanske vi går en rallylydnadskurs.

Kursavslutningstårtan som jag bakade :-)



Tårta på kursavslutning


Den här lite roliga tårtan hade jag bakat till kursavslutningen för Lykkas valpkurs.
Den blev mycket uppskattad :-) och det tackar jag allra ödmjukast för.

Den innehöll ljusa tårtbottnar, fyllda med hallonmousse, kakaokräm med kokos, spacklad med dulce-de-leche smörkräm. Täckt med svart sugarpaste, hundar i sugarpaste o pumpa i marsipan.

Smörkrämen blev tyvärr för mycket smörsmak tyckte jag, men jag hade inte tillräckligt med dulce de leche hemma :-( "Spädde" ut den med både florsocker och vaniljsocker för att få lite mindre smörsmak, men....
Men å andra sidan gick det utmärkt att göra smörkräm med dulce de leche. Har läst en sådan fråga tidigare. Låter man bara D.D.L stå framme i rumstemperatur några timmar så den blir mjuk blandar den sig fint med smöret. Jag skulle nog ta en burk D.D.L till ca 300 g smör. Nu hade jag bara knappt hälfte D.D.L.

Tack Pamela för en mycket trevlig och givande kurs :-)



Hur man gör av med mycket pengar?

Någon som har extremt mycket pengar och inte vet hur man ska göra av med dom?
Tips! Börja baka! Gärna tårtor och cup-cakes som man dekorerar eller använd dyr choklad!
Det är mitt tips!
Nu har jag handlat ännu mer bak-grejor, idag på Ultimate Cake i Malmö. Dom är ju så extremt trevliga där :-) att man helst vill handla upp hela affären. Man får verkligen lägga band på sig.

Idag inhandlades en massa sugarpaste i olika färger, orange marsipan, så jag slapp köpa orange färg för att färga sugarpaste. Hoppas bara det funkar med marsipan, har aldrig jobbat i marsipan tidigare, men detta ska inte bli något avancerat som måste vara riktigt hårt och torrt. Håll tummarna! Sen köpte jag ytterligare en tyll, som jag förmodligen inte behöver - eller jo, det behöver jag ju, men jag hade siktat in mig på en annan tyll som hon inte hade. Men ska absolut prova denna och se hur resultatet blir. Har stora förhoppningar :-) Jag är ju inte så avancerad och hon försökte sälja på mig en som gör kronblad, men nä, vågar inte prova det riktigt än!

Ja, och varför jag tar upp allt det här är ju för att jag i måndags köpte massor av saker från Lyckas med Mat och även förra veckan köpte därifrån!!!! Har jag för mycket pengar???
Nä, absolut inte! Är fattig som en kyrkråtta, så varför måste jag bara ha dessa saker??? Är det inte bättre att köpa en ny dator eller något sånt som jag verkligen behöver????


Chokladkräm

Hade egentligen inte för avsikt att blogga idag.
Har varit på kurs och har väl varken haft tid att blogga eller något att blogga om.
Men var bara tvungen att berätta om en supergod chokladkräm jag gjort idag till en tårta.
Hade ingen grädde hemma så kunde inte göra det där vanliga med grädde och smält choklad (typ ganach) utan letade efter en chokladkräm gjord på kakao och något annat :-)
Hittade denna som blev så vansinnigt god att jag nog kommer använda den många gånger. Den är mer av typ smörkräm men inte alls smörsmak som smörkräm.

Chokladkräm:
100 g smör, smält
7 msk kaffe
2-3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
6 1/3 dl florsocker (jag använde lite chokladflorsocker)
2 dl kokosflingor

Blanda smält smör, kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker. Rör om så det inte blir klumpar.

Tjocknar den inte så häll i lite mer florsocker och ställ sedan allt i kylen för att stelna något.

Använd krämen på tårtor eller dyligt och strö kokosflingor över



Vad är fel?

När jag nu bakar rätt så mycket tårtor, tidigare var det mest andra kakor, muffins och pajer, så har jag ännu inte hittat ett bra recept på tårtbotten.
Googlar och tittar på massor av bak-bloggar där det finns många bra och enkla recept och tips på tårtbottnar, men dom funkar tydligen inte för mig.

Först har jag provat tårtbotten a la "3 lika", dvs man mäter upp lika delar ägg, socker och mjöl. Ibland har den tårtbotten funkat och blivit jättefin, men oftast oftast har den sjunkit ihop när jag tagit ut den ur ugnen, trots att den verkligen har stått sin tid och dessutom mer för att vara på den säkra sidan. Jag har inte heller öppnat ugnen de första 20 minutrarna!

Idag provade jag Leilas tårtbotten, 4 ägg, 1,5 dl socker, 1,5 dl mjöl. Leilas recept brukar man ju kunna lita på. Och tårtbotten ser superfin ut i ugnen, men 5-10 minuter efter jag tog ut den så sjönk den oxå ihop :-(

Vad gör jag för fel???
Har inte öppnat luckan tidigare. Låter den stå något längre för att den verkligen ska vara klar och gör allt annat som står i receptet!!!! Vispar i 10-15 minuter så det verkligen blir vitt och pösigt, rör ner mjöl som det står. Allt gör jag rätt tycker jag, men ändå så händer sånt här!!!!

Jag ska ju ha en hög tårta!!!!! Blir galen. Nu måste jag göra ytterligare en!!!

Några tips????



Storshopping

Idag var vi på Ikea och åt köttbullar för 19:-/person :-)
Det var längesen senast!
I våras var vi där minst en gång i veckan och då kostade köttbullarna 16 kr!!!

Och så blev det lite shopping och givetvis hade jag glömt mina Ikea-presentkort hemma :-(
Det var nämligen inte planerat att vi skulle åka dit utan blev ett infall på väg ner mot svärmor.

Köpte på mig en drös stearingljus nu inför höstmörkret och kyla. Här ska bli myspys varje kväll och varmt.
Eller varmare skulle nog de flesta påstå :-)



Lykka olycklig!

Har dessutom precis varit ute med hundarna en rejäl runda.
Det var så svar på himlen, men jag lyckades bara få några enstaka droppar på mig, tack och lov!
Men nu är det ju sånt väder så att hundarna måste torkas innan dom får springa in i lägenheten.
Vi har en stor hallmatta där hundarna ska sitta tills de är torkade.

Tog in dom efter rundan, satte dom på mattan, stängde dörren.
Då skriker Lykka i högan skyn :-( Svansen kom ivägen för dörren. Jag lugnade ner henne och satta henne på mattan igen och stängde dörren. Då ser jag att det är blod på golvet!!!
Kollar igenom henne och ser blod på svansen. Och helt plötsligt ser jag jättemycket blod på golvet!!!!
Men vad jag kunde se efter en noggrann genomgång så var det bara ett pyttelitet hack i svansen som jag gjorde rent och sen fick hon massor av pussar och kel.

Inte lätt med 2 hundar som ska torkas i detta vädret!



Les Misérable

Igår var vi på teater/opera.
För min del var det hur länge sen som helst tycker jag.
Senast var jag och dottern och såg Mama Mia på Malmö Arena.

Igår var jag, sambo och sambos dotter och såg Les Misérable på Malmö Opera och den var ju bara helt fantastisk!
Jag säger som Gunde; jag fick stå-päls och insåg att det här med teater, musikaler, operor måste jag utforsak mycket mer. Ett tag gick jag på ganska många musikaler och teaterföreställningar, dels för att mamma var med i en massa och att barnen spelade teater och var jätteintresserade, men av någon underlig anledning så har det runnit ut i sanden. Men nu ska ju mamma vara med i Carmen på Malmö Opera, så då måste vi ju gå igen :-)

Just Malmö Opera har en del intressanta föreställningar nu och framåt. Häromdagen hade Tirfing premiär, en något ovanlig berättelse som tilltalar mig och jag skulle jättegärna vilja se den med. Sen kommer Karlsson på taket att sättas upp med premiär i december. Mycket intressant som opera/familjeföreställning. Hade varit kul att se den med. Men nästa gång för mig blir nog Carmen, med mamma :-)



Födelsedags bak

Imorgon fyller sambons dotter år och vi skulle fira henne idag och då fick min present till henne vara något gott hembakat :-) Givetvis!
Så jag gjorde några cake-pops av vetelängor. Några av popsen formade jag som ett katthuvud då hon älskar katter. Det var lite pilligt, men det gick. Öronen gjorde jag av sugarpaste och klistrade på sen doppade jag hela huvudet i choklad.


Sen gjorde jag några cup-cakes.
Citronmuffins fyllda med dumlefluff och philadelphia-frosting med smak av citron.
Dom blev ljuvliga, kanske något mycket citronsmak, men det gör det fräscht och inte så sött.


Hoppas hon gillar dom!

Vi firade även henne genom att gå på opera, Les Miserable. En otroligt bra, gripande historia med underbar musik och fantastiskt skådespeleri.  Helt enkelt en suverän föreställning.
Vi hade turen att få se både Dan Ekborg och Fred Johansson i denna föreställningen. Tyvärr så spelade inte Peter Harrysson idag.



Lykka 4 månader

Idag är Lykka 4 månader gammal.
Och nä, detta firades inte på något speciellt sätt.
Men en liten bild blev det, men på alla bilder vi tog ser hon så otroligt hög ut i bakpartiet.
Och visst har hon långa bakben, men bilden ljuger lite. Tror det är dax att sluta ha henna på bordet för det gör nog att hon inte riktigt vågar stå som vanligt.

Men här är hon
Lykka



Uppdatering om Lykka

Då har ytterligare en framtand i överkäken tagits av tandféen :-)
Det är spännande att följa.

Måste bara berätta hur duktig Lykka är när vi tränar.
Sitt och ligg med stanna kvar går perfekt. Hon kan stanna längre tider och jag kan gå ca 4-5 m ifrån :-)
Men det hon nog är allra bäst på är fot-gående. Hon är så himla duktig en riktig stjärna.
Nåja, hon har ju noll koll på att hon har en bakdel, men det får komma efterhand. Men vad jag menar är att hon är mycket följsam, har otroligt bra kontakt och håller fin position (ja, förutom bakdelen då).
Högersvängar och helt om svängar går fantastiskt bra. Vänster har vi inte provat så många gånger, vi tar ett steg i taget. Men alltså, det är så kul att hon har ett bra fritt-följ :-)

Vad som inte går så bra är att spåra! Ja, inte för att Lykka inte spårar och hon hittar alltid slutet, men hon är så otroligt het och vild i spåret och far fram och tillbaka och helt plötsligt, ja, där är ett spår och så går vi några steg och så far hon hit och dit igen och lyckas hitta fram till spåret igen. Och fast vi nu tränat så mycket spår så verkar hon inte lugna sig.
Jag har både gjort längre spår och låtit dom ligga längre. Gjort kortare spår som legat länge. Haft korta spår som inte legat så länge. Haft godisspår, men hon är så inriktad på slutet så trots att hon är världens matvrak, struntar hon i godiset.
Vet inte riktigt hur jag ska få henna att lugna ner sig och vet faktiskt inte riktigt om hon förstår vad hon egentligen gör.
Men som sagt, hon hittar alltid spåret och slutet hur långt det än har varit och hur länge det än legat och fast jag lagt in både en och två vinklar. I vinklarna får hon ibland lite problem och jag får hjälpa henne lite grann ibland.
Egentligen skulle jag väl vara glad att hon är så duktig och både kan ha rätt så långa spår som legat länge o har vinklar trots att hon är så ung, men hon behöver lugna ner sig för att bli säker på spåret och fokusera på spåret.

Vi har även så smått börjat med vittringsapportering. Eller vad man ska kalla det när man bara har en apport med min doft på till en början. Gömmer den i högt gräs så hon inte ser den och låter henne leta upp den. Nästa steg ska bli att jag har en apport med min doft på en steril apport och försöka få henna att ta "min".
Såhär började jag inte med Ronja, men tänkte testa denna nya metod som jag upptäckte när sambon kastade pinnar i högt gräs till henne. Hans pinne hamnade sidan om en annan och hon tog den med hans doft på. Så vi testar och ser om det kan funka.

Hon är trots allt en otroligt duktig hund som är lättjobbad och har lätt för att ta kontakt och behålla den. Hon tycker det är roligt när vi jobbar tillsammans och gillar att utföra olika saker/moment. Och det där med spåret hoppas jag ska ge sig själv lite när hon blir äldre, men jag tror faktiskt inte hon kommer att bli en så bra spårhund som Ronja. Det verkar mer som om hon har fallenhet för sök, men det är ju inte jag så intresserad av :-(

Osså har vi kunnat ta bort grindarna här hemma när vi är hemma. Inget Fort Nox mer. Ja, på nätterna och när vi inte är hemma, men då ser vi inte det ju :-)



Glöggpremiär

Ja, nu har då vi oxå haft glöggpremiär!

Igår testade vi Blossas nya årgångsglögg Arabica.
Och tja, jo, den var god men jag har smakat godare och smaken av kaffe var lite för klen tyckte jag trots att jag egentligen inte gillar kaffe.
Men den var ju inte söt och det uppskattar jag, gillar inte söt sliskig glögg.
Tyvärr hade dom inte fått in någon annan glögg på Systemet så det blev en flaska Blossa. Men den ska väl räcka ett tag!




Dulce de leche = supergod kolakräm

Alltså, vet inte om jag lagt ut recept tidigare på hur man gör den goda kolakrämen av kondenserad mjölk (dulce de leche), men här kommer receptet!


Detta behövs:
1 oöppnad burk kondenserad mjöl där man tagit bort etiketten
Kondeserad mjölk hittar jag oftast bland mjöl, socker osv i livsmedelsbutikerna

Så här gör man:
Koka burken med kondenserad mjölk i en stor kastrull med vatten i mellan 2-4 timmar beroende på hur hård du vill ha krämen/kolan. Det är viktigt att burken är täckt med vatten hela tiden, så fyll på mer vatten under kokning om det behövs.
Efter 2-4 timmar lyft upp burken och låt svalna ordentligt innan den öppnas.
Rör kolan slät i en burk och servera till valfritt tillbehör. Eller använd i tex smörkräm, frosting mm.



Fotbollstårta nr 2

Göran fyllde år förra veckan och bjöd på kalas idag  och som överraskning skulle jag baka en tårta.
Göran är ett stort Helsingborg-fan (jaja, även Rögle-fan) och är mäkta stolt nu när HIF tagit SM-guld, så tårtan var ganska given; en fotbollstårta med HIF på.
Även en liten svart katt fick pryda tårtan då dom är stora katt-vänner och alltid haft katter, mamma och Göran.
Förutom tårtan hade jag även med vaniljkanelbullarna jag bakade häromdagen.


Tårtan!
Vaniljbotten
Chokladbotten
Caffe latte-mousse
Vaniljkräm
Spacklad med mjölksmörkräm (kondenserad mjölk)
Täckt med sugarpaste

Recept!

Caffe latte-mousse
1/2 dl starkt kaffe
100 g mörk choklad
1 äggula
3 dl vispgrädde

Häll det varma kaffet i en liten kastrull. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i kaffet över svag värme.
När chokladen är helt smält, dra åt sidan och rör ner äggulan. Låt svalna.
Vispa grädden löst. Rör ner chokladen i grädden och blanda försiktigt. Häll upp i glas eller portionsformar. Låt stelna i kylen minst 3 timmar. Garnera med chokladböna eller flisad choklad före serveringen.

Vaniljkräm
5 dl mjölk, 3%
1 st vaniljstång
1.5 dl strösocker
7 st ekologiska äggulor
1.5 dl maizena
50 g mjukt smör

Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.

Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.

Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.

Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn.

 

Mjölksmörkräm
Receptet hämtat hos Tove
1 burk kondenserad mjölk (397 g)
450 g saltfritt smör, rumstempererat

Vispa ihop mjölken och smöret i ca 5 minuter till en slät kräm.
Denna räckte gott och väl till min fotbollstårta och blev mycket över som jag frös in.



Hur det än blev med allt så uppskattades tårtan enormt, både designen och smaken.
Och själv tyckte jag att caffe latte-moussen var rent ut sagt - skitgod!!! Rekommenderar varmt andra att prova den!
Och även kanelbullarna blev mycket uppskattade kan jag tillägga!



Svampstuvning


Och såhär åt vi svampen som vi plockade igår; svampstuvning på knäckebröd.
Mums så gott det var :-)



Svampskogen idag igen!

Då var vi ute i skogen i Häckeberga idag igen och letade svamp.
Idag var det något sämre, men visst hittade vi tillräckligt med svamp ändå :-)
I svampkorgen samsas blek taggsvamp, gul kantarell, någon enstaka trattkantarell, olika sopp och violmusseron. Musseron är väl det jag inte brukar hitta så ofta, så det är alltid lika roligt att få någon så god svamp i korgen.


Vi hittade även, ganska många exemplar, av en väldigt ovanlig svamp, nämligen fjällsopp.
Den är mycket ovanlig i Skåne upp till Västerbotten, men i Häckeberga växer många exemplar. Hittade även fjällsopp förra gången vi plockade.


Skogsrundor är alltid en underbar naturupplevelse och idag var nog en extra sådan.
Höll nämligen på att trampa på en väldigt lång och seg svart snok (ORM!, skrek sambon) när vi hade hittat några kantareller. Den låg tydligen och solade och långsamt slingrade den sig bort. Fick i sista stund tag på Lykka så hon inte skulle trampa på den. De brukar i normala fall vara väldigt snabba, men kylan har väl gjort den seg och trött :-)



Tandféen har varit på besök

Lykka har idag tappat sin första tand och kanske snart inte är som en piraya längre :-)

Det är en framtand i överkäken har försvunnit.

Och om en vecka fyller hon 4 månader :-)

Lilla söta gulliga Lykka!





Kanelbullens dag?

För mig är det kanelbullens dag alla dagar jag är sugen på att äta eller baka kanelbullar :-) That's it!
Så nu hann jag ju inte baka några just på kanelbullens dag, men idag hade jag lite tid över och jag hade funderat ut något extra spännande i smakväg.
Nämligen kanelbullar med kesella vanilj och fyllda med vaniljkräm (som jag dagen till ära färgat rosa).
Som dekoration hade jag pärlsocker och skimrande rosa strössel!

Och kan bara säga att dom blev helt helt ljuvliga!
Och hade jag inte varit så rädd för att vaniljkrämen skulle rinna ut när dom var i ugnen så hade jag lagt på betydligt mer kräm. Nästa gång ska jag göra det för det blev en helt underbar smak.

Och vaniljkrämen hade jag gjort själv av äkta vaniljstång.


Här är det ljuvligt goda kanelsnäckorna med massor av vaniljsmak :-)

Receptet är taget från Kungsörnens mjölpaket men där jag i degen även lagt till 2 dl kesella vanilj och istället för vanligt vetemjöl använder jag Vetemjöl Special som gör bullarna mer luftiga och de jäser bättre.
I bullarna hade jag både smör, socker och kanel men även rosafärgad hemmagjord vaniljkräm.

Vaniljkräm
5 dl mjölk, 3%
1 st vaniljstång
1.5 dl strösocker
7 st ekologiska äggulor
1.5 dl maizena
50 g mjukt smör

Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.

Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.

Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.

Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn.





Hos veterinären

Ja, kanske inte så drastiskt.
Idag fick Lykka sin kompletterande vaccination och ska nu inte vaccineras igen förrän om ett år.
Sen funderar jag på att vaccinera mot rabies i början på nästa år då kravet på antikropps kontroll slopas efter 1/1. Men får fundera lite till.

I alla fall när vi var hos veterinären så passade jag på att väga henne igen. För 4 veckor sedan vägde hon 8,5 kg och idag, 16 veckor gammal, vägde hon 12,5 kg.
Alltså en ökning på 1 kg i veckan och nu är det ingen liten dunboll man kan ha i famnen längre utan en stor, gänglig, långbent piraya :-)

Måste bara berätta en liten rolig detalj hos veterinären.
Vi blev visade till ett undersökningsrum, veterinären kommer in efter en stund och Lykka är som vanligt överlycklig och hoppar på veterinären och överöser honom med pussar.
Veterinären: "Ah, en brun golden"
(äääähhhhhuummm????)
Jag: "Nä, en gul labrador"

Alltså, en brun golden???!!!!! Hur troligt är det???



Qulan!

Idag har det bara varit regn och rusk ute och då är man inte alls glad att vara hundägare :-(
Man får väl se det som så att vi hundägare kommer iaf ut i alla väder och får motion och frisk luft!

Lunchpromenaden blev mycket kort idag så jag tänkte då att jag skulle aktivera Lykka på annat vis, så idag fick hon för första gången prova aktiverings Qulan!
Och den gjorde stor succé.
När den var slut och jag plockat undan den, medan hon såg på, så letade hon febril efter den ett bra tag :-)
Nu tog jag inga bilder på det men såhär ser det ut när Ronja aktiverat sig med Qulan:


Ja, detta var ju när hon var några år yngre och "frisk" i bakbenen, men hon är fortfarande lika glad i Qulan.



Bakning

Förbereder bakning inför kalas på söndag då Göran ska firas ordentligt :-)

Så bakar idag tårtbotten och ska förbereda innehållet i tårtan.
Igår bakade jag chocolate chip cookies med smarties i istället för choklad, men dom blev inte så himla bra, så det får nog bli att ha hemma istället eller kanske kan bli cake-pops framöver. Anledningen till att de inte blev så bra var att jag testade med att lägga en klick smet i muffinsformar istället för på plåten så att de skulle behålla en fin form isället för att flyta ut lite hur som helst. Men det blev något mellanting mellan cookies och muffins och något torra och inte alls så spröda och saftiga som cookies ska vara.


Nåja, testar man inte, så får man ju aldrig veta något.

Fortsättning följer......



Ugnsbakad sötpotatis med chorizo-sås

För någon vecka sen fick vi ett litet reklamhäfte från Arla med massa recept i.
Där hittade jag något som lät spännande som vi lagade idag; sötpotatis med chorizosås. Den här rätten går även utmärkt att göra med veg chorizo, men då hade jag nog haft i en chilipepparfrukt i såsen för att få lite hetta i den, då jag inte tycker att vet chorizo har så mycket smak!

Sötpotatis är något som fler borde upptäcka, mycket mycket god smak, påminner mer om morot än potatis och den är bara på mycket långt håll släkt med vår vanliga potatis och den är mycket nyttigare.

Det var mycket gott och för er som inte har det här lilla reklamhäftet kommer nu receptet här, något modifierat eftersom jag nästan alltid tycker att alla recept innehåller alldeles för lite grönsaker.

Ugnsbakad sötpotatis med chorizo-sås, 4 portioner

750 g sötpotatis
2 rödlökar
6-7 champinjoner
300 g chorizo (själv använder vi hot), skivad
lite vitkål, hackad
en näve sockerärtor, hackade
1,5 dl matlagningsgrädde

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.
Tvätta potatisen. Skala och klyfta potatisen, lök och champinjoner.
Lägg allt i en stor skåp och häll över olivolja så det täcker alla grönsaker.
Lägg över på en plåt med bakplåtspapper och salta.
Stek i mitten av ugnen i ca 15 min eller tills alla grönsaker känns mjuka.
Fräs korv, vitkål och sockerärtor. Tillsätt grädde och koka ihop i 3-4 minuter.
Salta och peppra.
Servera de ungsgrillade grönsakerna med såsen



Kanelbullens dag!

Eftersom alla bak-bloggar så fint och inspirerande påtalar att det är kanelbullens dag idag (precis som om det undgått någon) så får jag väl oxå göra ett inlägg om det.
Ja, inte för att jag hunnit baka några idag, men målet är att hinna innan dagen är slut, annars får det bli imorgon.
Men för att det nu ska handla om kanelbullar här så tänkte jag bara berätta om de jag gjorde för några månader sedan och blev så fantastiskt goda, nämligen kanelbullar med lemon-curd i smeten.

Jag använder mig alltid av receptet som finns på Kungsörnes mjölpaket, men tillsätter alltid 2 dl kesella i smeten och ökar mjölet något. Jag använder dessutom alltid vetemjöl special som jag tycker gör bullarna större och luftigare.
I dessa kanelbullar hade jag dessutom ca 1 dl lemon-curd i själva smeten och dom blev bara så suveränt goda. Kanske man kan öka till 1,5-2 dl lemon curd för att få ännu mer lemon-smak.
Idag hade jag dock tänkt baka en ny variant av de goda kanelbullarna. Den som väntar får se (vad det blir av baket) :-)

Traditionella kanelbullar med lemon-curd i smeten



Ny tävling!

Denna vill jag så jättegärna ha!!!!!!!!
Håll tummarna för mig :-)



Tävla hos Sockerrus och vinn ett supersmart Macaronsetet (med macaronmatta, en decomax och en liten receptbok) från webbutiken Mika Design.



Härliga svamptider

Eller ja, svamptiden börjar ju oftast runt midsommar när det första gula kantarellerna dyker upp, men annars burkar det ju vara mest variation av svamp den här årstiden.
Så idag var jag, Anders och Jenny ute med hundarna i Häckeberga och plockade svamp.
Det var många andra ute på "mitt" ställe, där det aldrig är folk annars. En av dom vi träffade hade plockat mängder med trattkantareller, så dom var ju slut :-(

Men vi plocker det som alla andra lämnar kvar, nämligen blek taggsvamp, som är något så gudomligt gott. Påminner lite om kantarell. Hitta lite trattkantarell oxå, men det var minimalt små exemplar. En och annan sopp fick oxå hänga med ner i svampkorgen.

Det blev en bra och stor skörd där Jenny fick ta med sig hem till sig oxå.


Rensa dom får jag nog göra imorgon orkar inte idag!



Hemmagjorda chips!

Igår testade jag att göra hemmagjorda chips i ugnen.
Har hittat flera recept på detta, men det flesta var för micro och då blir det ju ingen knaprig yta om man inte har micro med grillfunktion!

Tog 2 stora potatisar, skalade dom (men det behövs verkligen inte!) och skivade dom väldigt tunt med en osthyvel. La dom sen på bakplåtspapper på en plåt (varmluftsplåt) och in i nedre delen av ugnen i ca 150 grader med varmluft (kanske 175 i vanlig ugn) i ca 15-20 minuter.

Nu var det så att jag glömde bort mina chips i ugnen så tyvärr stod dom inne några minuter för länge, men trots det blev de jättegoda. Lite väl mycket färg och en och annan smakade något bränt med i det stora hela blev dom jättegoda. Så 3-4 minuter kortare tid i ugnen hade gjort dom perfekta!

Varför köper man feta chips i affären när det är så lätt att göra själv????

Toblerone cupcakes :-)

Igår var jag ju igång ordentligt, så passade på att baka några cup-cakes där jag funderat ut om dom kunde bli goda! Nämligen cup-cakes fyllda med tobleroneganach och med frosting av creme cheese! Och dom blev gudomliga :-D
Bjöd svärmor och svägerska på dessa godingar och dom verkade gilla dom :-)


Grundreceptet på muffins var hämtat från Leila, men jag var väl inte jättenöjd med smaken, eller avsaknad av smak, trots att jag förutom äkta vaniljsocker även hade vaniljessens i för att få en mustig vaniljsmak. Men tyckte inte det blev riktigt så. Men annars var dom goda.

När muffinsen var klara skar jag ut ett litet hål i dom och fyllde med tobleroneganach.
100 g toblerone, delad i mindre bitar
1 dl grädde (jag använde havregrädde som är så himla gott)
Värm grädden till nästan kokpunkt, häll grädden över chokladen och rör om tills chokladen smält.
Ställ in i kylen. Vill man ha den som fluff går det bra att vispa chokladgrädden när den stelnat i kylen, annars klicka bara i chokladen i muffinsen.

Ovanpå hade jag en helt vanlig creme cheese frosting med lite strössel.
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk citronsaft
100 g naturell färskost (typ Philadelphia)
Rör ihop allt till en krämig smet och spritsa direkt på muffinsen. Ställ muffinsen i kylen direkt så inte frostingen "smälter".



Lykka 15 veckor

Såhär ser en 15 veckors Lykka ut :-)
Fortfarande en piraya och vårt allra största problem är ju att hon gillar att attackera folk - av glädje!
Visst är hon jättegullig när hon helt överlycklig ser någon hon kan hoppa på och bli klappad och folk har förståelse, men det går ju bara en månad eller två till sen är hon så stor så folk inte tycker det är så himla kul att bli överfallen av en "gullig" valp!
Försöker ta tag i det hela tiden, men ibland är hon för snabb!




Bagels-bak

Eftersom jag glömde stänga av mitt alarm till väckarklockan, i går morse, så vaknade jag jättetidigt idag. Behövde inte komma iväg förrän kl 12 så att vakna kl 7 var ingen höjdare. Och att ligga kvar i sängen och dra sig är inte att tänka på när man väckt en liten valp - Lykka ville ut och busa nuuuu!!!!! Det vara bara att pallra sig upp och bege sig ut en runda.
Men något gott kom det ut av det här. Tänkta jag skulle baka bagels till en sen frukost / brunch. Har aldrig gjort såna tidigare men velat länge, så nu blev det av.

Men måste säga att trots att bagels är mycket goda, så var det ganska jobbigt och krångligt jämfört med många andra bullar som är minst lika goda. Men nu har jag ju testat.

Gjorde mina bullar efter Leilas recept, men bytte ut en hel del av vetemjölet till krossade linfrö, sesamfrön, rågmjöl och dinkelmjöl. Det utgjorde ungefär hälften av mjölet. Så dekorerade jag vissa med pumpafrön och vallmorfrön.


Kommer jag att baka bagels fler gånger?
Nja, kanske, men det dröjer nog ett bra tag!
Med totalt 2 timmars jäsning, koking och 20 minuter i ugn tycker jag det är väl mycket tid som går åt att vänta innan man får äta frukost!!!!




RSS 2.0