Extra mycket bak idag :-)

Ja, idag blev det väldigt mycket bakning av.
Både kul och lite jobbigt.
Men mest kul faktiskt. Och alla gillade kakorna.

Först bjöds det på kakan jag bakade igår, chokladkanelkrans. Jodå, den var absolut mycket godare än den såg ut. Fick den inte alls lika fin som på bilden. Den blev en verklig favorit :-)



Sen gjorde jag dom supergoda Dulche de leche-kakorna som Mattias har på sin blogg. Och om något blev succé så var det verkligen de här kakorna. Så himla goda. Hade kunnat äta 10 på en gång. Några av dom kom även hem till mamma :-)

Riktigt riktigt goda små kakor :-) Tack Mattias för inspirationen!


Sen gjorde jag ett experiment, en cup-cake som skulle få en frosting med smak av apelsin. Gjorde en muffinssmet som jag delade på 2 där den ena fick smak av chocolate-chip och den andra smak av ingefära. Gjorde några mini-muffins (eftersom jag aldrig gjort några sådana) och några blev vanliga stora. Iaf blev dom väldigt goda och kan varmt rekommendera mini-muffins formatet :-)

Muffins med smak av chocolate-chip och ingefära. Både vanliga och mini-muffins.


Skulle ha låtit apelsinfrostingen stelna lite i kylen, men hade inte tid, så den flöt ut lite när jag spritsade på den. Men smaken var det absolut inget fel på :-)
Muffins-smeten var en vanlig smet för amerikanska muffins och frostingen en helt vanlig frosting på smör, florsocker och philadelphia-ost men där jag hade i apelsinjos för smakens skull.

Koncentrerar mig på bakningen här i bloggen men till förrätt bjöds tapenade-crostini med en drink på fläderblomssaft och renat (???), huvudrätten bestod av en supergod italiensk skaldjursrisotto med extra grönsaker och en grönsallad.


Kanelchoklad krans

Bakade en "helt vanlig" kaka idag men med lite annorlunda smaker i; choklad, kaffe och kanel.
Formen blev kanske inte den bästa, men smaken var ljuvlig och doften helt otrolig av kanel :-)




Receptet på kakan hittade jag i Frestelser i choklad av Anne Wilson. En fantastisk liten bok för alla chokladälskare som jag fått en gång när jag arbetade på Sydsvenskan.
Här delar jag med mig av det till alla choklad- och kanel-älskare!


Kanelchokladkrans

150 g mörk blockchoklad, hackad
2,5 dl kokande vatten
2 tsk snabbkaffepulver

3 dl strösocker
3 ägg
6,25 dl vetemjöl (jag använder alltid vetemjöl special)
1 msk bakpulver
2 tsk malen kanel, siktad
1,75 dl lätt-creme fraiche eller gräddfil (själv tog jag turkisk yoghurt)
Chokladlöv som dekoration
2,5 dl grädde, vispad till servering

1) Värm ugnen till 175 grader. Pensla en kransform med 20 cm diameter med smält smör eller olja. Mjöla formens insida och skaka bort överflödigt mjöl.

2) Blanda blockchoklad, kokande vatten och kaffepulver i en liten skål; blanda väl.

3) Vispa smör och socker vitt och pösigt med elvisk i en skål. Tillsätt ett ägg i taget och vispa om ordentligt efter varje ägg.

4) Häll över smeten i en stor skål. Tillsätt chokladblandningen och vispa så att allt blandas. Vänd ner de torra ingredienserna omväxlande med creme fraiche. Rör om så att allt precis blandas och smeten är nästan slät.

5) Skeda över smeten i den smorda formen och släta till ytan. Grädda i en timme eller tills provstickan förblir torr när den har stuckits in i kakans mitt.

6) Låt kakan stå i formen i 10 minuter innan den stjälps upp på ett galler för att svalna. Dekorera med chokladlöv och servera med vispad grädde.

Lycka till!


Svampjakt

Med en utbildad jakt- och eftersökshund är den enda jakten vi ägnar åt oss nu för tiden, svampjakt :-)
Och där är Ronja mest med för att komma ut i skogen. Svamp letar hon inte.
En gång i tiden försökte jag lära henna hitta kantareller, men hon var så himla klumpig och antingen klampade mitt i kantarellerna eller satte sig i dom. Och då använde jag ändå en burk med svamp i från början just för att hon är så klumpig. Nä, det är bättre att jag letar och hon lullar på sidanom.


Så idag var vi ute på lite svampjakt. Tanken var några liter kantareller, men det var helt tomt på det ställe där jag plockat så mycket för några veckor sedan. Där hittade vi en massa Karl-Johan-svamp istället och det är ju inte heller helt fel.
Vi fortsatte över vägen till vårt andra ställe, hade inte tänkt gå där eftersom Ronja inte gillar gå där längre. För backigt och för mycket ris och hinder ivägen. Men vi gick dit ändå och där hittade vi drygt 1 liter kantareller.


Dagens svampskörd:

Av detta gjorde jag en jättegod svampsoppa. Grundreceptet hittade jag här, men jag har modifierat det lite - gör jag ju alltid :-)



På vägen hem körde vi in om mina gamla grannar för att köpa färska ägg från frigående höns! Dom är både mycket billigare och mycket godare än de ekologiska jag brukar köpa i affären.
Berlinerägg

Väl hemma rensade jag all svampen sen var jag ute på en löp-runda. Var tveksam till att bege mig ut eftersom det blåser så mycket, men det gick faktiskt mycket lättare än jag hade förväntat mig.
Men ingen kan säga något annat än att det är minst 10 gånger lättare att springa på löpbandet än utomhus. Trevligare utomhus när vädret är okej!

...och här en liten svampplockarfilm :-)



Ut på nya äventyr!

Ja, vi är ju ute på äventyr nästan varje dag. Eller det är väl så vi ser det som.
Igår var vi ute på ett kanotäventyr i Stockamölla, jag, Anders, svägerska och svåger och våra hundar.
I Stockamölla finns Kanotcentralen som hyr ut kanoter för olika lång tid. Vi tog en dagstur som i lugnt tempo skulle ta runt 4 timmar. Det passade oss perfekt. Vår tur tog runt 5,5 timmar inkl två längre stopp där vi hade mysig fika.


Ronja var så otroligt duktig.

Hon har aldrig åkt båt förut och absolut aldrig suttit i en kanot! Men hon hoppade snällt i när jag sa till, satt fint när jag sa till henne att stanna kvar och efter ett tag när hon vant sig la hon sig ner i kanoten eller tittade nyfiket på allt möjligt i omgivningarna. Hon tyckte det var toppen :-) Hon är så himla lätt att ha med överallt!!!


Och Anders gjorde en liten film från vår lilla tur som visar hur det ser ut på Rönne å.





Bakdag idag med....!

Imorgon ska vi på en utflykt. Paddla kanot :-)
Matsäck ska tas med, så det har varit full fart i köket. Har gjort en kornvete-sallad som lunch och så har jag bakat bakat och bakat för att ha med goda kakor eftersom man blir väldigt hungrig när man är ute i naturen hela dagen :-)
Och efter att ha inspirerats så av Mattias bak-blogg var jag tvungen att göra hans helt underbara fjärilskakor. Lite meck var det eftersom man var tvungen att fixa en fjärilsmall först och sen göra varje fjäril i mallen. Men kul var det och det blev väl hyfast bra. Mina fick pepparmintssmak!

Såhär såg dom ut innan dom kom in i ugnen.


Det färdiga resultatet :-)


Tycker du dom verkar söta och vill göra dom så finns receptet här på Mattias sida!
Det som oxå var lite meckigt med dom, förutom mallen och så, var att för att få dom att se ut som om dom flyger ska man, när det kommer ut från ugnen, lägga varje kaka på en rund pinne eller liknande. (Jag tackar min kära mormor som jag ärvt en massa olika bakgrejer av som jag inte vet vad man skulle använda dom till, men som kom till användning nu!). I alla fall, så fick man vara jädrigt snabb för att få kakorna på pinne för dom svalnade och stelnade urfort!!! Själv lyckades jag kanske få 1/3 på en sån där böjd "plåt", de andra fick bli platta. Men ytterligare en sak har varit svårt, när de väl svalnat bröts dom sönder väldigt lätt och de som var böjda har nu lyckats ligga till sig så de oxå är platta :-( Men goda blev dom!



Efter kakorna bakade jag mina absoluta favoriter hallonmuffins med vit choklad.
Detta är en typ av amerikans muffins, dvs jättestora formar, så det blir inte så många.
Dessa ska jag ha med på vår lilla utflykt imorgon. Mellanmål?



Vill du oxå testa att göra dessa, hittar du receptet på Dagens Muffins. Jag har dock bytat ut valnötterna mot hackad mandel.



Sen måste jag bara visa tokigheter jag håller på med :-)
Kokar en metallburk!!!!

Faktiskt är den en burk med kondenserad mjölk jag kokar. Vill prova på att göra en Dolce de Leche (dvs kolasås) och då ska man tydligen koka burken med kondenserad mjölk (i ca 3 timmar) för att få den som en tjockare kola-röra. Kokningen är nu klar och återkommer om några veckor hur det blev, då jag ska göra en kolakräm alt kola-frosting.
Ett fantastiskt gott recept på cup-cakes med kola-frosting hittar man här!


Labrador = matglada hundar!

Trots att Ronja är gammal och har har många defekter just nu som gör att hon har svårt med både det ena och det andra så är det absolut inget fel på aptiten :-)

Vitkål är jättegott!!!






Bara en labbe äter väl precis allting även vitkål?

Krämpor

Visst vet jag att Ronja är gammal och gamla hundar, liksom människor, får både de ena krämporna efter de andra.
Ronja har dessutom sen hon var ung haft HD på bägge höfterna vilket gör sig påminnt nu.


Höger höft = jättekass och jättehalt
Vänster led i knäet = jättekass och jättehalt
Kan endast gå pga smärtstillande tabletter, och vissa dagar är det ändå så bakbenen inte orkar hålla upp kroppen.
Höger fram = haltar emellanåt
2 knutor vid vänstra revbenen
1 knuta på vardera sida om halsen
1 knuta på vänster bog fram (som kanske påverkar att hon haltar fram emellanåt)

Och nu har jag hittat en knuta till i kinden/käken!!!

Det var när vi var uppe och hälsade på Ronjas uppfödare Olivia som hon såg att Ronja var svullen i käken och undrade vad det var. Jag hade aldrig sett det och tänkte att det var en reaktion på något hon ätit men kom inte på att hon fått i sig något konstigt.
Nu har jag försökt känna och kolla ifall hon har vätska där, men jag kände klart och tydligt en knöl i kinden/käken.

Så nu ser Ronja ut som en hamster på ena sidan :-)

Hamsterkind vid pilen

Cup-cakes

Och nu återkommer jag med resultat från mitt cup-cakes-bak idag.





Jag bakade banan/fläder cup-cakes med jordnötsfrosting! Och ja, jo, det blev goda, men inte så goda som jag hade hoppats. Och dekorationen är kanske inte den roligaste, men dels så har jag ju ännu inte testat på att göra egna dekorationer med sugarpaste (snart snart) eller något annat roligt och kreativt, och dels så hade jag inget annat trevligt hemma, så det fick bli löv i vit choklad :-)

Fick dessutom lite problem med själva frostingen, den blev så otroligt hård och kompakt så det var jättesvårt att spritsa ut den. Spritsen lossnade från påsen mitt i alltihopa. Men dom är jättegoda att äta, det är bara det att jag hade väldigt höga förväntningar på smaken och dom överträffade inte det. Men det är ju bara att modifiera dom lite till nästa gång.

Varför jag valde jordnötsfrosting var för att jag hade jordnötssmör över från super super längesen och jag slänger inte något som är över om det inte är dåligt.


För den som vill prova dom så har jag kombinerat flera olika recept, men här är det!


Det här behövs till 12 st:


2,5 dl vetemjöl special
1,25 dl strösocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1/2 mogen banan
0,5 dl filmjölk (jag använder dock alltid mild yoghurt)
1 ägg
0,25 dl vegetabilisk olja
2 msk fläderblomssaft, outspädd


Gör så här:

1) Sätt ugnen på 180 grader. Blanda vetemjöl, socker, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker i en skål.
2) I en större skål mosas bananen med filmjölk/yoghurt, ägg, olja och fläderblomssaften. Blanda väl. Smaka av och tillsätt ev mer fläderblomssaft.
3) Tillsätt mjölblandningen. Rör om.
4) Fördela smeten till hälften i muffinsformar, 12 st.
5) Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter


Jordnötsfrostning

1 dl jordnötssmör
4 dl florsocker
4 msk kakaopulver
2 tsk vaniljsocker
150 g färskost (typ philadelphia)
1 msk varmt kaffe

Blanda alla ingredienser och vispa frostingen luftig och smidig.
Detta recept har jag lånat av Tove som har en otroligt inspirerande blogg :-)

Tips 1
Blanda allt utom kakaopulver. Ta i kakaon ifall du vill ha lite mer chokladsmak på det hela eller mer färg. Jag kan tänka mig utesluta den helt nästa gång för att få fram ännu mer jordnötssmak.

Tips 2
Frostingen blev otroligt hård och kompakt, förmodligen pga jordnössmöret, så mitt tips är att ta i lite mer kaffe eller vatten om ni tycker den är för hård. Det var mycket svårt att spritsa ut den kompakta frostingen.



ROXETTE

Igår var det konsert, Fredagsrock, på Tivoli i Köpenhamn med Roxette!
Fredagsrock fungerar som så att man endast betalar inträdet till Tivoli, sen är konserterna gratis.
Men i år var det 3 stora grupper som de tog lite extra betalt för, Roxette, Aqua och Nik&Jay. Eller extra betalt, det var bara om man säkert ville får plats längst fram vid scen i den sk inre cirkeln och då kostade biljetterna 125 DKK + inträdet till Tivoli. Jag ville såklart ha såna biljetter för jag har varit på Fredagsrock tidigare och vet hur otroligt mycket folk där är.

Roxette på Tivoli - 25.500 personer i publiken!!!!


Konserten var grym, en av mina top-5 bästa konserter i gott sällskap av Springsteen, Paul McCartney, Eagles och Thomas Helmig. En av de bästa konserter jag sett alltså. En av anledningarna var väl att dom verkligen spelar låtar som ALLA känner till och kan. Eller så är det så att man kan alla Roxette-låtar :-)


Lite bilder och film från konserten tagna av älsklingen:

Film av: livingphoto.se


Foto: livingphoto.se


All rights reserved by www.livingphoto.se



Bakar....

.... cup-cakes.

Banan och fläder cup-cakes med jordnötsfrosting :-)

Återkommer med resultatet.........

Smoothie

Tänkte bara dela med mig av dagens smoothie.
Alltså, jag gör smoothie rätt ofta till frukost och visst dom brukar bli jättegoda, men smoothie är ju något alla kan göra på sitt eget sätt och vis med vad man tycker om.
Men idag gjorde jag en smoothie som jag bara måste dela med mig av för den blev så fantastisk god - ja, man kan nog nästan göra den som en tårtkräm eller cup-cake-frosting :-) Men nu gjorde jag ju smoothie och tänkte dela med mig av den här.

Karins morgonsmoothie med flädersmak


1/2 påse ljusa smoothie-frukter
1 passionsfrukt
1/2 mogen avocado
ca 1 msk fläderblomssaft, outspädd
Mjölk

Blanda allt i blender och mixa. Ta så mycket mjölk så det räcker till 2 glas smoothie (ca 2 dl). Tänk på att avokadon gör att smoothien blir ganska tjock, så späd med mer mjölk eller lite vatten om ni vill ha den tunnare.
Häll upp smoothien i höga glas och njut till frukost!


Smoothien blev även väldigt vacker i färgen, men eftersom smoothie är "vardagsmat" hos oss tänkte jag ju inte på att ta någon bild. Inte förrän jag druckit den och insåg hur god den var så kom tanken om en bild upp - men då var det ju försent :-)


Vem klipper gräset?

Nu är jag riktigt trött på kommunen (Burlöv) eller de som sköter om gräsytorna i kommunen. Hur i hela fridens namn kan någon begära att man ska plocka upp efter sin hund när gräset är mer än 2 dm högt??? På grönytorna i Arlöv, dvs parkområdena osv har gräset nu inte blivit klippt på snart 3 veckor och det växer och frodas. Det är inte bara ohälsosamt utan även äckligt eftersom det är så himla svårt att plocka upp efter sin hund.

Har kommunens gräsklippare gått på semester under tiden som gräset växer som allra bäst?? Tydligen!
Skit-jobbigt (fniss) tycker jag!!!

Om några timmar åker jag och Anders upp till Ronjas uppfödare i Bollebygd i Göteborgstrakten för att titta på en liten gul labbe-valp. Ska bli så kul - både att titta på valpar och att träffa Olivia. Har inte träffat henne på några år nu :-)

Kiviks marknad = himmelriket om man är labrador?

Igår var vi i Skillinge.
Och när vi nu var så långt borta (hmmm...) så kom jag på att det nog var Kiviks Marknad och att vi skulle åka dit.
Så vi åkte till Kiviks Marknad en stund på sen eftermiddagen.
Ronja var med. Det var nog 3 år sedan jag var på Kivik senast och Ronja med.

Annars har Ronja varit på Kiviks Marknad sen hon var valp och det räcker med att vi parkerar bilen och hon hoppar ut så vet hon PRECIS var hon är!!!
Himmelriket = mat, mat, mat, mat överallt!
Och ungefär samma sak denna gången, hon hann knappt ut ur bilen så visste hon att vi var på Kivik.

Det kan ju vara kul, kan man tycka, men vad betyder det egentligen?
Jo, hunden som är champion flera gånger om minns ingenting, hör ingenting och kan ingenting.
Att hon är fruktansvärt halt och inte alls kan gå utan smärtstillande medicin och även med medicinen går hjälpligt, märks ingenting av när hon drar runt sin matte i alla gångarna i jakt på M A T!
Och mat finns i A L L A former på Kivik.
Många tappar/slänger massa godsaker rakt ner på marken, men sen finns det ju dom som slänger sånt där gott papper med en himla massa gott kladd i, typ hamburgerdressing och liknande. Dom papperna är riktiga fynd och Ronja dyker på dom och sväljer dom nästan hela!

Jo, hon är jädrigt jobbig på Kiviks Marknad, men samtidigt är det alltid lika roligt att se henne och hennes otroliga aptit. Denna gången var ännu roligare eftersom hon är så halt och lytt och absolut inte har någon fart över huvud taget här hemma. På Kivik är hon som rena rama drag och spårhunden:-)

Min lilla goa tös <3



Mikro-muffins

Här kommer nu bilder på mina muffins gjorda i mikrovågsugnen.
Smaken var god, men dom blev ganska kompakta och något sega.
Kanske kan man få dom något fluffigare på något vis, får ta reda på det.

Karins choklad-/passionsfrukt muffins gjorda i mikron

Har funderat lite på de muffinsen jag gjorde i ugnen (gjorde ju bara 4 st i mikron), dom blev ju bra men eftersom jag inte hade ägg i så var det något som saknades. Tyvärr blev bilderna på de muffinsen inte alls bra :-(
Men har funderat ut att jag ska göra dom som cup-cakes med min supergoda fläderblomsfrosting på.
Blev så himla sugen på den idag och tänkte att den passar perfekt till dom.
Fast även mikro-muffinsen kan man förstås dekorera som cup-cakes och säkert få dom ännu godare :-)


OCH EN SAK TILL - har nu läst mig till att man faktiskt kan frysa cup-cakes MED frostingen på och tina ett dygn i kylskåp! Jippi! Fast å andra sidan har jag en sån himla liten frys att det nog inge går att styck-frysa utan att frostingen blir fördärvad.



Mer från Svedala Rock

Ja, älsklingen ville att jag även skulle lägga ut denna "filmen" på bloggen :-)
Så då gör jag väl det då.


Perikles

Wellbo sjunger AC/DC så sjukt bra!




Bak-inspiration

Kollar runt lite på nätet om bakning och sånt. Mest för att hitta ett bra recept på en sugarpaste, som jag aldrig gjort tidigare men vill försöka mig på.
Nu är det ju så att jag gillar tex inte marsipan eller maräng pga att jag tycker det är alldels för sött och i viss mån gäller det även macaroons. Och nu när jag läst en massa om sugarpaste så undrar jag om det är något för mig? Kanske för att göra dekorativa blommor och sån, men inte att täcka en hel tårta eller cup-cake med. Verkar bli alldeles för sött.
Men eftersom jag nu är ute och fiskar på nätet så hittar jag lite smakråd till sugarpaste som man kan använda sig av för att få den mindre söt.  Den sidan jag hittade som jag verkligen blev mycket inspirerad av är Toves matblogg.


Alltså enda smolk i bägaren är att jag ju blir såååå himla inspirerad och vet att det förmodligen aldrig blir av att jag bakar eftersom ingen hemma äter det och frysen är minimal. Så det blir till att göra när vi ska bort till någon. Och jag kan lova att ALLA uppskattar faktiskt inte att man kommer med hembakta tårtor och kakor till dom. I vibbarna känns det som om jag tror att dom inte kan baka eller att dom brukar bjuda på osmakliga bakverk :-(
Men så är det ju inte, det är ju bara för att jag ska få lite utlopp för min kreativitet och all inspiration jag suger i mig!


Men angående alla "nya" bakverk som cup-cakes och att dekorera dessa och tårtor, så är jag lite avig då det krävs så himla mycket utrustning!!!! När jag bakar gillar jag slänga ihop något där jag har allt hemma, snabbt och lätt. Men om jag nu ska ge mig på såna här bak-konstverk måste jag införskaffa både en massa verktyg och en massa konstiga ingredienser såsom glycerol, ätbart lim och gelatin. Gillar inte gelatin då det är gjort av djurben :-(
Verktygen man behöver, är förutom den obligatoriska spritsen, stansverktyg eller något att forma blommor och figurer med. Nåja, det behövs ju inte om man är en hejare på att göra det på fri hand. Men är det första gången kanske man ska ha sånt till hands. Sprits finns redan hemma, men inser att jag måste skaffa en ny med många fler olika "spritsar" i olika former och storlekar. Min därhemma har jag bara 5 olika till och dom är rätt stora allihopa. Men jag ska skaffa en del basverktyg för jag vill verkligen testa dom här läckra bakverken som är så inne idag :-)


Måste även berätta att jag igår var baksugen. Mest för att jag ville prova göra någotn sockerkaka alt muffins i mikron och se hur det blir. För många många år sedan testade jag en sockerkaka i mikron som blev helt okej, men det var en helt vanlig vanilj sockerkaka. Nu ville jag se om jag kunde smaksätta lite och göra den lite "roligare". Upptäckte att jag inte hade ägg hemma och orkade inte bege mig ut för att handla. Så utmaningen blev att hitta ett recept på muffins utan ägg och test-köra i mikron. Nu var jag rätt förutseende och gjorde endast 4 st i mikron och resten i ugnen.

De i mikron blev mycket kompakta och lite sega, men goda i smaken. Kanske finns det ett mer specialdesignat recept till just mikron???
De i ugnen blev jättegoda, fluffiga och fina, men jag rekommenderar ändå att ha i ägg om man har hemma för det är lite skillnad i smak och konsistens. Men om man gör cup-cakes av dessa, fyller dom men någon kräm och spritsar på en god frosting, tex Mjölksmörkrämsfrosting, kan dom bli riktiga höjdare och då tror jag inte man saknar äggen ett enda dugg!


Eftersom jag själv är så urdålig på att fotografera mina verk lägger jag här ut en bild på Toves fantastiska bröllops-tårta :-)




Sommarrock

Jag älskar ju gå på konserter av olika slag.
Så varje år försöker vi gå på så mycket som möjligt som vi tycker är intressant.
Om det sen är, som förra veckan, Granbackekväll på Arlövs Teater med bla Johan Glans och Glenn Wish eller om det är rena rockkonserter spelar inte så himla stor roll. Bara det är bra.

Igår var vi på det traditionsenliga Svedala Rock. En rockfestival som varar i 3 dagar. Denna gången bestämde vi att endast gå på lördagen av olika anledningar och då var det oxå flest artister vi tyckte var intressanta som spelade. Men igår var det ju även bronsmatch i fotbolls-VM för det svenska damlaget, så vi var ju tvungna att se det först. Men därefter åkte vi till Svedala och hann se The Poodles, Perikles och The Ark.

Perikles har vi sett otaliga gånger redan och dom är riktigt ösiga och rockiga och det är ett fruktansvärt tryck där dom spelar. Och jag är fortfarande lika facinerad av att vi alltid är de äldsta i publiken, otroligt att dom mest drar ungdomar! Alla var i alla fall otroligt bra och The Ark är ju ute på sin avskedsturné och var bara så grymma!


Och älsklingen tog lite bilder med sin nya kompaktkamera. Systemkameran är för stor att ha med sig.

The Ark - Ola Salo givetvis. Foto: Livingphoto.se


Igen. Foto: Livingphoto.se


Fräckt. Montage: Livingphoto.se

Perikles - Anders Olsson. Foto: Livingphoto.se


The Poodles - Jakob Samuel. Foto: Livingphoto.se


The Poodles - Pontus Egberg. Foto: Livingphoto.se


Fräckt. Montage: Livingphoto.se

Och en liten filmsnutt när The Ark gör entré på Svedala Rock


Film: Livingphoto.se

Grymt bra tryck när Perikles spelar



Film: Livingphoto.se

Jenny och Malin har ju gjort en video till Perikles "Var ska vi sova i natt?"

Mycket rolig!

Video av: Jenny Lundahl


Turridning

Idag var jag och älsklingen och hans dotter på turridning i Eksholmen mellan Holmeja och Sturup, Skogsgläntans Häst & Stuga.
Jag och Anders har ridit där tidigare. Det är en tjej som startat ett företag med turridning och stuguthyrning. Hon har 4 egna hästar, så det är inte så många som kan rida samtidigt :-) Perfekt tycker jag! Blir litet, intimt och väldigt mysigt.
Jag beställde en 2 timmars tur inklusive fika. Skogarna runt Eksholmen är fantastiska och turen är jättehärlig.

Man stannar vid en mysig sjö och äter några goda mackor och kaffe mm.
Det var ett år sen sist jag red så det var både jobbigt och helt underbart.
Varken Anders eller hans dotter kan rida, men eftersom jag kan så låter hon mig rida lite i förväg i min egen takt och får en häst som inte annars passar sig för turridning. Härligt!


Annika och Anders på sina hästar, Helene och Libbe :-)



Efter stora påtryckningar...

....kommer här receptet på tosca äpplekakan jag bakade häromdagen :-)
Receptet kommer från boken "Allt gott av äpplen" av Ann-Kristin Hallgren och Lena Hallgren.

Äppelkaka med kokos-tosca

Det här behövs:

1 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl (jag använder alltid vetemjöl special i bakning om jag använder vitt mjöl)
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
75 g smält, avsvalnat smör

Fyllning:

3 äpplen tunt skivade (ska bli ca 3 dl)
saften av 1 citron
rivet skal av ½ citron

Kokosglasyr:

50 g smör
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
4 msk vispgrädde
2 dl kokos

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175-200 grader.

Börja med fyllning och skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg dom i en skål med nypressad citronsaft och strö över skalrivet.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten växelvis med mjölk och smör.

Häll hälften av smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, täck med äppleskivorna och bred på resten av smeten.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min.

Gör under tiden glasyren. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser, rör ihop och sjud upp. Tag kastrullen från plattan.
Bred ut glasyren jämnt över kakan och grädda ytterligare tills glasyren har fått fin färg.

 


När jag ändå är i gång kan lägger jag ut ett "recept" på en supergod dipp-röra som Anders rörde ihop igår.
Han har ju aldrig i hela sitt liv lagat mat, men sen han flyttade in hos mig har han börjat göra lite småsaker och bra blir det :-)


Anders dippa

Turkisk yoghurt
Sambal Olek efter smak
1-2 msk pesto
2 pressade vitlökar
Feta-ost, finhackad

Rör ihop allt och smaka av. Passade utmärkt till typ nachips osv. Kan även fungera som salladsdressing.

 

 


Min nya ring!

Ville bara visa upp min nya fina ring som jag köpt hos MiNiMi Design.
Det var svårt att fotografera den :-(

Tosca äpplekaka med kokos

Var i baktagen idag igen! Kom att tänka på en kokbok jag har som bara handlar om äpplen "Allt gott av äpplen". Där kan man bla hitta detta goda receptet på en kokostosca-äpplekaka.
Alltså en toscakaka med äpplen i och kokostosca ovanpå :-)


Måste få skryta lite och säga att denna är fantastiskt god! Lite syrlig och inte så söt. Gott med kokos istället för nötter/mandel som tosca-glasyr.



Golf är en sport...

...sägs det iaf!
Hihihihi.... jag har idag varit ute och spelat golf med älsklingen och hans svåger.
Det var faktiskt himla kul. Inte för att jag kan något över huvud taget, men puttarna var jag faktiskt ganska suverän på. Sämre var det med utslagen. När jag väl prickade bollen så kom jag inte mer än 20-40 meter *fniss* Men det gick bättre och bättre och jag träffade bollen varje gång.
Jag höll iaf mig inne på den banan som det var meningen vi skulle spela på och jag kom endast i vatten en gång och bunker en gång och jag gjorde inte av med 4 golfbollar på 12 hål :-)
Nu skrev vi inte ner resultaten och räknade inte så noga men jag hade ungefär dubbelt så många slag som älsklingen som har handicap 18!!!! Tycker jag ändå är helt okej med tanke på att det var första gången!
Men det kommer att bli fler gånger. Absolut!


Igår var ju jag och Jenny och bade i Lomma med Ronja.
Ronja badade, vi plaskade lite i vattnet. Det är ju så långgrunt i Lomma så vattnet var okej att plaska i och bra för Ronja att gå i.
Jenny tog bilder på henne och tänkte lägga upp 3 av dom här för hon ser ut att må så otroligt bra!
Och Jenny är så otroligt duktig på att fotografera. Blir helt mållös!

Jag har rullat mig i sanden och är jättefin :-)

Vilken härlig bild va?

Det är gott med vatten!


Allt för Ronja

Idag var jag, Jenny och Ronja på Lomma Beach och badade.
Eller ja, jag tyckte förstås det var kall, men Ronja badade :-)
Stor fördel i Lomma är att det är FRUKTANSVÄRT långgrunt. Och med grunt menar jag inte ens vatten upp till knäna. Det passar Ronja perfekt. Hon plaskade och hade sig och "dök" efter stenar och snäckor. Ett tag gick hon långt ifrån oss och kom in på lite djupare vatten (hur hon nu lyckades med det eftersom det är så himla långgrunt) och fick simma. Hon kom upp på stranden och rullade runt i både sand och tång. Härligt hade hon. Men det ger oxå bieffekter, så hon haltade lite på frambenet när vi gick därifrån. Men jag unnar henne det och hon får bli sämre, bara hon har det bra!


Vi har ju bokat resa NU IGEN till Thailand, vårt andra hem!
Denna gången ska vi försöka vara där i 2 hela månader under vintern, hela december och hela januari.
Ska bara bli så jädra härligt och lyxigt. Vet att jag nog har det himla bra och lyxigt som kan åka på det viset. Men man vet ju aldrig om man har jobb kvar när man kommer hem :-(
Men vi hoppas att allt fungerar som vi har tänkt oss och att vi kan jobba därifrån mot Sverige!
Längtar så in i norden efter vintern :-)

Ronja <3

Nu var det superlängesen jag uppdaterade något om Ronja!
Ja, inget speciellt nytt finns att säga om henne. Vissa dagar är bättre och vissa sämre, men det är ju aldrig bra.
Nu i några dagar har jag märkt att höger bakben (höftfel) viker sig längre och längre ner när hon går.

Ibland när hon travar på lite ser det nästan ut som om hon inte alls försöker stödja på det bakbenet eller åtminstone så lite som möjligt. Jag märker att hon inte har ont, de smärtstillande tabletterna gör underverk, men det gör ju inte att benen orkar hålla upp kroppen.

Så, som hon går nu asar hon bakbenen väldigt mycket efter sig, eller på ren svenska drar benen efter sig.
Det märks jättemycket på klorna. Jag har inte klippt klorna på baktassarna på ett halvår på Ronja.
Det är faktiskt så illa att 2 av klorna på höger bak är så uppslitna så pulpan syns, dvs det går snart hål!!!
Vet inte riktigt vad jag ska göra åt det? Men nu är det rätt varmt ute, så hon fungerar, men hur länge?

Min lilla älskade gumma <3

Fantastiska kantareller!

Vi köpte ny TV häromdagen och i fredags fick vi hem den.
Vi har haft tjock-TV fram till nu!!! Men nu är det ändring på det!!! En 42" Philips blev det. Jätteglad :-D


Skogen är full av kantareller nu. Ut och plocka!!!
Det har varit en ganska torr vecka, men igår regnade det och jag hade förhoppningar om att kunna hitta ännu fler kantareller. Så idag begav vi oss ut i skogen igen för att fixa mat!
Och jodå! Kantareller överallt. Stora! Så det var bara att plocka och plocka och plocka. Kom hem med drygt 3 liter kantareller och en superfin Karl-Johan. Vi hade kunnat plocka dubbelt så mycket, men vi lät småsvampen står kvar för att växa till sig.
De orensade kantarellerna plus en fantastisk Karl-Johan

Drygt 3 liter rensad svamp!

Ja, gratis mat i drygt en vecka då :-)


Gjorde ju Polenta för första gången idag. När den var klar stekte vi den i stekpanna.
Det blev mycket gott, men ny vet jag hur jag ska krydda den för att få den ännu godare till nästa gång.
Vet man inte hur det ska vara och smaka får man ju följa receptet och där kryddades endast med salt och peppar och parmesan-ost. Jag kan nog tänka mig att ha både vitlök och feta-ost i den istället. Kanske oregano!
Men gott blev det. Ovanligt, men gott.



RSS 2.0